lauantai 18. heinäkuuta 2009

Sokeririippuvuus

Vielä yksi pala suklaata, sitten saa riittää... No jos nyt yksi kakunpala vielä... Täytyy muistaa ostaa kaupasta tänään limua... Ei kun otan tämän (viimeisen tuutin), ostan huomenna uuden paketin ennen kuin muksut tulevat koulusta.... No mutta täytyyhän nyt kahvin kanssa olla jotain hyvää... Juu, minä ostan aina vähärasvaista hedelmäjugurttia - sehän on terveellistä!

Sokeririippuvuutta - onko sitä? Tiedelehden mukaan todellakin on. Erimielisyyttä asiasta on, ja lisätutkimuksia täytynee vielä tehdä, mutta kai useimmille meistä on melko selvää, että sokerista voi todellakin olla riippuvainen - niin henkisesti kuin fyysisesti. Ja sokerilla tarkoitetaan tietenkin kaikkea missä sokeria on eikä vaan niitä kaikkein ilmeisempiä eli sokeripaloja, karkkia, maitosuklaata, jäätelöä, kakkuja, leivoksia, pullaa tms. Sokeria on vaikka missä ja tämän ymmärtää kun tuoteselosteita vähänkin lukee. Sokeri todellakin koukuttaa! Lue tästä vielä Iltasanomien erinomainen artikkeli aiheesta helmikuulta 2014.


Sokeri aiheuttaa kaikenlaista hallaa. Se on huonoksi hampaille ja muodoille, se vie tunne-elämän tuuliajolle ja vuoristorata-ajelulle, ja saa monet meistä tuntemaan ettemme hallitse itseämme emmekä elämäämme - ja viimeisimpien tutkimusten mukaan se jopa kiihdyttää syöpäsolujen lisääntymistä. Sitä paitsi se käy myös kukkarolle, tätä riippuvuutta kun täytyy ruokkia päivittäin. Joka päivä halajamme aina vaan lisää "jotain hyvää" - siis ne meistä joille hiilihydraatit ovat ongelma. Kaikillehan ne eivät sitä ole.

Taltuta sokeririippuvuus
On siis monen monta syytä päästä eroon sokerin lujasta otteesta päivittäisessä elämässämme. Ei se toki tarkoita sitä, että täytyisi täysin luopua makeasta. Mutta se tarkoittaa kyllä sitä, että täytyy ymmärtää mistä ne sokerihimot johtuvat koska vasta ymmärrys voi tuoda keinot taltuttaa ne. Muuten vuoristorata on loputon luuppi, jossa pysähdyspaikka menee ohi liian nopeasti ja mahdollisuus hypätä kyydistä käy olemattomaksi. Tämä täytyy tehdä ajatuksella ja päättäväisyydellä. Ja siltikään sen ei tarvitse olla ollenkaan vaikeata!

Vähähiilihydraattinen ruokavalio tarjoaa oivat keinot taltuttaa sokeririippuvuus, sillä verensokerin tasaantuessa sokerihimot taantuvat hiljentyäkseen kenties kokonaan. Ja jos kemiasi on sellainen, että sokerihirmu pistää päänsä ylös heti kun sille antaa vähänkin tilaa, sitten vaan täytyy ottaa se tila itselleen tiedon avulla. Ja siihen tietoon sisältyy se, että rasva ja proteiini voivat olla tässä parhaimmat liittolaisesi.

Kimalluksen sivuilla on hyvä artikkeli otsikolla Taltuta sokeririippuvuus (2.2.09). Siinä Heidi Kannisto käy läpi sokeririippuvuuden perustat, ja mitä voimme tehdä asian hyväksi. Lataa myös koneellesi hänen ja Varpu Tavin kirjoittama Irti sokerista 35 päivässä (pdf). Se on kokonaista 65 sivua pitkä, mutta ehdottomasti tulostamisen arvoinen! Käy myös lukemassa Varpu Tavin ajatuksia sokerista Hiilaritietoiset.netissä.

Sokru
Netissä on hieno sivusto nimeltä Jokirannan tila, jossa on mukana myös Sokru - sokeririippuvaisten vertaistukiryhmä. Se järjestää muun muassa HOP -Hyvän Olon Päivät -neuvonta- ja luentoviikonloppuja ihmisille, joille makeanhimo on ongelma. Käy lukemassa!

Kela ja sokeririippuvuus
Kelan sivuilla on ihan oma sivunsa sokeririippuvuudelle, jossa näennäisen asiantuntevasti keskustellaan aiheesta, josta itseasiassa asiantuntemus on todella kaukana. Tässä pieni ote:
"Voisi olettaa, että jos biologinen riippuvuus sokeriin olisi oikeasti olemassa, se miltei pakottaisi syömään kourakaupalla sokeria sellaisenaan. Aiheeseen liittyvistä nettikeskusteluista käy kuitenkin ilmi, että riippuvuudeksi koetun mielihalun kohteena ovat useimmiten karkit, suklaa, leivonnaiset, keksit, jäätelö ja perunalastut, joita syödään yhteen menoon jättisuuria annoksia. Tämä viittaa ahmintahäiriöön, jossa syömisellä pyritään lievittämään esimerkiksi ahdistuksen tai masennuksen aiheuttamaa epämukavaa oloa."

Tässä pidetään kyllä kädet silmillä ja sormet korvissa - ja ollaan aika lapsellisia. Kummallinen asenne viranomaistaholta, mutta näitä kummallisuuksiahan riittää. Ja tässähän on pohjalla tietenkin pelko siitä, että jos sokeririippuvuus luokiteltaisiin riippuvuudeksi niin se saattaisi johtaa sairauskorvausvaatimuksiin kymmenien tuhansien ihmisten taholta - ja sellaiseen ei yksinkertaisesti ole varaa!

Lopuksi
Sokerista on blogilla jo aiemminkin ilmestynyt juttua. Lue myös eilinen Bitten Jonssonista kertova artikkeli. Hakusanalla sokeririippuvuus löytyy Googlesta vähän yli 1000 tulosta, mutta sokeririippuvuuden kanssa kamppailevia on miljoonia. Kun makeanhimo iskee ja se tyydytetään, rasva ei pala vaan sitä tulee pahimmillaan aina vaan lisää. Jos itse kuulut siihen onnekkaaseen vähemmistöön, joita sokeririippuvuus ja/tai sokerin tuomat ongelmat eivät haittaa, onnittelen että luit tämän loppuun jotta voit vihjaista jollekin sokerihirmulle näistä hyvistä linkeistä:

Lähteet: Carbohydrates Addict's Diet, Hiilaritietoiset, Hyvä Terveys, Kela, Kimallus, Sokeripommi, Sokru, Tiede
Artikkelia päivitetty 5.2.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti