keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Kivikautinen ruokavalio


Kivikautinen eli paleoliittinen ruokavalio on vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka nimensä mukaisesti perustuu kivikauden ihmisen aikaiseen ruokavalioon sekä siihen olettamukseen, että ihminen lajina on biologisesti ja ravitsemuksellisesti melko samankaltainen kuin kivikauden ihminen.

Hyvä kuvaus kivikautisesta ruokavaliosta löytyy Rahola Oyn mainiosta blogista Raholan syötäviä sanoja! Pieni ote: paleoliittinen ruokavalio, jota myös alkuperäiseksi, metsästäjän, keräilijän jne. ruokavalioksi nimitetään, perustuu siihen, että ihminen syö vain niitä ruokia, joihin elimistö on vuosimiljoonien aikana sopeutunut. Tämä tarkoittaa hedelmiä, vihanneksia ja juureksia, marjoja, pähkinöitä, lihaa, kalaa ja äyriäisiä. Yksipuolisuuden välttämiseksi on vihannesten ja juuresten valikoimaa vaihdeltava runsaasti. Perunaa sukulaisineen ei lasketa juurekseksi, joten sen syömistä tulee rajoittaa. Väkirehulla kasvatettujen eläinten lihaa vältetään ja suositaan luonnonruokaa syöviä kesyjä eläimiä sekä tietenkin riistaa.

Käy myös lukemassa LowCarb-sivun kooste paleodieetistä. Paleoliittisen ruokavalion ruokapyramidissa (klikkaa kuvaa suuremmaksi) ei löydy teollisesti tuotettuja ruokia, ei eineksiä tai makeisia, ei leipää tai maitoa eikä sipsin häivääkään. Periaatteessa siinä on siis pelkästään sellaista mitä on luonnosta löydettävissä - joko metsästäen, kalastaen tai keräillen. Tällainen ruokavalio yhdistettynä sen aikaiseen, nykyistä paljon suurempaan, liikuntaan takasi ihmiselle hyvän terveyden. Mutta myös nykyajan ihminen voi ammentaa tästä ruokavaliosta terveyttä ja hyvinvointia vaikka ei niin kovasti liikkuisikaan. Hiilihydraatit jäävät joka tapauksessa tarpeeksi alhaiselle tasolle, ja keho toimii rasvanpoltolla kuten muilla vhh- ruokavalioilla.

Hiilaritietoisten sivuilla löytyy myös hyvä syventävä artikkeli erilaisista paleodieeteistä. Kivikautinen ruokavalio on yksi hyvä vaihtoehto vähähiilihydraattisten ruokavalioiden joukossa, ja toimii varmasti useimmille, jotka siihen paneutuvat. Olennaista on, että jokainen löytää itselleen jonkin sortin ruokavalion sen sijaan, että syö umpimähkään ja/tai kulloistenkin ravintosuositusten mukaisesti mutta omaa kehoansa kuuntelematta.

Yhteenvetona voisi sanoa, että luonnosta on löydettävissä kaikki mitä ihminen tarvitsee elääkseen. Siellä on kaikki tarvittava proteiini, rasva, hiilihydraatti, kuidut, mineraalit ja vitamiinit. Kuituja ei ole pelkästään ihmisen valmistamassa leivässä, rasvaa ei tarvitse keinotekoisesti eliminoida elintarvikkeista vaan jokainen voi tehdä päätöksensä itse, vitamiinit ovat parhaimmillaan tuoreessa tavarassa ja hiilihydraatteja ei tarvitse kuin sen verran mitä tulee kaiken luonnollisen mukana. Kun ravinto on tarpeeksi luonnotonta ja olemme kaukana alkuperäisestä ravinnosta, emme voi odottaa muuta kuin terveyden rapistumista. Kivikautinen ruokavalio mukautettuna nykyajan oloihin saattaa olla monille meistä juuri se oikea!

UUTISISSA
Ei nälkää, ei jojoilua, kilot pysyvät poissa (IS 12.2.2014)
Googlatuin dieetti tehoaa oikeasti (IS 12.2.2014)
.
KIRJALLISUUS
Heljä Suuronen-Geib: Kivikautinen ruokavalio (2002)
Heljä Suuronen-Geib: Melkein kivikautinen keittokirja - luonnonmukaista lähiruokaa (2006)
Sally Fallon & Mary Enig: Eat fat, lose fat (2005). Suomeksi Syö rasvaa ja laihdu

LINKIT
The Paleo Diet (Dr. Cordain) - Tuomon kivikautiset ruokasivut - YLE

Päivitetty 12.2.14

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti