sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Kahvia!

Jokainen meistä tietää mitä kahvi on, miltä se tuoksuu ja minkälaisia kahveja nykyään on Suomessakin saatavilla. Ja muun muassa Kahvi.net -sivustolla on todella kattavat sivut kahvista - käykää lukemassa. Tämä blogiartikkeli pyrkii tuomaan esiin kahvin terveydelliset vaikutukset nykytiedon valossa, ja kertomaan miten eri tavoin voimme nauttia kahvin ilman totunnaisia hiilihydraattilisukkeita siinä vierellä - voileipää, pullaa, wieneriä, munkkia tms!

Kahvin koostumus
Kahvissa on aimo annos kofeiinia, joka paitsi piristää niin vaikuttaa myös insuliini- ja sokeri- aineenvaihduntaan (lue lisää alla). Kahvin muita vaikuttavia aineita ovat esimerkiksi polysakkaridit, kivennäisaineet, klorogeenihappo ja magnesium.

Suomi ja kahvi
Suomessa juodaan toiseksi eniten kahvia maailmassa (1. sijalla vuonna 2009 on Norja), kokonaista 10.1 kg per asukas vuodessa. Neljän ensimmäisen joukossa on oikeastaan koko Pohjola (Norja, Suomi, Tanska, Ruotsi)! Voitaisiinkin kysyä, nimenomaan viimeisimpien kahvia koskevien tutkimustulosten valossa: jos suomalaiset eivät joisi näin paljon kahvia, niin kuinka paljon diabetesta meillä olisikaan?

VHH ja kahvi
Sopiiko kahvi vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavalle? Miksei sopisi! Ja sopii oikeastaan todella hyvin - varsinkin jos tykkää herkkukahveista. Sokeria tulee välttää, ja mielellään muitakin makeutusaineita, mutta vaihtoehtojahan mustalle kahville on lukemattomia. Kahviin voi laittaa lisukkeeksi: inkivääriä, kaakaojauhetta, kanelia, kardemummaa, kevytmaitoa, kookoskermaa, kookosmaitoa, kookosöljyä, loraus vispikermaa suoraan purkista, maitovaahtoa, rasvatonta maitoa (tosi epäkarppimaista!), täysmaitoa, vispattua kermaa, tms. Kokeilemalla saattaa löytyä aivan upea yhdistelmä, jonka maku ei vedä vertoja parhaimmankaan kahvilan parhaimmalle kahville!

Blogilla oli kahvinjuontia koskeva äänestys, jonka kysymys kuului: Miten juot yleensä kahvisi? Ääniä tuli 43 kpl. Moni meistä tuntuu juovan kahvinsa kerman kanssa. Tämä antaa kahviin monen kaipaamaa lisämakua, edesauttaa riittävää rasvansaantia ja korvaa kahvipullan mennen tullen.

1. Mustana.................. 8 kpl (18%)
2. Maidon kanssa.......11 kpl (25%)
3. Kerman kera..........16 kpl (37%)
4. Muulla tavalla........ 0 kpl
5. En juo kahvia..........8 kpl (18%)

Sattumoisin myös karppaus.info-sivuilla on ollut äänestys kahvinjuonnista - käykää katsomassa tulokset ellette jo ole käyneet. Näkyvät heti siinä etusivulla.

Ja tässä vähän lisää ajatuksia kahvinjuonnista Hiilaritietoiset.net-sivulta.

Wikipediasta on luettavissa muun muassa tällainen kiinnostava yksityiskohta, joka sopii aika hyvin vhh-dieettiin: Toinen suosittu tapa nauttia näitä voimamarjoja oli sekoittaa murske eläinrasvaan ja muotoilla sitten näin tehdystä taikinasta palloja. Tätä on väitetty ensimmäiseksi sissimuonaksi, koska näitä tehopakkauksia käyttivät soturit saadakseen lisävoimia uuvuttavissa heimosodissa. Varmasti sekoitus on ollut ravitsevaa, ja sillä on ollut tehokas piristävä vaikutus.

Kahvin terveydelliset vaikutukset
Iltalehdessä oli viime elokuussa mielenkiintoinen juttu kahvista ja terveydestä otsikolla Kahvi parantaa lähes kaiken. Kahvissa olevalla kofeiinilla on viimeisimpien tutkimusten mukaan vaikutusta insuliini- ja sokeriaineenvaihduntaan. Ja näyttää siltä, että myös kofeiiniton kahvi vaikuttaa edullisesti diabetesriskiin. Tässä paljon vanhempi juttu samasta asiasta (1/2005).

Kahvin magnesiumin sanotaan osaltaan ehkäisevän dementiaa. Ja kahvissa oleva klorogeenihappo taas on antioksidantti, joka vaikuttaa mahalaukussa, suolistossa ja maksassa elimistön sokeriaineen- vaihduntaan. Yle uutisoi kahvin mahdollisesti syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta (3/2009), mutta kuten on laita kaikessa tutkimuksessa, lisätutkimukset ovat aina tarpeen. Ja vielä Poliklinikka.fi:n artikkeli kahvin diabetesta ja syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta.

Toki kahvia voi juoda liikaakin. Tai oikeastaan saada kofeiinia liikaa. Ja sitä kun on muuallakin - teessä, kaakaossa, kolajuomissa ja nykyään niin kovamenekkisissä energiajuomissa - niin kofeiinin yliannostus ei ole mikään harvinainen ilmiö. Eikä myöskään mikään leikin asia. Lue tästä kriittinen kanta. Ja kahvia - sitä voi juoda myös ilman kofeiinia!


Päivitetty 4.6.2009. klo 00:21
Lähteet: Hiilaritietoiset.net, Iltalehti, Ilta-Sanomat,
Kahvi.net, Karppaus.info, Poliklinikka.fi, Wikipedia, Yle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti