maanantai 2. marraskuuta 2009

Lihapyörykät

Lihapyörykät eli kansanomaisesti lihapullat ovat vuosikausia kuuluneet suomalaiseen ruokapöytään. Ne ovat myös erinomaista ruokaa vhh-dieetillä - kunhan jauhojen osuus ei nouse liian korkeaksi. Jauhoja ei välttämättä tarvitse ollenkaan.

Lihapullia on helppo tehdä itse, ja se on taloudellisestikin kannattavaa jos ja kun löytää jauhelihaa hyvään hintaan! Kaupan teolliset valmislihapullat on toki helppo lämmittää tai paistaa pannulla, mutta niissä on usein turhan paljon hiilihydraatteja puhumattakaan kaikista lisäaineista. Esimerkiksi Atrian lihapyöryköiden lihapitoisuus on 15% - mitäköhän kaikkea se muu onkaan?  Mummon lihapullat 63 prosentin lihapitoisuudellaan kuulostaa jo paljon paremmalta, mutta niissäkin on paljon kaikkea mitä kotitekoisiin pyöryköihin ei taatusti tarvitse laittaa. Ja pakastekaappiin vaan kaikki mitä ei heti syödä...

Karppausfoorumilla löytyy useita ehdotuksia resepteistä (kirjoita hakuun lihapulla) - tässä yksi:

Herkulliset lihapullat  - helppo ja maistuva!
(kolme annosta)
juustoraaste 100g
sipuli
raastettua porkkanaa 100g
kananmuna
jauhelihaa 400g
mausteet maun mukaan, suolaa varovasti (juustoraaste antaa aika paljon makua)

Sekoita aineet keskenään ja tee pullia. Voit paistaa pullat pelkällä pannulla (ainakin esipaisto kannattaa ennen uuniin laittoa) tai uunissa n. 225 asteessa n. 15min. Pannulla paistaessa pullien valmistuttua voi kaataa pannulle 2dl kermaa ja antaa hautua miedolla lämmöllä (tai miksei uunipullienkin päälle jos vuoassa paistaa.)
Tarjoa esim. salaatin tai paistettujen kasvisten kera.

Lopuksi lihapulla vähän suuremmasta päästä.

Lähteet: Fineli, Ilta-Sanomat, karppausfoorumi,

1 kommentti: