perjantai 9. lokakuuta 2009

Kansainvälinen kananmunan päivä


Tänään vietetään kansainvälistä kananmunan päivää! Rikotaanko nyt kodeissa ympäri Suomea pääsiäisen kananmunansyönnin ennätykset? Kenties ei, mutta yhä useampi onneksi tiedostaa sen, että kananmuna ei ole se kolesterolipommi joksi sitä vuosikausia haukutttiin. Se on elintarvike vailla vertaa täynnä ihmiselle tärkeitä ravintoaineita. Tässä alla koottuna  Kansainvälisen kananmunakomission perusteet kananmunan erinomaisuudelle.

1) Kananmuna on eräs monipuolisimmista elintarvikkeista. Siitä voi käyttää joko keltuaisen tai valkuaisen tai molemmat. Sen voi paistaa tai keittää, tai käyttää raakana ja saada kohokkaan nousemaan ja kastikkeen saostumaan.
2) Kananmunalla on kalorimääräänsä suhteutettuna korkea ravintoarvo. Saat 12% päivän proteiinitarpeesta sekä paljon ravinteita: A-, B6-, B12-vitamiineja, foolihappoa, rautaa, fosforia ja sinkkiä.
3) Kananmunasta löytyy kaikki tärkeät aminohapot - ja ne ovat oikeassa suhteessa ihmiskehon tarpeisiin.
4) Kolmasosa kananmunan rasvasta on terveellistä tyydyttämätöntä rasvaa - joka auttaa kehoa hyödyntämään ravinnon A-, D-, E-, and K-vitamiineja.
5) Kananmuna on aina ollut suhteellisen huokeata ruokaa ja yksi edullisimpia proteiinin lähteitä.
6) Kananmunaa kelpaa syödä mihin aikaan päivästä tahansa. Aamiaiseksi, lounaaksi, välipalaksi, illalliseksi - vain oma mielikuvituksesi rajaa sen käyttömahdollisuudet! Ja  ruoan tähteistä saa hetkessä kananmunan avulla kuin uuden aterian.
7) Kananmunan keltuainen on erinomainen koliinin lähde. Koliini tekee hyvää muistille ja sydämelle.
8) Kananmunan luteiini ja zeaxantiini vähentävät viimeisimpien tutkimusten mukaan ikäihmisten silmänpohjan rappeutuman ja harmaakaihin riskiä.
9) Kananmunassa on paljon proteiinia ja vähän hiilihydraatteja. Tutkimusten mukaan proteiinipitoinen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio tasaannuttaa verensokeria, mikä puolestaan vähentää napostelua - hyvä valinta siis painonkin kannalta.
10) Lapsetkin pitävät kananmunasta, ja kasvavalle ihmiselle kananmuna proteiineineen on aina hyvä valinta.

Joko vakuutuit kananmunan erinomaisuudesta? 
Tee lokakuusta kananmunakuukausi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti