lauantai 2. toukokuuta 2009

Kananmunalla pääsee pitkälle

Täällä oli ennen vappua tämän blogin ensimmäinen kysely. Kysymys kuului: Montako kananmunaa menee päivässä? Vastauksia tuli yhteensä 22 kpl, ja alla näette äänestyksen tuloksen. Samalla vähän tietoa kananmunasta, joka näyttelee keskivertoa suurempaa roolia vhh-ruokavaliossa. Alimpana juttua vielä eri kanalatyypeistä.


Montako kananmunaa menee päivässä?
a) 1................. 4 kpl (18%)
b) 2-3...........10 kpl (45%)
c) enemmän... 5 kpl (22%)
d) ei yhtään.... 3 kpl (13%)

Ei ole kauan siitä kun suomalaisia kehotettiin syömään rajoitetusti kananmunia, ja peloteltiin korkealla kolesterolilla. Nykyään tiedetään, että korkea kolesteroli ei ole laisinkaan niin yksiselitteinen juttu. Kokonaan toinen asia sitten on, että tästä samoin kuin mistä tahansa ruoka-aineesta on olemassa henkilökohtaiset mieltymykset, jotka perustuvat niin kulinaarisiin, terveydellisiin kuin eettisiinkin seikkoihin. Tässä vielä median näkökulmaa asiaan (IS 4/2009). Ja tässä karppifoorumin asiantuntevaa tekstiä kananmunien rajoittamisen tarpeellisuudesta.

Kananmunan ravintoarvot
Kananmunan valkuainen sisältää paljon proteiinia, keltuainen taas vitamiinit (A, D ja E). Kananmuna on niitä harvoja ruoka-aineita, joka sisältää luonnostaan D-vitamiinia. Keltuaisessa on myös kaikki kananmunan sisältämä rasva. Ravintoarvot per 100g:
raaka kananmuna: rasvaa 63 g, proteiineja 36 g, hiilihydraatteja 1 g
keitetty kananmuna: rasvaa 10.6 g, proteiinia 12.6 g, hiilihydraatteja 1.12 g

Kananmunan käyttö ruoanlaitossa
Kananmunasta on moneksi. Sen voi keittää tai paistaa. Se sitoo ja sakeuttaa. Se antaa makua ja on sitä antamatta liikaa jos niikseen tulee. Siitä voi tehdä majoneesia - ja sillä voi melkein mennä töihin! Keittiössä kuin keittiössä kananmunasta voi aina loihtia jotain, kunhan siellä on muutama muu aines. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa teet käden käänteensä jos jonkinmoisen munakkaan tai paistoksen, tai kuvankaltaisen aamiaisen.

Miten rikkoa kananmuna - yksin tai kaksin käsin
Katso tästä miten Amy rikkoo kananmunan niin ettei tule siruja. Eli yksinkertaisesti: napauta kananmunalla pöydän pintaa, ei sen reunaa, vasten! Entä miten rikkoa kananmuna yhdellä kädellä? Se onkin jo vähän vaikeampaa, ja vaikka se ei itse makuun vaikutakaan niin onhan se vähän mestarillisen näköistä! Näin se siis tehdään:
  1. Pidä kananmuna kämmenessä käsi alaspäin. Hyvä ote, vaan ei liian tiukka. Pidä kiinni munan yhdestä puolesta peukalolla, ja toisesta etu- ja keskisormella.
  2. Napauta munaa kevyesti jotain kovaa pintaa vasten pitäen ranne suorana. Varoituksen sana: jos ensin napautat löysällä ranteella, ja munan rikkoutumatta vielä kerran vähän kovempaa, saat varmasti aikaan sotkua ja kenties myös pintahaavan.
  3. Nyt seuraa se vaikein osuus: pitäen munaa yhä (tarpeeksi) tiukassa otteessa, aseta se kulhon ylle ja samalla kun painat varovasti peukalollasi, anna etu-ja keskisormiesi liukua vastakkaiseen suuntaan munan kuorella, kohti sen päätyä, painaen tasaisesti molemmilla sormilla. Tämä saa munan kaksi puoliskoa eroamaan toisistaan siististi ja tipauttaa munan sisällön kulhoon - yleensä keltuaisen rikkoutumatta. Jos nimenomaan haluat keltuaisen säilyvän kokonaisena, tee tämä kaikki kylmällä kananmunalla. Muussa tapauksessa huoneenlämpöinen muna on paras.
Miten saada kananmunan siru kulhosta?
Jos nyt kuitenkin onnistuit rikkomaan kananmunan siten, että siitä lähti siruja, etkä missään nimessä halua syödä niitä, tee näin: ota isompi pala kuorta ja kauho siru(t) sillä ylös. Toimii paljon paremmin kuin sormet tai lusikka.

Miten saada kuori irti kananmunasta?
ja estää kuoren liimautuminen kiinni kananmunan sisempään kuorikalvoon:
- lisää keitinveteen suolaa (tämä estää myös valkuaisen liukenemisen veteen jos kananmuna sattuisi menemään rikki)
- älä keitä "liian" tuoreita munia- kaada keittovesi pois, anna munien pinnan kuivua ja jäähdytä vasta sen jälkeen kylmällä vedellä.
Tässä vielä Polkkapossu-nimisen ruokablogin pikku tietoisku kananmunasta.

Miten sa
ada kanala?
Tämä onkin jo vaikeampi kysymys. Ei auta varmaan muu kuin muuttaa maalle, ja jos jo asut siellä, ottaa yhteyttä lähimpään ympäristölupakeskukseen. Neuvoja odotellessa tässä vähän valaisevaa luettavaa, ja alla tietoa eri tyyppisistä kanaloista. Ja tässä USA Todayn juttu kanan ikiaikaisesta merkityksestä ihmiselämässä (7/2007).


ERI KANALATYYPIT
Kananmunat saattavat olla hyvinkin erihintaisia, ja hyvin pitkälti hinta on riippuvainen siitä, millaisissa olosuhteissa ne on tuotettu. Jollei se olisi rahasta kiinni, useampi kuluttaja ostaisi kenties vapaan kanan munia, tiedostaen, että kanoilla on lattiakanaloissa paremmat oltavat. Tai luomumunia luottaen siihen, että kanat saavat ekologisempaa ravintoa. Usein kuitenkin sitä ostaa halvinta eli käytännössä häkkikanojen munia - ja tässä on ilahduttavaa tietää, mitä EU on asian eteen miettinyt - vaikka hinta vähän nousisikin.

Lattiakanalat

Vapaa kananmuna on peräisin lattiakanaloista, joissa kanat liikkuvat vapaasti. Ne voivat nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa sekä munia pesiinsä. Kanoja saa olla enintään 9 kpl/m2. Lattia-alasta on oltava vähintään kolmannes turpeen, oljen tai hiekan kaltaisella pehkulla. Kanoilla on käytössä munintapesät ja nukkumaorret. Noin 13 % suomalaisista kananmunista tulee lattiakanaloista.

Häkkikanalat
Useimmat munat ovat peräisin häkkikanalasta (noin 86%). Samassa häkissä on 5-7 kanaa eli noin 16 kanaa/neliömetri. Maalais-, Omega- ja Hyvän olon munat ovat kaikki häkkikanaloiden kananmunia.

Virikehäkkikanalat
Tulollaan oleva kanalatyyppi. Häkeissä on munintapesät, orret ja mahdollisuus kylpeä hiekassa. EU vaatii, että kaikista häkkikanaloiden häkeistä tehdään virikehäkkejä vuoteen 2012 mennessä. Täällä lisää aiheesta.

Luomukanala
Luomukanalassa kanat ruokitaan luomurehulla. Kanoilla on oltava mahdollisuus päästä ulkoilmaan. Munakennossa lukee "luomu" ja siinä on valvotusta tuotannosta kertova aurinkomerkki. Näitä on noin 2 % kokonaistuotannosta.


Lopuksi vielä: Mitä tehdä ylijääville keltuaisille?
Ne voi hyvinkin pakastaa, kuten Ruokala meitä neuvoo - kunhan ne on ensin hyvin eroteltu valkuaisista. Pakkasessa keltuaiset säilyvät nelisen kuukautta. Jääkaapissa keltuainen säilyy rasvapitoisena vain pari päivää (kannattaa upottaa veteen).
Päivitetty 18.3.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti