torstai 5. marraskuuta 2009

Soijamaito ja fytoestrogeeni

Monet kasvissyöjät korvaavat lehmänmaidon soijamaidolla. Soijamaidon sanotaan olevan terveellistä, ja Suomessakin sitä toki on myynnissä, mutta kulutus ei ole kovin suurta verrattuna moneen muuhun maahan. Enemmänkin käytetään erilaisia soijavalmisteita - juomia, vanukkaita, jauhoja, tofua, jne.

Fytoestrogeeni
Soijamaidon kulutuksella voi kuitenkin olla arvaamattomia seurauksia vegaanimiehelle! Sen koki amerikkalainen näyttelijä Jeremy Piven. Hän oli pitkään ollut soijamaidon suurkuluttaja juoden jopa 12 lasillista päivässä. Ongelma vaan on, että soijassa on runsaasti fytoestrogeeni-nimistä kasvihormonia, joka muistuttaa naisen sukupuolihormonia estrogeenia. Jeremy havahtui siihen, että hänen rintansa olivat kasvaneet, ja lopetti tietenkin siltä istumalta soijamaidon juomisen. Ja vaikka fytoestrogeenilla uskotaan olevaan esimerkiksi syöpää ehkäisevä vaikutus, kannattaa kenties poikien ja miesten olla kuluttamatta ainakaan mitään ylettömiä määriä soijamaitoa.

VHH ja soija
Soijasta keskusteltaessa huomaa miten laaja aihe se on, sillä se kytkeytyy niin moneen asiaan ja vastakkainasetteluun. Sen lisäksi siitä tehtävät tutkimukset ovat vasta alkutekijöissään, vaikka onhan soijaa käytetty jo iät ja ajat ja todella suuriskaalaisesti esimerkiksi Aasiassa. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa korostetaan mieluummin lehmänmaidon hyviä ominaisuuksia, ja nimenomaan maidon, josta ei ole poistettu sen luontaisia ominaisuuksia kuten rasvaa. Kerma on kovassa käytössä monen karpin ruoanlaitossa,  ja proteiini otetaan mieluummin muualta kuin esimerkiksi soijasta.

Tämä artikkeli käsitteli soijan fytoestrogeenia ja sitäkin vain pintapuolisesti. Lisää asiasta myöhemmin. Ruotsinkieltä taitavat voivat klikata alla olevaa linkkiä ja lukea Aftonbladetin artikkelin jutusta.

Lähteet: Aftonbladet,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti