tiistai 21. huhtikuuta 2009

Atkinsin dieetti

Robert Coleman Atkins (1930-2003) oli amerikkalainen fysiologi, sydäntautilääkäri ja ravitsemustieteilijä, jonka työn pohjalle perustuu hänen nimeänsä kantava Atkinsin dieetti. Se loi pohjan uudelle ruokavaliosuuntaukselle, joka perustuu siihen olettamukseen, että ihminen lihoo ei sen vuoksi että hän söisi liikaa rasvaa vaan siksi että ravinnossa on liikaa hiilihydraatteja. Näitä samoja ajatuksia olivat jo kiteyttäneet ranskalainen keittiömestari ja ravintotutkija Jean-Anthelme de Brillat-Savarin 1780-luvulla sekä englantilainen hautajaisurakoitsija William Banting 1860-luvulla, mutta Robert Atkins toi ne yleiseen tietoisuuteen. Sittemmin keskivertoihminen on kuitenkin yhä enenevässä määrin vähentänyt luonnollisten rasvojen osuutta ravinnossaan, ja lisännyt hiilihydraattien, mikä on saanut hänet lihomaan entisestään ruokahalun suistuessa raiteiltaan.


Atkins kirjoitti bestsellerinsä Tri Atkinsin dieettivallankumous (Dr. Atkins Diet Revolution) vuonna 1972, ja sen uudemman version Tri Atkinsin uusi dieettivallankumous vuonna 1996. Niissä kiteytyy hänen sanomansa tekstin ja reseptien muodossa, ja vaikka Atkinsin dieettiä on myös laajasti kritisoitu, lienee paikallaan sanoa, että suuri osa kritiikkiä perustuu ahdasmielisyyteen ja silkkaan tietämättömyyteen. Kritiikin takana häämöttää myös elintarvike- ja lääketeollisuus, joiden tulot uhkaavat rajusti vähentyä jos sairastuminen vähenisi ja tuottavien einesruokien ja hiilihydraattipommien myynti romahtaisi.

Atkinsin dieetin eri vaiheet käyvät esiin oheistetussa Wikipedian linkissä, mutta todella mainitsemisen arvoista tässä on, että tämän dieetin, kuten muidenkin vähähiilihydraattisten dieettien, ylivertaisuus ns. virallisterveelliseen ruokavalioon nähden on myös siinä, että ne saavat sinut hallitsemaan ruokahalusi, eikä päinvastoin. Tämä on suuri vapaus, ja jos näitä dieettejä on sanottu kalliiksi, käyvät ne ennen pitkää kukkarolle kevyemmiksi kun ostoslistalta tai heräteostoksista tapaa tyystin jäädä pois: karkit, suklaat (paitsi tumma suklaa), jäätelöt, einekset, mehut, sipsit, hampurilaiset ja kaikki muut ruokatavarat, joissa on nopeita hiilihydraatteja - ja niitähän riittää. Ja lääkärilaskut pienenevät. Sitä paitsi voiko terveyttä, hyvinvointia ja vapautta edes mitata rahassa? Ei voi muuta sanoa kuin että asioista kannattaa ottaa selvää.

Kuvassa Atkinsin dieetin ruokapyramidi
- klikkaa suuremmaksi nähdäksesi paremmin. 


Lue tästä blogin juttu Robert C. Atkinsista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti