
torstai 31. joulukuuta 2009
Hyvää uutta vuotta 2010

keskiviikko 16. joulukuuta 2009
Kihti

Sairastuminen kihtiin on sitä todennäköisempää mitä enemmän veressä on
uraatteja. Uraatit pyrkivät
kiteytymään, ja kiteytyessään nivelnesteessä ne saavat aikaan kivuliaan, nopeasti etenevän niveltulehduksen. Raajojen, erityisesti varpaiden,
alhainen lämpötila edistää uraatin kiteytymistä. Samoin nivelen mekaaninen rasitus. Kihti voi tulla mihin tahansa niveleen, mutta usein ensimmäiset oireet
ilmaantuvat - juuri alhaisesta lämpötilasta johtuen - isovarpaan tyviniveleen.
Kihdin yleisyys ja syntymekanismi
Moni sairastaa kihtiä tietämättään. Sairauden tiedostaminen on kuitenkin avain sen menestyksekkääseen hoitoon ja elämänlaadun parantamiseen. Tässä alla lueteltuna tärkeimmät yleisesti uskotut syyt kihdin syntyyn.- ylipaino
- runsaasti puriinia sisältävä ruokavalio
- runsas alkoholinkäyttö
- korkea verenpaine
- munuaisten vajaatoiminta
- kilpirauhasen vajaatoiminta
- nesteenpoistolääkkeet
- kylmä
Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että elimistön puriinista vain kolmasosa tulee ravinnosta - loput keho valmistaa itse. Ja että kahvin ollessa eräänlainen diureetti, sen yhteydessä kannattaa aina juoda vettä.
Miten hoitaa kihti
HUS:n sivuilla kehotetaan tarkastamaan ruokavalio ja teksti on tietenkin hyvin virallisterveellistä: "kihtipotilaan tulee rajoittaa lähinnä sisäelinten, lihan ja kalan
käyttöä. Myös alkoholijuomat, erityisesti olut, ovat
vältettävien aineiden listalla, samoin asetyylisalisyyliä sisältävät
lääkkeet. Myös herneissä, vehnänalkioissa ja hiivavalmisteissa on
runsaasti puriineja. Sallittuja ruoka-aineita kihtipotilaalle ovat useimmat kasvikset,
hedelmät, vilja- ja maitotuotteet, peruna, munat, rasvat, sokeri,
kahvi, kaakao, tee, mausteet sekä kalan mäti".

Akuuttiin kihtikohtaukseen auttaa usein pelkkä lepo, kylmät ja lämpimät hauteet
sekä tulehduskipulääkkeet. Oireiden ollessa rajuja voi lääkäri ruiskuttaa nivelen sisään kortisonia. Mutta villasukat ovat edelleenkin hyvä ehkäisykeino - kyllä vanha kansa tietää!
Karppaus ja kihti
Olisiko vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta siis apua kihtiin tai sen ehkäisyyn? Kenties, mutta asia on - kuten niin moni muukin - yksilökohtainen. Jo viljan jättäminen pois ruokavaliosta auttaa kuitenkin moneen vaivaan - usein tähänkin. Painon tiputtaminen auttaa. Gary Taubes kirjoittaa kihdin olevan yksi sivistysmaiden
sairauksista - luonnollisella ruokavaliolla elävillä
alkuperäiskansoilla kihtiä ei esiintynyt. Runsas hedelmien syönti ja tuoremehujen juominen saattaa Yhdysvalloissa ja Kanadassa tehdyn tutkimuksen mukaan kasvattaa riskiä sairastua kihtiin, ja tämä johtuu tietenkin kohonneen insuliinitason tuomista ongelmista. Lisää asiaa kihdistä löytyy karppausfoorumilla.
GoutPal
Englanninkielentaitoisille on olemassa hyvä kihtisivu nimeltä GoutPal, joka pureutuu muuan muassa juuri ruokavalion merkitykseen. Puriinien välttäminen ei ole a&o vaan on paljon muutakin mikä on hyvä ottaa huomioon. Sivut antavat monia hyviä vinkkejä kihdistä kärsivälle.
Lähteet: HealthLine, GoutPal, HUS, Wikipedia,
tiistai 1. joulukuuta 2009
Hiukset ja ruokavalio

Amerikkalaisella blogilla Mark's Daily Apple on muun muassa tästä aiheesta mielenkiintoinen lukijapalaute. Mark suosii paleodieettiä, ja karkeasti yleistettynä voitaisiin sanoa, että mitä lähempänä ruokavalio on ihmisen alkuperäistä ravintoa, sitä tervehdyttävämmät vaikutukset ovat esimerkiksi juuri ihon ja hiusten kuntoon. Alla oleva palaute on tiivistettynä suomeksi alempana.
"I would say that baldness is sign of poor ‘western’ nutrition. I
have had bad acne for many years, and only recently have linked my acne
to insulin resistance. Once I went Paleo, within like 3 days my acne
was completely gone – and my skin was normal and soft for the first
time in a long time. I’ve been Paleo for almost 3 months now, and
everyone I know is like what happened to your skin? They all guess
Accutane! Anyway, I did a lot of research over the years about why
someone would have excess DHT (cause of baldness and acne and a lot of
other things) and found that it is due to insulin resistance which the
paleo diet pretty much conquers. So I would say you will have hair for
a very long time if you eat this way! Many of my friends are balding
now (I’m 25) and I am sure it is correlated to their diets. I read an
article recently that I can’t find right now saying balding was
extremely rare in Japan before WW2, but afterwards when they were
exposed to a more western diet baldness became more normal and the
prevalence is still increasing there now. Anyways, my two cents! Take
care."
Eli kirjoittajalla, 25-vuotiaalla miehellä, on positiivisia kokemuksia paleodieetistä. Ihon kunto parani, samoin hiusten. Ystävät luulivat, että hän käyttää erästä suosittua ihonhoitoainetta, mutta hän onkin vain muuttanut ruokavaliotaan. Ja uumoilee, että syy japanilaistenkin vahvoihin hiuksiin ja kaljuttomuuteen saattaa piillä juuri ruokavaliossa. Kenties kaljuuntuminen ei olekaan väistämätöntä!
Karppausfoorumilla on runsaasti keskustelua aiheesta, esimerkiksi täällä ja täällä.
maanantai 30. marraskuuta 2009
AD Helsingissä 16.12.
Annika Dahlqvist on tulossa joulukuussa pitämään luentoa Helsinkiin. Tämä on Helsingin ruotsinkielisten marttojen järjestämä tilaisuus, jonne on ilmoittautunut jo moni, mutta mukaan mahtunee vielä.
17.00 Traktering
17.45 Välkomsthälsning och introduktion, Marthaförbundet Harriet Strandvik
18.00 – 21.30 Annika Dahlqvist: LCHF-kosten
Ilmoittautua voi vielä joko puhelimitse tai sähköpostilla. Finlandssvenska Marthaförbundet, infoa osoitteesta harriet.strandvik@martha.fi, ilmoittautuminen: kansliet@helsingforsmartha.fi. Tai soita: Anita Paulig ma-to 11-14 tel 09 6943902. Pris15 euro för medlemmar, 20 för övriga. Kontonumret är 156230-131476, Marthaförening
Aika: 16.12.2009
klo 17-21.30 (luento 18-21.30)
klo 17-21.30 (luento 18-21.30)
Paikka: Arcada Congress
(Jan-Magnus Janssonin aukio 1)
Ohjelma:17.00 Traktering
17.45 Välkomsthälsning och introduktion, Marthaförbundet Harriet Strandvik
18.00 – 21.30 Annika Dahlqvist: LCHF-kosten
Ilmoittautua voi vielä joko puhelimitse tai sähköpostilla. Finlandssvenska Marthaförbundet, infoa osoitteesta harriet.strandvik@martha.fi, ilmoittautuminen: kansliet@helsingforsmartha.fi. Tai soita: Anita Paulig ma-to 11-14 tel 09 6943902. Pris15 euro för medlemmar, 20 för övriga. Kontonumret är 156230-131476, Marthaförening
lauantai 28. marraskuuta 2009
Karppausta kriisinkin keskellä

Paljon elämässä on rahasta kiinni. Me maksamme asumisestamme, ruoasta, matkoista, jne. Ja kriisin tullessa joudumme katsomaan tarkemmin mihin laitamme rahamme. Kriisin ollessa päällä on kuitenkin hyvä pitää kiinni jostain pysyvästä, jonka on todennut itselleen hyväksi. Se saattaa olla jokin liikuntaharrastus. Tai se saattaa olla vastikään opeteltu ruokavalio, joka elämän ollessa kriisissä kenties heiluu vaakalaudalla. Vaakalauta onkin aika mainio kuvaus siitä, mitä karppaus tuo monen elämään. Elämä oli ennen karppausta kuin kiikkumista keinulaudalla, jonka toisessa päässä oli ns terveelliset ruokatottumukset vähärasvaisuuksineen ja toisella puolella kaikki ns kielletyt herkut, joiden puoleen lauta aika ajoin vääjäämättä heilui. Ja kun makeannälkä oli taas tyydytetty, keinu heilahti taas - ellei mistään muusta syystä niin virallisen terveysvalistuksen, ympäristön vaikutuksen ja tarjonnan voimasta - takaisin ns terveelliselle puolelle. Kunnes tasapaino oli taas kiikun kaakun. Ei mitään lastenleikkiä vaan kovaa peliä terveydellä, jonka maksajana on peliin osallistuja.
Karppaus tuo monille meistä elämään tasapainon, joka pysyy vaikeassakin tilanteessa. Ei olla enää keinulaudalla eikä jojoilla vaan ruokahalun ja nälän hallinnasta tulee olennainen, tuskin huomaamaton osa elämää. Enää emme elä syödäksemme vaan syömme elääksemme - ja hyvin. Kriisinkin keskellä.
Tunnisteet:
herkut,
karppaus,
kriisi,
ruokatottumukset,
työ
perjantai 20. marraskuuta 2009
Nutrix

Kirjan luvut pääpiirteittäin
1. Johdanto (s.1) Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Tervetuloa tutkimusretkelle todelliseen maailmaan. Kutsumme tätä paikkaa nimeltä "Vapaus".
2. Itse asiaan - seuraa mielihalujasi (s.4) Nutrixissa on käsitys, että kaikkea pitää hallita ja kontrolloida. Kaikki pitää käsittää ja todistaa objektiivisesti. Todellinen maailma ei toimi näin.
3. Oikea ja puhdas ruoka - mitä se on? (s.6). Todellinen ruoka on sitä, mitä ihminen on aina syönyt - paitsi Nutrixin aikakaudella, jolloin krooniset taudit olivat lähellä hävittää koko ihmiskunnan.
4. Ensimmäinen askel - korvaaminen (s.7) Suoranaisen luopumisen sijaan kannattaa huonot tottumukset ja asiat korvata jollain hyvällä.
5. Luomun merkitys (s.11) Luomuun siirtyminen on helpoin tapa nostaa oma terveys, energia ja makunautinto ihan uudelle tasolle. Laatu paranee ihan itsestään.
6. Lisääminen (s.13) Perusraaka-aineiden vaihtamisen ja luomuun siirtymisen lisäksi on vielä kolmas älyttömän helppo ja automaattinen muutoskeino - lisääminen. Lähdet vaan kokeilemaan uusia huippuraaka-aineita ja reseptejä.
7. Kaupassa (s.14) "Ruoka olkoon lääkkeesi", sanoi jo Hippokrates aikoinaan. Kummasti tämä on päässyt lääkärikunnalta sittemmin unohtumaan. Olisikohan rahalla jotain tekemistä asian kanssa... Mitä jos parhaat lääkkeet olisivatkin halpoja, helppoja ja erittäin maukkaita, ja löytyisivät omalta takapihalta ja jopa lähikaupasta? Lähdetään katsomaan.
8. Reseptejä (s.20) Neljä sivua mielenkiintoisia pikareseptejä
9. Green smoothie (s.24) Jokainen voi nopeasti kehittyä varsinaiseksi blenderivelhoksi ja tehdä kavereilleen ja perheenjäsenille toinen toistaan raikkaampia pirtelöitä.
10. Sanastoa (s.29) Lyhyt Nutrix-kirjassa käytetty erikoissanasto
Mistä Nutrix?
Nutrix-kirja on ladattavissa omalle koneelle pdf-muodossa Nutrixin sivuilta. Lataaminen sieltä ei kuitenkaan aina onnistu, ja siksi voit kysyä kirjaa esimerkiksi tämän blogin ylläpitäjältä. Kannattaa myös käydä lukemassa Olli Postin blogia Viidakkomies.comkeskiviikko 11. marraskuuta 2009
Päivitystä sikainfluenssasta
Tiedelehden foorumilla alkoi 25.4.2009 uusi viestiketju otsikkonaan Sikainfluenssa, uusi pandemiako? Sen jälkeen on ennättänyt tapahtua paljonkin, johon kyseinen viestiketju ottaa suurelta osin asiallisesti ja asiantuntevasti kantaa. Antti Heikkilän viimeisin blogikirjoitus (7.11.) on kiinnostavaa luettavaa - ja blogikommentit aina niinikään. Sikainfluenssasta tiedotetaan paljon ja rokotejonot sen kun kasvavat, mutta millä asialla tässä oikeasti ollaan? Onko tämä viranomaisten/lääketeollisuuden/median/ihmisten aikaansaama rokotehysteria alkusoittoa tuleville oikeille virusuhille ja harjoittelua niiden varalle - vai täysin oikeutettu seuraus oikeasta uhasta, jonka ratkaisemiseen jokaisen kansalaisen tulisi ottaa osaa antamalla rokotuttaa itsensä? Onko rokotuksesta kieltäytyminen kansalaisvelvollisuuden laiminlyömistä ja syy esimerkiksi Kela-korvauksien epäämiseen vuonna 2000 sata? Rokotteen elohopeapitoisuus askarruttaa ja se, että rokote itsessään antaa vain 30-70%:n suojan. Lisäksi rokotevalmistajan mukaan tulisi ottaa myös tehoste (uusintarokotus) kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä. Eli jonot varmaankin pysyvät jos vaan rokotteita tarjotaan ja niitä riittää.
Mutta - näissä tunnelmissa - miten olisi perjantain ensi-ilta? Kenties suhteellisuudentajuun vaaditaan pieni virtuaalinen poikkeama todellisuudentajussa? Eri asia sitten mikä loppujen lopuksi on totta.
Täällä blogin aikaisempaa juttua aiheesta. Löydät muuten kaikki aihetta koskevat jutut tunnisteiden avulla.
SIKAINFLUENSSAEPIDEMIA 2014
Vai onko se tosiaan epidemia? Ainakin joidenkin lehtien mielestä on kun niin kerkeästi raportoidaan joka kuolemantapauksesta vaikka tosiasiassa tavalliseen flunssaan kuolee ihmisiä moninverroin enemmän - ja kansakin sen tietää! Samalla jotkut lääkärit syyttävät rokotteen ottamattomia edesvastuuttomuudesta vaikka kaikki terveyskeskushenkilökunnastakaan ei sitä huoli. Sama tahti siis jatkuu kuin vuonna 2009 - toivon mukaan kukaan ei tällä kertaa sairastu narkolepsiaan!
UUTISISSA
Kansa mateli rokotusjonossa - lappuliisat sakottivat kaikki (11.11.2009)
Narkolepsia: Sikapiikin arvoitus ratkeamassa (Suomen Kuvalehti 5.10.2012)
En saanut senttiäkään narkolepsia-korvauksia (YLE 19.3.2013)
Kuudes kuolonuhri sikainfluenssaepidemiassa (IS 13.2.2014)
LINKIT
Antti Heikkilän blogi - Ilta-Sanomat - Sony pictures - STM:NarkolepsiaanSairastuneidenLasten... - Tiede.fi - Wiki:Narkolepsia -
Artikkelia päivitetty 14.2.2014
maanantai 9. marraskuuta 2009
LCHF sunnuntainumerossa

Koskakohan jotain vastaavaa näkyisi vaikka Ilta-Sanomien viikonloppuliitteessä - ja kuka asiantunteva toimittaja kirjoittaisi sen?
Korjaus: kuvan jutut ovat nyt luettavissa lehden nettisivuilla - linkistä löytyy viisi eri artikkelia otsikkoineen.
Päivitetty 11.11.2009
Korjaus: kuvan jutut ovat nyt luettavissa lehden nettisivuilla - linkistä löytyy viisi eri artikkelia otsikkoineen.
Päivitetty 11.11.2009
torstai 5. marraskuuta 2009
Soijamaito ja fytoestrogeeni
Monet kasvissyöjät korvaavat lehmänmaidon soijamaidolla. Soijamaidon sanotaan olevan terveellistä, ja Suomessakin sitä toki on myynnissä, mutta kulutus ei ole kovin suurta verrattuna moneen muuhun maahan. Enemmänkin käytetään erilaisia soijavalmisteita - juomia, vanukkaita, jauhoja, tofua, jne.
Fytoestrogeeni
Soijamaidon kulutuksella voi kuitenkin olla arvaamattomia seurauksia vegaanimiehelle! Sen koki amerikkalainen näyttelijä Jeremy Piven. Hän oli pitkään ollut soijamaidon suurkuluttaja juoden jopa 12 lasillista päivässä. Ongelma vaan on, että soijassa on runsaasti fytoestrogeeni-nimistä kasvihormonia, joka muistuttaa naisen sukupuolihormonia estrogeenia. Jeremy havahtui siihen, että hänen rintansa olivat kasvaneet, ja lopetti tietenkin siltä istumalta soijamaidon juomisen. Ja vaikka fytoestrogeenilla uskotaan olevaan esimerkiksi syöpää ehkäisevä vaikutus, kannattaa kenties poikien ja miesten olla kuluttamatta ainakaan mitään ylettömiä määriä soijamaitoa.
VHH ja soija
Soijasta keskusteltaessa huomaa miten laaja aihe se on, sillä se kytkeytyy niin moneen asiaan ja vastakkainasetteluun. Sen lisäksi siitä tehtävät tutkimukset ovat vasta alkutekijöissään, vaikka onhan soijaa käytetty jo iät ja ajat ja todella suuriskaalaisesti esimerkiksi Aasiassa. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa korostetaan mieluummin lehmänmaidon hyviä ominaisuuksia, ja nimenomaan maidon, josta ei ole poistettu sen luontaisia ominaisuuksia kuten rasvaa. Kerma on kovassa käytössä monen karpin ruoanlaitossa, ja proteiini otetaan mieluummin muualta kuin esimerkiksi soijasta.
Tämä artikkeli käsitteli soijan fytoestrogeenia ja sitäkin vain pintapuolisesti. Lisää asiasta myöhemmin. Ruotsinkieltä taitavat voivat klikata alla olevaa linkkiä ja lukea Aftonbladetin artikkelin jutusta.
Tämä artikkeli käsitteli soijan fytoestrogeenia ja sitäkin vain pintapuolisesti. Lisää asiasta myöhemmin. Ruotsinkieltä taitavat voivat klikata alla olevaa linkkiä ja lukea Aftonbladetin artikkelin jutusta.
Lähteet: Aftonbladet,
Tunnisteet:
estrogeeni,
fytoestrogeeni,
soija,
soijamaito
keskiviikko 4. marraskuuta 2009
Apteekkitavaraa


Ongelmana on myös, että tässä käytetään hyväksi - kuten Suomessa Allin tapauksessa - apteekin perinteistä hyvää mainetta. Asiakas uskoo saavansa hyvän ja terveyttä edistävän tuotteen vaikka itse asiassa olisi melkein sama jos hän ostaisi patukkansa ruokakaupasta. Silloin hän edes tuntisi kenties tarvetta "hyvittää" makeanhimonsa syömällä myöhemmin terveellinen ateria.
Tai kenties tämä onkin vain osa viimeisintä markkinamuutosta. Koska apteekin tuotteet siirtyvät ruokakauppoihin (pian varmaan myös Suomessa) niin vastaavasti ruokakauppojen makeiset siirtyvät apteekkeihin - eri nimillä vaan. Valikoimaa täytyy laajentaa jotta myyntitulot eivät laskisi. Molemmin puolin. Ja kyllä, Modifastia myydään apteekeissa myös Suomessa. Nil nove sub sole.
Tunnisteet:
andreas eenfeldt,
apteekki,
laihduttaminen,
tuotteet
tiistai 3. marraskuuta 2009
6-7 kiloa vuodessa

• bentsoehappo ja bentsoaatit (E210-E219)
• rikkihapoke ja sulfiitit (E220-E228)
• sorbiinihappo ja sorbaatit (E200, E202, E203)
• glutamiinihappo ja glutamaatit (E620, E621)
• atsovärit (E102, E110, E122-E124, E128)
• rikkihapoke ja sulfiitit (E220-E228)
• sorbiinihappo ja sorbaatit (E200, E202, E203)
• glutamiinihappo ja glutamaatit (E620, E621)
• atsovärit (E102, E110, E122-E124, E128)
Ohjelma on katsottavissa Ylen Areenalla 10.11. asti, ja lisäaineosio löytyy nauhan kohdalta 31:40 - 36:40
maanantai 2. marraskuuta 2009
Lihapyörykät

Lihapullia on helppo tehdä itse, ja se on taloudellisestikin kannattavaa jos ja kun löytää jauhelihaa hyvään hintaan! Kaupan teolliset valmislihapullat on toki helppo lämmittää tai paistaa pannulla, mutta niissä on usein turhan paljon hiilihydraatteja puhumattakaan kaikista lisäaineista. Esimerkiksi Atrian lihapyöryköiden lihapitoisuus on 15% - mitäköhän kaikkea se muu onkaan? Mummon lihapullat 63 prosentin lihapitoisuudellaan kuulostaa jo paljon paremmalta, mutta niissäkin on paljon kaikkea mitä kotitekoisiin pyöryköihin ei taatusti tarvitse laittaa. Ja pakastekaappiin vaan kaikki mitä ei heti syödä...
Karppausfoorumilla löytyy useita ehdotuksia resepteistä (kirjoita hakuun lihapulla) - tässä yksi:
Herkulliset lihapullat - helppo ja maistuva!
(kolme annosta)
juustoraaste 100g
sipuli
raastettua porkkanaa 100g
kananmuna
jauhelihaa 400g
mausteet maun mukaan, suolaa varovasti (juustoraaste antaa aika paljon makua)
sipuli
raastettua porkkanaa 100g
kananmuna
jauhelihaa 400g
mausteet maun mukaan, suolaa varovasti (juustoraaste antaa aika paljon makua)
Sekoita aineet keskenään ja tee pullia. Voit
paistaa pullat pelkällä pannulla (ainakin esipaisto kannattaa ennen
uuniin laittoa) tai uunissa n. 225 asteessa n. 15min. Pannulla paistaessa pullien valmistuttua voi kaataa pannulle 2dl
kermaa ja antaa hautua miedolla lämmöllä (tai miksei uunipullienkin
päälle jos vuoassa paistaa.)
Tarjoa esim. salaatin tai paistettujen kasvisten kera.
Tarjoa esim. salaatin tai paistettujen kasvisten kera.
Lopuksi lihapulla vähän suuremmasta päästä.
Lähteet: Fineli, Ilta-Sanomat, karppausfoorumi,
sunnuntai 1. marraskuuta 2009
Suomalaisia toisinajattelijoita

Kehitys kulkee kuitenkin eteenpäin ja onneksi näitä virkistäviä poikkeuksia riittää. Yksi on joensuulainen Olli Posti, joka pitkän taustatyön ja monien kokeilujen jälkeen totesi, että huono ruoka on syypää moniin sairauksiin, ja suomalainen lautasmalli kaukana hyvästä ruokavaliosta. Postin ruokavalioiden ja -aineiden kokeiluilla oli ihan määrätty syy: hänellä todettiin 19-vuotiaana MS-tauti. Nykyään - oikean ruokavalion myötä - tauti on oireeton. Olli Postilla on blogi osoitteessa Viidakkomies.com
Muista suomalaisista toisinajattelijoista mitä tulee VHH-ruokavalioon voisi mainita esimerkiksi Timo Kuuselan, Varpu Tavin, Ilkka Salmenkaidan, Aki Loikkasen, Pertti Pakarisen, Matti Tolosen, koko karppausfoorumin sekä hiilaritietoiset.net foorumin.
Ja sanomattakin selvää, että meitä toisinajattelijoita, joista ei vaan kuule paljon mitään on todella runsaasti! Kukin elämme ja toimimme omilla tahoillamme, ja omalla tavallamme kyseenalaistamme mitä meille syötetään - niin tiedon kuin ruoan suhteen. Vain tekemällä omat objektiiviset johtopäätöksemme kaikesta tarjolla olevasta tiedosta ja ennen kaikkea omasta kokemuksestamme voimme tulla itseämme tyydyttävään ratkaisuun. Sitä ei kukaan voi tehdä puolestamme. Adjektiivi oma vaan ei ole kansan- ja yritystaloudellisesti kestävä ja hyväksyttävä lyhyellä aikavälillä. Mutta sarjatuotanto on ajettavissa oikeasti terveyttä edistävämpäänkin suuntaan - näppejään nuolemaan jäisi muun muassa lääketeollisuus, terveysalan ammattilaiset (potilaiden vähetessä) sekä väliaikaisesti viljelijät. Mitä terveempiä kansalaiset ovat, sitä rikkaampi maa olisi - terveys kun on rikkautta. Kenties Suomi sitten joku päivä voisi ihan oikeasti olla se "vauras valtio" joksi se tässä hiljattain todettiin?
PS. Haluaisitko lisätä jonkun ylläolevaan listaan? Kirjoita kommentti!
Hyviä linkkejä: Antti Heikkilä, Aviisi, Hiilaritietoiset, Varpu Tavi.com, Viidakkomies.com,
Tunnisteet:
antti heikkilä,
mieli,
olli posti,
pertti pakarinen,
timo kuusela,
varpu tavi
lauantai 31. lokakuuta 2009
Luomupainike

Happy Halloween!
Ja hyvää pyhäinpäivää!
perjantai 30. lokakuuta 2009
Oman elämän aurinko

Mitä terveyteen tulee, elämän jokainen päivä on uusi mahdollisuus ottaa
terveys haltuun - jos ja kun se on otettavissa. Siitä kun aamulla herää
siihen kun illalla menee nukkumaan, vuorokausi on täynnään vaihtoehtoja
ja niistä täytyy vaan valita ne itselleen parhaimmat. Jos aamiainen ei
ole paras vaihtoehto - vaikka yhteiskunta niin sanookin - jätä se
muiden vaihtoehdoksi. Break fast, yöllisen paaston rikkominen, käy
myöhemminkin. Eivät alkuperäiskansatkaan ryhtyneet heti aamulla
syömään. Ja jos kaupasta ei löydy sopivaa ruokaa, miksi tyytyä huonoon
valikoimaan - vaihda kauppaa. Jos työkaveri ei ymmärrä miksi pottu ei
kelpaa, on se kai hänen murheensa ja kenties sinä olet jonkun opas?
Kuten solun tuma tai aurinkokuntamme tähti (s.o. aurinko), olet oman
elämäsi keskipiste. Oman terveyden ehdoton huomioiminen ei ole pitkässä
jaossa pois keneltäkään vaan lisää onnellisuutta ja lämpöä ympäriinsä -
kuten aurinko. Synnymme tavallaan joka aamu uudestaan - eli perin turha
meidän on kantaa mitään vanhaa taakkaa, oli se sitten painolasti, tavat
ja tottumukset, tms. Jos ylipaino on riesana, jätä siitä henkinen 50
grammaa vuoteelle joka aamu kun nouset, sano sille vaikka hempeät
hyvästit ja vilkuta vielä perään - tämä on sinun elämäsi! Carpe diem!
torstai 29. lokakuuta 2009
Kirja: Ät dig ner i vikt

Kirjan taustalla käydään läpi hänen omaa painonpudotustaan. Hän puhuu sekä oman kokemuksen että toimittajan ammattitaidon kautta. Toistoa on aika paljon, minkä luulisi olevan tylsää ja puuduttavaa, mutta tosiasiassa toisto ajaa asiansa ja on täysin harkittu juttu. Samoja asioita mietitään vähän eri tavoin ja vähän eri kantilta, ja kirjan luettuaan sitä on lukijana sisäistänyt hyvin kirjan pääsanoman: syö enemmän rasvaa niin laihdut! Kirjassa on myös kuvitteellisen kyselijän asettamia mielenkiintoisia kysymyksiä ja niihin hyvät ja kattavat vastaukset. Paljon painoa laitetaan myös sille tosiasialle, että ihmiskeho ei ole muuttunut mitenkään ratkaisevalla tavalla viimeisten tuhansien vuosien aikana, ja ravintomme tulisi siksi olla mahdollisimman luonnollista, jalostamatonta ja lisäaineetonta jotta voisimme hyvin.
Sten Sture on kirjoittanut kirjan omalla suoralla ja lupsakkaalla tavallaan, ja on täydellisen häikäilemätön virallisia ravintosuosituksia jakelevien ja elintarviketeollisuuden edustajien suhteen. Tuo suoruus ja lupsakkuus muuten tulee esiin jo kirjan alaotsikossa: käytännön painonpudotusta lihaville miehille ja pyöreille naisille. Skaldeman menee suoraan asiaan - joka sivulla!
Tunnisteet:
kirjat,
sten sture skaldeman,
ät dig ner i vikt
keskiviikko 28. lokakuuta 2009
Aurinko laskee, D-vitamiinin tarve nousee


Saantisuositukset
Miten paljon onkaan tarpeeksi - ja liikaa? Tämänhetkiset suositukset Suomessa ovat alle monen muun vastaavan maan. Esimerkiksi amerikkalaisen ja kanadalaisen arvion mukaan aikuiselle turvallinen päiväannos jatkuvassa käytössä on jopa 250 µg kun taas valtion ravitsemusneuvottelukunta määrittelee suurimmaksi hyväksyttäväksi päiväsaanniksi aikuiselle 50 µg/vrk. Puhutaan siis vähimmäis- ja enimmäistarpeesta. Vähimmäistarve on 35 µg/vrk.
Viimeisten tutkimusten mukaan 5000 IU (international units) eli 125 mikrogrammaa päivässä
ei ole kuitenkaan liikaa. Riittävän saannin voi laskea myös oman
painonsa mukaan. Erään mittapuun mukaan se olisi 25 mikrogrammaa/11 kg eli tällöin 77 kiloa
painava henkilö tarvitsisi 175 mikrogrammaa päivässä.
D-vitamiinin tarve ei ole myöskään mikään vakio vaan sen tarve kasvaa kun on esimerkiksi sairas tai toipumassa sairaudesta, sekä raskauden ja imetyksen aikana. Myös kova fyysinen rasitus,
epäsäännölliset elämäntavat tai laihdutuskuurit lisäävät D-vitamiinin
tarvetta.
D-vitamiinin puute
D-vitamiinin riittävä saanti on yhdistetty perinteisesti kalsiumin ja luuston aineenvaihduntaan, mutta tutkimukset ovat osoittaneet tällä vitamiinilla olevan paljon laajempiakin vaikutuksia terveyteen. Korkea D-vitamiinipitoisuus on suojaava tekijä esimerkiksi MS-taudin puhkeamisen suhteen.
Mitä tulee luuston hyvinvointiin niin D-vitamiinin pitkäaikainen liian vähäinen saanti heikentää kalsiumin imeytymistä ravinnosta, ja luusto kärsii. Mutta tässä täytyy myös muistaa se, että D-vitamiinin ollessa rasvaliukoinen vitamiini, se tarvitsee rasvaa imeytyäkseen. Vanha kunnon kalanmaksaöljy (jota nykyään vaan kalaöljyksi sanotaan) on erinomainen D-vitamiinin lähde - niin kesällä kuin talvella. Rasvainen maito, voissa paistetut sienet ja juustolautanen tekevät hyvää luustolle.
D-vitamiini ja vanhukset

D-vitamiini ja maito
Lehmänmaidossa on yllin kyllin D-vitamiinia, joka on tietenkin maidon rasvassa. Mutta tuotantovaiheessa kun rasva poistetaan siitä, lähtee myös D-vitamiini. Sitten se lisätään siihen keinotekoisessa muodossa, mutta on kestänyt monta vuotta ymmärtää, että tämä lisäys oli yhtä tyhjän kanssa - D-vitamiini todellakin tarvitsee maidon rasvan imeytyäkseen elimistöön. Jos siis haluat hyödyntää maidon D-vitamiinin, kannattaa rasvaton maito jättää kaupan hyllylle. Samoin ravinnon kaikki muu rasvattomuus tai vähärasvaisuus altistaa D-vitamiinin puutokselle. Saattaa olla, että näemme vasta jäävuoren huipun mitä tulee vuosikausien vähärasvaisuudesta koituneisiin terveyshaittoihin.

VHH ja D-vitamiini
Karpatessa saa helposti kaiken tarvittavan D-vitamiinin suoraan ravinnosta. Ei ongelmia minkään imeytymisten suhteen, ja D-vitamiinia löytyy tosiaankin paljosta mikä on olennainen osa vähähiilihydraattista ruokavaliota: kananmunat, sienet, täysmaito, kerma, juusto, kala öljyineen.
PS. Lue myös mitä Mats Humblella oli sanottavaa D-vitamiinista Tukholman konferensissa lokakuussa 2009!
Tunnisteet:
aurinko,
D-vitamiini,
kalsium,
luusto,
rasva
tiistai 27. lokakuuta 2009
Aamuradio ja maito

puhtaan maidon juonti ei ole mikään välttämättömyys, sillä maitohan on oikeastaan
imeväisten ruokaa. Mutta maitotuotteita täytyy ja kannattaa käyttää.
Joten jos maidon mausta ei pidä, on tarjolla onneksi monia hyviä tuotteita.
Aika erikoista tekstiä lääkäriltä. Puhdasko tuote on tarpeeton, mutta sen jalosteet tarpeellisia? Sanotaan nyt lehmänmaidosta ja sen tarpeellisuudesta mitä tahansa, on kai ilmiselvää, että puhdas, alkuperäinen ja luonnollinen tuote on aina parempi ja järkevämpi vaihtoehto kuin kaiken maailman jalostetut muunnokset, joihin moniin on lisätty sokeria - puhumattakaan kaikista lisäaineista?! Mutta näihin tuotteisiin on panostettu paljon rahaa (s.o. tutkimukset, ideointi, valmistus, markkinointi) ja ne täytyy saada kaupan kassalle asti. Tavalla tai toisella. Se kannattaa!
Muuten, nyt kun päivät lyhenevät ja D-vitamiinin saanti luonnosta(an) jää vähemmälle niin kannattaa muistaa, että D-vitamiini tarvitsee rasvaa imeytyäkseen. Maito kannattaa siis juoda mahdollisimman puhtaana - ei rasvattomana. D-vitamiinista lisää huomenna.
Tunnisteet:
alkuperäisyys,
asiantuntija,
elintarviketeollisuus,
maito,
radio
maanantai 26. lokakuuta 2009
Säästöliekillä

PS. Hiilihydraatteja kannattaa toki edelleen rajoittaa.
keskiviikko 21. lokakuuta 2009
Kahvia kerman kera


Kahvin kanssa vaan piti saada jotain. Nykyään moni karppi pärjää vallan mainiosti ilman. Tuo yllä oleva lista ei pahemmin houkuttele kuten ennen. Toki joskus tulee otettua ellei nyt jotain allergiaa ole, mutta paino onkin sanalla joskus. Kun pullattelu ei ole enää tapa, jää automaattisesti pois moni toistuva sokeriksi ja sitä myötä rasvaksi muuntuva hiilihydraatti. Nykyään kahvin höysteeksi maistuu tilkka kermaa. Se antaa kahville ihanan täyteläisen maun - eikä muutu rasvaksi lantiolle! Kaada joko suoraan tölkistä tai vispaa ensin kuohkeaksi. Ja voihan kahvin toki mustanakin juoda. Mutta työpaikan rasvattoman maitolitkun vieressä komeilee aina nykyään kerma! Talo tarjoaa kahvit, kerma tarjoaa elämyksen joka tyydyttää pitkään.
PS. Pullamussu = kahviin sekoitettu pulla.
tiistai 20. lokakuuta 2009
Työttömyys ja karppaus

Työttömyys saattaa iskeä meissä päälle paniikkinapin joka jää jumiin. Mielessä halvin mahdollinen ruoka, sillä ruokakustannuksissahan voimme aina säästää, eikö? Eli makaroonia, leipää (mieluiten kotitekoista), perunaa, makkaraa, hernekeittoa ja mitä vielä. Kaikkea minkä kilohinta on mahdollisimman alhainen ja joka kuitenkin täyttää vatsan. Mutta kannattaakohan tämä? Kun raha on vähissä ja vapaa-aikaa enemmän, kannattaisi satsata terveyteen ja se ei useimmilla meistä perustu mihinkään hiilihydraattitankkaukseen - ellemme sitten liiku todella paljon. Ruoka-aineet kannattaakin kenties valita sen perusteella miten hyvin ne pitävät nälkää - ja nälänhallinnan omissa käsissä. Kun nälänhallinta karkaa kuten se monella tekee runsashiilihydraattisella ravinnolla, ruokakustannukset nousevat, olo huononee ja uuden työpaikan hankintaan tarvittava itsetunto ja energia hupenevat.
Paniikkinappi kannattaa jättää rauhaan ja miettiä sen sijaan miten hyödyntää kekseliäisyyttään. Karppausfoorumilla saa paljon hyviä ideoita siitä miten venyttää penniä/senttiä kaupan kassalla ja miten kokata suhteellisen huokeita aterioita. Ja jos välistä joutuu turvautumaan halpishiilareihin enemmän kuin haluaisi, voi varmaan liikkua vähän enemmän. Hyvä idea on lähteä - työaamuinakin - pienelle aamulenkille ennen ensimmäistäkään ruoanpalaa. Näin rasvanpoltto pysyy kuosissaan, tulee hyvä mieli ja saa hyvät raamit uuteen päivään. Työttömyyden ei todellakaan tarvitse tarkoittaa sitä, että löisi ns läskiksi. Päinvastoin, se voi merkitä uusia mahdollisuuksia päästä eroon läskistä ja kohentaa terveyttään hyödyntämällä suuremman vapaa-aikansa järkevästi ja itseään arvostaen. Ja miten se nyt menikään - munalla töihin?
maanantai 19. lokakuuta 2009
Karppileipää Ruotsista

Yksi LowCarb-viipale sisältää:
5 g proteiinia (20% painosta)
2,7 g hiilihydraatteja (11%)
3 g rasvaa (12%)
3,3 g kuituja (13%)
Ainesosat: vesi, gluteeni, omenakuitu, vehnäjauho, rapsiöljy, pellavansiemen, auringonkukansiemen, vehnälese, omenaviinietikka, fibrex, psyllium, hiiva ja suola. Ei sisällä lisäaineita.
Sokeroitu arkemme
YLE:n Taustapeilin vieraana oli 15.10. tutkija Satu Jaatinen Turun yliopistosta kertomassa sokerin ja karkin historiasta ja merkityksestä. Hän sanoi muun muassa näin: "Olemme sokeroineet arkemme todella tehokkaasti". Kulutamme makeisia aina vain enemmän, vuosikulutus on jo
lähes 15 kiloa per henkilö. Samalla makeiset ovat arkipäiväistyneet.
Paljon tärkeää asiaa - käy kuuntelemassa (n.29 min.). Keskustelua muun muassa siitä miten karkkitehtailija ja limun myyjä suosii suuria kokoja, piilosokeria on kaikkialla, lapsetkin "oppivat" aikanaan syömään suklaata ja salmiakki on suomalaista herkkua.
Mutta muutama asia jää mietityttämään näin karpin näkökulmasta. Esimerkiksi kun puheeksi tulee suklaa, ja nimenomaan tumman suklaan nykyinen menekki. Tutkija Jaatinen tuntuu olevan autuaan tietämätön tämän k.o. menekin syistä - vähähiilihydraattiseen ruokavalioon siirtyneet ihmisethän ovat tumman sokerin suurin ostajaryhmä. Tutkija Jaatinen puhuu vain siitä miten sitä muualla Euroopassa kulutetaan enemmän, ja että tumma suklaa on toki terveellisempää sillä "mitä enemmän kaakaota, sitä vähemmän sokeria".
Ohjelmaa kuunnellessa ihmetytti myös moneen kertaan tutkijan kevytmielisyys, ikään kuin puhuttaisiin jostain kivasta jutusta. Tämä siksi, että haastateltavana on kuitenkin tutkija, joka työssään perehtyy yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Onko esimerkiksi tarpeen hillitä makeanhimo? No, ei ainakaan mainostajan mielestä - mainostaja kyllä keksii keinot saada kuluttaja (usein nainen) tuntemaan, että kun karkkipussi on loppu, toinen on lähellä. Kysymykseen mahdollisesta tulevasta sokeriverosta hän toteaa: Uskon, että tällainen vero on helppo myydä tietyille kansanosille. ...Uskon sillä rahalla (100 miljoonaa euroa) kyllä saavan useammankin sairaanhoitajan palkattua meitä sokerihimoisia hoitamaan".
Tällaiseen radio-ohjelmaan jos johonkin toivoisi rakentavamman lähestymistavan, jossa otettaisiin huomioon se tosiasia, että mainittu sokerinhimo aiheuttaa vuosien saatossa paljon sairauksia, henkilökohtaista kärsimystä ja mielettömän suuria sairaanhoitokustannuksia kansallisella tasolla. Siinä lähdettäisiin tietenkin eri lähtökohdista, mutta täysin asiantuntijan katsantokannasta riippumatta makean kulutus on valitettavan korkealla niin meillä kuin muualla. Ja se näkyy.
Ohjelma on kuunneltavissa Ylen Areenalla 15.12.2009 asti.
Lue myös aikaisempi juttu sokeririippuvuudesta.
sunnuntai 18. lokakuuta 2009
Menestystarina # 7
Lokakuun menestystarina kertoo kanadalaisesta Normasta, joka asuu Wasaga Beachissa, Ontariossa. Tässä hänen itsensä kertomana.
"Olen naimisissa mitä ihanimman miehen kanssa. Meillä on neljä lasta ja 10 lastenlasta. Minulla todettiin kakkostyypin diabetes vuonna1999. Olen vain 1,52 m pitkä joten sopiva paino olisi 45 kilon tietämillä. Tunnen oloni kuitenkin hyväksi jo 50-52 kilon painossa. Olen ollut solakka suurimman osan elämääni, en oikeastaan koskaan painanut 55 kiloa enempää. Minut lähetettiin itse asiassa lapsena kolmen vuoden ajan eräänlaiseen terveyskouluun jotta painoni nousisi... kamala ajatus! Mutta noin 35-vuotiaana jouduin auto-onnettomuuteen, jossa sain niskan retkahdusvamman, ja siitä seurannut liikkumattomuus ja vielä myöhemmin vaihdevuodet saivat kilot kerääntymään (kuva on lokakuulta 1999, painoa 77-79 kg).
Atkinsilla aloitin heinäkuussa 2000. Ensimmäisellä induktioviikolla minulta putosi neljä kiloa, joista sain yhden takaisin. Runsaan veden juominen on ongelmani.... Tapaan aina unohtaa juoda, ja joskus juonkin vain puoli litraa päivässä (aija baija).
Atkinsilla heinäkuusta 2000 lähtien.
Paino: alussa 79kg /nyt 65kg /tavoite 52kg
Vaatekoko: 46/42/38
Jaloista metreihin
Vaatekokojen muunnin

Kokeilin Painonvartijoita, mutta pudotettuani neljä kiloa painonpudotus lopahti. Minulle kerrottiin, että Painonvartijoilla on jokin salaisuus miten päästä tuon jumin läpi, mutta sitä ei minulle kyllä kerrottu... Turhautuneena lopetin menemästä sinne ollenkaan. Sen jälkeen en kokeillut mitään varsinaista muuta laihdutuskeinoa, mitä nyt yritin syödä terveellisesti. Kokeilin McDougall-dieettiä ja sen jälkeen söin vuoden ajan kasvisruokaa... mutta en tuntenut itseäni terveeksi.

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on tullut minulle elämäntapa, ja vaikka vedenjuonti ja liikunta tuppaavatkin jäädä liian vähälle ja pientä repsahteluakin tapahtuu, varsinkin maissikautena (LOL), olen sitoutunut tähän elämäntyyliin." (kuva maaliskuulta 2003/65 kg)
Atkinsilla heinäkuusta 2000 lähtien.
Paino: alussa 79kg /nyt 65kg /tavoite 52kg
Vaatekoko: 46/42/38
Hyviä muuntimia
Paunoista kiloihinJaloista metreihin
Vaatekokojen muunnin
lauantai 17. lokakuuta 2009
Leipä vs. leivänpäälliset
Eilen vietettiin kansainvälistä leipäpäivää - huomasitko? Ja tarvitaanko moista? Leipähän menee kaupaksi ihan hyvin - ainakin vielä toistaiseksi. Leivästä kun saa kätevän ravintopaketin ja se on suhteellisen halpaa - varsinkin itse leivottuna. Mutta tällaisen kampanjapäivän tarkoituksenahan on tietenkin saada sitä menemään entistä enemmän sillä viljavuoret ovat usein uhkaavan korkeita - eikä maanviljelijällä ole helppoa...
Kai olet myös kuullut, että kannattaa katsoa mitä panee leipänsä päälle - että ne on ne leivänpäälliset mitkä lihottavat? Eli ota leipä käteen, sivele sille mahdollisimman kevytrasvaista levitettä ja siihen sitten päälle vaikka 5-prosenttista juustoa, kevytrasvaista leikkelettä ja pari kurkunsiivua. Nuo leivänpäälliset eivät tosin kyllä paljon miltään maistu (E-koodit tuovat tarvittavan lisämaun), mutta leipähän se onkin tässä pääasia. Ja näin elät ainakin virallisten ravintosuositusten mukaan.
Tosiasia kuitenkin on, että leipä on se mikä lihottaa - oli se sitten vaaleinta ranskalaista tai tumminta vaasalaista. Leivän hiilihydraatit muuntuvat kehossa sokeriksi, joka nostaa verensokeria ja saa haiman erittämään verensokeria madaltavaa ja rasvaa varastoivaa insuliinia. Siinä ei sitten ole mitään väliä sillä mitä leivällä on. Paitsi on sen verran, että kevytlevitteissä oleva sokeri nostaa omalta osaltaan verensokeria eikä margariini tosiaankaan ole mikään terveystuote. Ja yksi leipä johtaa helposti toiseen ja kolmanteenkin. Leipä ruokkii ruokahalua. Poikkeuksia tietenkin on.

Tunnisteet:
hiilihydraatit,
leikkeleet,
leipä,
margariini,
pähkinävoi
maanantai 12. lokakuuta 2009
Luomutiloja ja -kauppoja

- keinotekoisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden välttäminen
- kotieläinten mahdollisuus lajinomaiseen käyttäytymiseen
- energian säästäminen ja uusiutuvan energian suosiminen
Lista suomalaisista luomutiloista ja -kaupoista
90840 Haukipudas (Oulu) Oravan luomutila
40100 Jyväskylä: Ekolo
36600 Pälkäne: Strutsitila Syrjynen
35540 Juupajoki (Korkeakoski): Juupajoen villisikatarha
33960 Pirkkala: Ollilan maalaiskauppa
33820 Tampere: Ahlmanin tilapuoti, avaa ovensa 2.11.2009
32200 Loimaa: Tiirin Luomutila - luomumaitoa!
31900 Punkalaidun: Jukan kotiliha
21570 Sauvo: Yliristniemen tila -
10620 Högbacka: Mörby Gård
07750 Pernaja (Itä-Uusimaa): Labbyn kartano + nettikauppa
07370 Sundö (Pellinki): Sundön tila - lampaita
04370 Rusutjärvi (Tuusula): Kaukon luomutila
04300 Tuusula: Lassilan tila
03600 Karkkila: Kiven Luomupossu
03400 Vihti: Parikan Marjatila
03400 Vihti: Vierelän luomutila
02100 Tapiola (Espoo): pieni ruokakauppa
00930 Helsinki: Ruohonjuuri - Itäkeskus
00530 Helsinki: Ekolo - Kallio
00100 Helsinki: Eat & Joy - Lasipalatsi
00100 Helsinki: Ruohonjuuri - Kamppi
Lisäksi yhteisiä sivuja tuottajille:
Vihdin Luomu r.y.
Luomuliiton tuottajatori
Lähteet: Luomuliitto, Luomuruoka.fi, Luonnosta.fi,
Päivitetty 2.11.2009
perjantai 9. lokakuuta 2009
Kansainvälinen kananmunan päivä
Tänään vietetään kansainvälistä kananmunan päivää! Rikotaanko nyt kodeissa ympäri Suomea pääsiäisen kananmunansyönnin ennätykset? Kenties ei, mutta yhä useampi onneksi tiedostaa sen, että kananmuna ei ole se kolesterolipommi joksi sitä vuosikausia haukutttiin. Se on elintarvike vailla vertaa täynnä ihmiselle tärkeitä ravintoaineita. Tässä alla koottuna Kansainvälisen kananmunakomission perusteet kananmunan erinomaisuudelle.
1) Kananmuna on eräs monipuolisimmista elintarvikkeista. Siitä voi käyttää joko keltuaisen tai valkuaisen tai molemmat. Sen voi paistaa tai keittää, tai käyttää raakana ja saada kohokkaan nousemaan ja kastikkeen saostumaan.
2) Kananmunalla on kalorimääräänsä suhteutettuna korkea ravintoarvo. Saat 12% päivän proteiinitarpeesta sekä paljon ravinteita: A-, B6-, B12-vitamiineja, foolihappoa, rautaa, fosforia ja sinkkiä.3) Kananmunasta löytyy kaikki tärkeät aminohapot - ja ne ovat oikeassa suhteessa ihmiskehon tarpeisiin.
4) Kolmasosa kananmunan rasvasta on terveellistä tyydyttämätöntä rasvaa - joka auttaa kehoa hyödyntämään ravinnon A-, D-, E-, and K-vitamiineja.
5) Kananmuna on aina ollut suhteellisen huokeata ruokaa ja yksi edullisimpia proteiinin lähteitä.
6) Kananmunaa kelpaa syödä mihin aikaan päivästä tahansa. Aamiaiseksi, lounaaksi, välipalaksi, illalliseksi - vain oma mielikuvituksesi rajaa sen käyttömahdollisuudet! Ja ruoan tähteistä saa hetkessä kananmunan avulla kuin uuden aterian.
7) Kananmunan keltuainen on erinomainen koliinin lähde. Koliini tekee hyvää muistille ja sydämelle.
8) Kananmunan luteiini ja zeaxantiini vähentävät viimeisimpien tutkimusten mukaan ikäihmisten silmänpohjan rappeutuman ja harmaakaihin riskiä.
9) Kananmunassa on paljon proteiinia ja vähän hiilihydraatteja. Tutkimusten mukaan proteiinipitoinen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio tasaannuttaa verensokeria, mikä puolestaan vähentää napostelua - hyvä valinta siis painonkin kannalta.
10) Lapsetkin pitävät kananmunasta, ja kasvavalle ihmiselle kananmuna proteiineineen on aina hyvä valinta.
Joko vakuutuit kananmunan erinomaisuudesta?
Tee lokakuusta kananmunakuukausi!
torstai 8. lokakuuta 2009
Kiinnitys uuteen lukuun
Painonpudotuksen kannalta on olennaista tietää mitä tekee. Osaan tietämistä voisi sisällyttää dynaamisen lähestymisen alenevaan painoon. Alla eräs esimerkki.
Lähestyessä uutta kymmenlukua moni meistä kokee - joko tietoisesti tai alitajuisesti - pienen kriisin. Tämän mahdollisen kriittisen vaiheen läpi kannattaa mennä vauhdilla! Se on kuin kynnys, jonka yli ei pääse rullatuolilla ilman että ottaa vähän vauhtia. Päästyäsi toiselle puolelle kynnystä heti helpottaa! Vauhdin kannattaa kuitenkin antaa tasaantua itsestään, eli ei olla liian tyytyväinen saavuttamaansa - ei missään nimessä jarruttaa tai epäröidä - vaan jatkaa vain samaa rataa. Ota kiinnitys tähän uuteen painoon, varsinkin jos se on uudella kymmenluvulla. Jos vaikka painat nyt 89 kiloa 9-kympin sijaan, pidä visusti mielessäsi luku 88 katsomatta kertaakaan taaksesi! Ole kuin vene, joka on ankkuroitunut uuteen laituripaikkaan, paikka 89, joka on paljon paljon parempi kuin 90. Paljon lyhyempi matka satamakahvilaan tai portille. Ja paikka 88 olisi vielä parempi, eli tavoittele sitä kun se kerran on ihan vapaana! Siinä ei ole veneen venettä vaan se on sinulle varattu!
Päästyäsi tarpeeksi kauas kymmenluvun taitteesta malta mielesi, mutta älä tyydy yhtään vähempään kuin mihin kroppasi on sinua viemässä. Anna sen viedä, mutta älä ole tuuliajolla. Ole kuin ankkurin jatke - nykyaikaisen ankkurin, jota voi muokata (katso kuva) mieleiseensä, tarpeita vastaavaan muotoon. Se ei enää ole jähmeä vanhojen tottumusten ja uskomusten ankkuri vaan täysin moderni, yksilölliset tarpeesi huomioiva ja menestyksen avaimet omaava oman itsesi rautainen jatke. Kevyesti irrotettavissa uusiin kiinnityksiin! Ja satama-alueellahan ei sitten kannata liikaa katsella mitä muut puuhaavat vaan keskittyä sen oman paikan varmistamiseen...
keskiviikko 7. lokakuuta 2009
Ostoskooste
Tässä osiossa on kooste kaikista blogilla ilmestyneistä artikkeleista, jotka jollain tavoin käsittelevät ostoksilla käyntiä karpin näkökulmasta. Eli esimerkiksi mitä hankkia kaupasta, laittaa ruoaksi tai ostaa kun on matkalla. Tai mitä osata pyytää tai vaatia ravintolassa. Ja mitä se kaikki maksaa rahaa/vaivaa/neuvokkuutta tms.
Elintarvikeviidakko - Jääkaappiystäväni - Karpit ostoksilla - Karppauksen hinta - Karppiaterioita kerrakseen - Karppitarvikkeet - Ostoksilla Lidlissä - Ruoka-ainekooste -
Elintarvikeviidakko - Jääkaappiystäväni - Karpit ostoksilla - Karppauksen hinta - Karppiaterioita kerrakseen - Karppitarvikkeet - Ostoksilla Lidlissä - Ruoka-ainekooste -
tiistai 6. lokakuuta 2009
LCHF-seminaari Tukholmassa 3.10.2009
Tukholmassa pidettiin 3. lokakuuta LCHF-seminaari, joka keräsi suuren määrän yleisöä. Allekirjoittanut oli myös paikalla, ja tässä alla seuraa yhteenveto k.o. tapahtumasta. Andreas Eenfeldt, Bitten Jonsson, Sten Sture Skaldeman, Ralf Sundberg, Mats Humble ja Annika Dahlqvist pitivät kaikki omat luentonsa - useimmilla heistä takanaan jo lukuisia esiintymisiä - ja tapahtuman juonsi lääketiedejournalisti Bo Zackrisson, joka toimittaa mm lehteä 2000-talets Vetenskap (2000-luvun tiede). Tilaisuutta oli järjestämässä kaikki tärkeimmät Ruotsissa toimivat vhh-tahot.
Andreas Eenfeldt
Kostdoktorn eli ravintotohtorina tunnettu pitkänhuiskea Andreas Eenfeldt aloitti luentosarjan. Hän kävi läpi ihmisrodun kehitystä, lajille ominaista ravintoa ja teollisen ruoan tuloa ihmisen ravintoon - Pohjolassa 4000 vuotta sitten. Sokerin ja valkoisen viljan tulo yleistyvään käyttöön alkoi 150 vuotta sitten. Muutamia lukuja sokerinkulutuksesta per henkilö vuositasolla:
1700: 0,1 kg (=100 grammaa/vuosi!)
1750: 0,5 kg1850: 4 kg
2009: 40 kg (USA 75 kg)
Eenfeldt kertoi Ancel Keysin merkityksestä nykyajan ravintosuosituksiin ontuvine tutkimuksineen, ja esitti kaaviolla miten voin kulutuksen vähentyessä lihavuus on lisääntynyt. Ja miten vastaavasti on nyt huomattavissa, että voin kulutuksen kasvaessa lihavuuskäyrä näyttää laskun merkkejä. Kenties Ruotsi on nyt näyttämässä esimerkkiä muulle maailmalle mm lihavuusepidemian taltuttamisessa.
Andreas mainitsi tutkimuksen, jonka tuloksista ei - määrätystä syystä - ole kuultu paljon. Kyseessä on WHI - Women's Health Initiative - joka tutki naisten laihtumista tavanomaisella vs. vähärasvaisella ruoalla. Mainittavia eroja ei ollut. Ja apropoo vähärasvainen ruoka: elintarviketeollisuus tietenkin mielellään laimentaa ruokamme vedellä ja muilla aineilla, sillä mitä enemmän laimennetaan, sitä suurempi on tuotto.Vähärasvaisuus on tuottoisa bisnes (puhumattakaan sitä seuraavasta lääkkeiden käytöstä).
Mitä tulee diabetekseen niin suositukset 1940-luvulta ovat kovasti muuttuneet. Silloin hiilihydraatit olivat pannassa, ja nyt niitä saisi syödä vaikka kuinka paljon kunhan samalla huolehtii insuliinipiikin ottamisesta! Koska hiilihydraatteja suositaan nyt, nautitun proteiinin ja rasvan määrä jää automaattisesti vähäisemmäksi, ja tästä johtuvat sokeriaineenvaihdunnan häiriöt vaan ruokkivat diabeteksen kasvua.
Sydäninfarktiin sanotaan vaikuttavan nämä kuusi tekijää: vatsarasva, diabetes, korkea verenpaine, veren rasva-arvojen häiriö, stressi ja tupakointi. Näistä neljä ensimmäistä kohottavat Andreas Eenfeldtin mukaan riskiä noin 2000 prosenttisesti. Ja kuitenkin vaikka vhh parantaa kaikkien neljän arvoja, viranomaisten ravintosuositukset vaan puoltavat vähärasvaisuutta. Tähän on saatava muutos, ja sopii toivoa, että kaaviomme aleneva lihavuuskäyrä lähetttää tarvittavia signaaleja maailmalle.
Bitten Jonsson
Yhdysvalloissa kouluttautunut riippuvuusasiantuntija Bitten Jonsson esitelmöi aivojen roolista ruokavaliossa ja erilaisten riippuvuuksien hallinnassa. Hän kiitti Oprah Winfreytä termin addiction laajentamisesta käsittämään muutakin kuin huumausaineet, ja lisäsi samaan hengenvetoon, että sokeri on yksi koukuttavimmista aineista maailmassa. Ja sokeria on aivan kaikkialla ruoassamme! Meidän pitäisi vähentää sen kulutusta monestakin syystä. Se suistaa muun muassa elimistömme epätasapainoon. Vaikka sokerilla ensin tuntuukin olevan rauhoittava vaikutus useimpiin meistä niin hyvin pian seuraa eräänlainen sokerikrapula. Ja ihmiset reagoivat eri tavalla tähän. Joillakin se aiheuttaa hyperaktiviteettia, aggressiivisuutta, keskittymisvaikeuksia, päänsärkyä, ripulia, joillakin taas vaan väsymystä. Aivoissa tapahtuva muutos on todellinen, ja näistä muutoksista voi tulla pysyviä. Se voi pahimmillaan johtaa jatkuvaan epätodelliseen oloon, jossa olemassaolon tarkoitus kytkeytyy sokeririippuvuuden ylläpitämiseen.
Vähähiilihydraattinen ruokavalio on Bitten Jonssonin mukaan eräs keino, joka voi auttaa tämän riippuvuuden nujertamisessa. Se ikään kuin luo uusia kytköksiä aivoissa. Tapahtuu eräänlainen aivojen ohitusleikkaus (brain bypass). On olemassa sanonta ""Analysis makes paralysis"- eli suomeksi Liika analysoiminen vaan aiheuttaa toimimattomuutta. Parempi käyttää aivojaan rakentavasti ja toimia ongelmansa suhteen aineellisella tasolla. Sanotaan myös että "Stick to the winner!" - noudata voittajan esimerkkiä. Katso miten muut ovat onnistuneet voittamaan ongelmansa. Kuka sitten voittaa tässä - taistelussa riippuvuudesta? No se mitä ruokitaan!
Vähähiilihydraattinen ruokavalio on Bitten Jonssonin mukaan eräs keino, joka voi auttaa tämän riippuvuuden nujertamisessa. Se ikään kuin luo uusia kytköksiä aivoissa. Tapahtuu eräänlainen aivojen ohitusleikkaus (brain bypass). On olemassa sanonta ""Analysis makes paralysis"- eli suomeksi Liika analysoiminen vaan aiheuttaa toimimattomuutta. Parempi käyttää aivojaan rakentavasti ja toimia ongelmansa suhteen aineellisella tasolla. Sanotaan myös että "Stick to the winner!" - noudata voittajan esimerkkiä. Katso miten muut ovat onnistuneet voittamaan ongelmansa. Kuka sitten voittaa tässä - taistelussa riippuvuudesta? No se mitä ruokitaan!
Sten Sture Skaldeman
kannattaa radikaalia rasvanlisäystä laihduttaessa ja saavutetun ihannepainon ylläpitämiseksi : mitä rasvaisempaa, sitä parempi! "Jos paino jumittaa, pudota vaan hiilihydraatteja niin ennen pitkää alkaa tapahtua!" Itse hän pudotti 45 kiloa 9 kuukaudessa vuonna 2002, ja voi nykyään erinomaisesti.
Sten Sture (kuvassa signeeramassa kirjojaan) toi usein puheessaan esiin - LCHF:n rinnalle - termin GI-nolla ja lähinnä kai siksi, että se on hänen omissa kirjoissaan karppauksesta käyttämä termi. Suorasukaiseen tyyliinsä hän kertoi muun muassa, että olut on vain nestemäistä leipää, ja että terveys pysyy kaukana jos luottaa pelkästään lääkärin määräämien lääkkeiden mahtiin. Itse täytyy toimia, ja vaikuttaa hormooneihinsa tavoilla, jotka mahdollistavat ylimääräisen rasvan polttamisen kehosta.
Ralf Sundberg
Dosentti Ralf Sundberg aloitti luentonsa rinnastamalla ihmisen solun saippuakuplaan. Solumme pysyvät koossa ja terveinä koska niissä on samat koostumusta ylläpitävät lainalaisuudet, joita ei pidä yrittää muuttaa. Hän kertoi yksityiskohtaisesti miten lämpötila vaikuttaa soluissa tapahtuviin muutoksiin, ja miten naurettavaa on uskotella ihmisille tyydyttyneen rasvan vaarallisuudesta. 45 % solusta on tyydyttynyttä rasvaa, ja meidän tulee saada sitä myös ravinnostamme. Soluillamme on oma arkkitehtuurinsa, ne on rakennettu kestämään - ja osa tätä arkkitehtuuria on kolesterolin ominaisuus takertua pintaan. Kolesteroli yhdessä tyydyttyneen rasvan kanssa muodostaa solun tukirakenteen, ja ilman sitä solut vaan hajoaisivat. Rasvahappojen yhdistelmä on myös sopeutettu ihmiskehon lämpötilaan, ja jokaisella rasvahapolla on lisäksi oma sulamispisteensä. Tyydyttyneillä rasvahapoilla on korkeampi sulamispiste. Sundberg suositteli lukemaan aiheesta esimerkiksi tanskalaisen Ole G. Mouritsenin Life - As a Matter of Fat.
Miksi sitten kolesterolista on tehty roisto? Ehkä - taas kerran - väärien päätelmien takia! Koska sydänverisuonien pinnassa olevissa tukkeumissa havaittiin kolesterolia, pidettiin sitä syypäänä infarktiin. Tosin 1950-luvulla ei vielä tiedetty kolesterolin ensiarvoisesta roolista solujen ylläpitävänä voimana.
Miksi sitten kolesterolista on tehty roisto? Ehkä - taas kerran - väärien päätelmien takia! Koska sydänverisuonien pinnassa olevissa tukkeumissa havaittiin kolesterolia, pidettiin sitä syypäänä infarktiin. Tosin 1950-luvulla ei vielä tiedetty kolesterolin ensiarvoisesta roolista solujen ylläpitävänä voimana.
Esimerkkinä teollisuuden kytköksistä Sundberg mainitsi Bengt Vessbyn, joka oli margariiniyrityksen palkkalistoilla ollessaan neuvonantajana Euroopan Ruokaturvallisuusvirastossa (EFSA).Me kaikki olemme vain ihmisiä, ja ei ole kaukaa haettu, että olemme alttiita rahan ja muiden ihmisten vaikutukselle.
Mats Humble
Todella paljon asiaa D-vitamiinista, joka on niin ajankohtainen aihe! Mats Humblen ensimmäinen esiintyminen näissä piireissä, eikä varmaan jää viimeiseksi. Päällimmäisenä jäi mieleen Humblen puhe siitä, miten me ihmiset lienemme geneettisesti ohjelmoitu saamaan juuri oikean määrän auringon ultraviolettisäteilyä. Mitä vaaleampi iho, sitä herkemmin sitä saamme, sillä olemme kuin luodut imemään kaiken tarvittavan siitä vähästä ajasta kun aurinko täällä päin paistaa. Ja vastaavasti mitä tummempi iho, sitä kauemmin joudumme olemaan auringossa saadaksemme saman määrän D-vitamiinia. Siksi tummaihoisten maahanmuuttajien on syytä huolehtia D-vitamiiinin saannistaan täällä pohjoisessa.
Mats Humble kritisoi nykyistä trendiä pelotella ihmisiä auringolla. Paras aika nauttia auringosta on kun se paahtaa kuumimmillaan, ja tehdä se mahdollisimman paljaalla pinnalla! Suurin yksittäinen D-vitamiinipuutosta kärsivä ihmisryhmä Ruotsissa on kuulemma musliminaiset, jotka peittävät ihonsa kaikenkattavalla kaavulla. Toinen suuri ryhmä on nuoret miehet, jotka istuvat päivät pitkät pimeässä tietokoneidensa ääressä. Humble heitti myös idean, että pohjoismaalaisten auringonpalvonta on kenties täysin vaistomaista!
D-vitamiinipuutoksen on osoitettu Mats Humblen mukaan olevan joko mahdollisesti tai todennäköisesti yhteydessä ainakin seuraaviin ongelmiin: astma, erilaiset allergiat, autismi, MS, hedelmättömyys, lisääntynyt insuliiniresistenssi, masennus, syöpä, aikainen kuolema. Jokainen viranomaisten auringolla pelottelun avulla "voitettu" ihosyöpä tuo mukanaan 30 muuta syöpäkuolemaa D-vitamiinin jäädessä paitsioon. Suositeltu määrä Ruotsissa on 7,5 - 10 mikrogrammaa/vrk (300-400 IE), mutta paljon enemmänkin voisi ottaa. D-vitamiini ei todellakaan vaikuta pelkästään luuston kuntoon!
Annika Dahlqvist
Annika Dahlqvist suositteli kertatyydyttämättömistä rasvoista oliiviöljyä ja toisena vaihtoehtona rapsiöljyä, muistuttaen samalla siitä, että mikään öljy ei kestä liian kovaa lämpöä. Oliiviöljy on parasta neitsytpuristettuna ja kuumentamattomana. Paistinrasvaksi voita. Mitä tyydyttyneempi rasva, sitä vähemmän se hapettuu. Ja mitä enemmän syömme hiilihydraatteja, sitä enemmän tarvitsemme antioksidantteja. Eli vähähiilihydraattisella ruokavaliolla antioksidanttien tarve vähenee, mutta toki ne ovat silti tärkeitä.
Yleisöllä oli luennon jälkeen mahdollisuus esittää kysymyksiä - aika vaan jäi kesken. Sten Hellqvist nimisellä biologilla oli lopussa mielenkiintoista kerrottavaa siementen haitallisuudesta.
Pari kirjaa lähti mukaan kotiin sekä mainoslehtinen tulevasta ruotsalaisesta karppilehdestä LCHF Magasinet (kuva oikealla, ilmestyy 4 krt vuodessa). Sitä ei niinkään mainostettu itse tilaisuudessa muutoin kuin tällä lehtisellä. Hieno juttu kaiken kaikkiaan tällaisen lehden julkaiseminen!
Pari kirjaa lähti mukaan kotiin sekä mainoslehtinen tulevasta ruotsalaisesta karppilehdestä LCHF Magasinet (kuva oikealla, ilmestyy 4 krt vuodessa). Sitä ei niinkään mainostettu itse tilaisuudessa muutoin kuin tällä lehtisellä. Hieno juttu kaiken kaikkiaan tällaisen lehden julkaiseminen!
Annika Dahlqvist kertoi muuten olevansa tulossa luennoimaan Suomeen joulukuussa - hänen sivuiltaan löytyy tarkempi aikataulu. Nähdäänkö siellä?
Tunnisteet:
andreas eenfeldt,
annika dahlqvist,
lchf,
lääkäri,
sten sture skaldeman,
Tukholma
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)