keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Kihti

Sanasta kihti tulee varmaan monelle mieleen entisajan eukko, joka käveli selkä vääränä ja valitti kivuliaita paikkojaan. Mutta kihti ei ole todellakaan mikään entisaikojen vaiva vaan on päinvastoin lisääntymään päin. Se on aineenvaihdunnan häiriö, jossa elimistö tuottaa virtsahapon suoloja eli uraatteja joko  liikaa tai liian vähän. Liikatuotannossa uraatit kertyvät vereen ja aiheuttavat tulehduksia nivelissä - alkaen hyvin usein isovarpaasta. Kihti tunnetaan myös kansanomaisesti nimellä luuvalo.

Sairastuminen kihtiin on sitä todennäköisempää mitä enemmän veressä on uraatteja. Uraatit pyrkivät kiteytymään, ja kiteytyessään nivelnesteessä ne saavat aikaan kivuliaan, nopeasti etenevän niveltulehduksen. Raajojen, erityisesti varpaiden, alhainen lämpötila edistää uraatin kiteytymistä. Samoin nivelen mekaaninen rasitus. Kihti voi tulla mihin tahansa niveleen, mutta usein ensimmäiset oireet ilmaantuvat - juuri alhaisesta lämpötilasta johtuen - isovarpaan tyviniveleen.

Kihdin yleisyys ja syntymekanismi

Moni sairastaa kihtiä tietämättään. Sairauden tiedostaminen on kuitenkin avain sen menestyksekkääseen hoitoon ja elämänlaadun parantamiseen. Tässä alla lueteltuna tärkeimmät yleisesti uskotut syyt kihdin syntyyn.

- ylipaino
- runsaasti puriinia sisältävä ruokavalio
- runsas alkoholinkäyttö
- korkea verenpaine
- munuaisten vajaatoiminta
- kilpirauhasen vajaatoiminta
- nesteenpoistolääkkeet
- kylmä

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että elimistön puriinista vain kolmasosa tulee ravinnosta - loput keho valmistaa itse. Ja että kahvin ollessa eräänlainen diureetti, sen yhteydessä kannattaa aina juoda vettä.

Miten hoitaa kihti
HUS:n sivuilla kehotetaan tarkastamaan ruokavalio ja teksti on tietenkin hyvin virallisterveellistä: "kihtipotilaan tulee rajoittaa lähinnä sisäelinten, lihan ja kalan käyttöä. Myös alkoholijuomat, erityisesti olut, ovat vältettävien aineiden listalla, samoin asetyylisalisyyliä sisältävät lääkkeet. Myös herneissä, vehnänalkioissa ja hiivavalmisteissa on runsaasti puriineja. Sallittuja ruoka-aineita kihtipotilaalle ovat useimmat kasvikset, hedelmät, vilja- ja maitotuotteet, peruna, munat, rasvat, sokeri, kahvi, kaakao, tee, mausteet sekä kalan mäti".

Tässä pistää heti silmään vilja-aineiden hyväksyntä vaikka kehotetaan kuitenkin jättämään pois olut ja muut hiivavalmisteet. Mutta jokainen voi itse kokeilla mikä sopii ja mikä ei, ja tehdä omat johtopäätöksensä. Kuten muihinkin vaivoihin niin myös kihtiin on sovellettavissa vähähiilihydraattisuuden perusperiaate: elimistön rasittaminen alunpitäen liialla sokerilla riistää siltä jo kättelyssä parhaimmat mahdollisuudet pysyä terveenä tai parantua sillä ylenmääräinen hiilihydraatti/sokeri rasittaa ja sairastuttaa.

Akuuttiin kihtikohtaukseen auttaa usein pelkkä lepo, kylmät ja lämpimät hauteet sekä tulehduskipulääkkeet. Oireiden ollessa rajuja voi lääkäri ruiskuttaa nivelen sisään kortisonia. Mutta villasukat ovat edelleenkin hyvä ehkäisykeino - kyllä vanha kansa tietää!

Karppaus ja kihti
Olisiko vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta siis apua kihtiin tai sen ehkäisyyn? Kenties, mutta asia on - kuten niin moni muukin - yksilökohtainen. Jo viljan jättäminen pois ruokavaliosta auttaa kuitenkin moneen vaivaan - usein tähänkin. Painon tiputtaminen auttaa. Gary Taubes kirjoittaa kihdin olevan yksi sivistysmaiden sairauksista - luonnollisella ruokavaliolla elävillä alkuperäiskansoilla kihtiä ei esiintynyt. Runsas hedelmien syönti ja tuoremehujen juominen saattaa Yhdysvalloissa ja Kanadassa tehdyn tutkimuksen mukaan kasvattaa riskiä sairastua kihtiin, ja tämä johtuu tietenkin kohonneen insuliinitason tuomista ongelmista. Lisää asiaa kihdistä  löytyy karppausfoorumilla.

GoutPal
Englanninkielentaitoisille on olemassa hyvä kihtisivu nimeltä GoutPal, joka pureutuu muuan muassa juuri ruokavalion merkitykseen. Puriinien välttäminen ei ole a&o vaan on paljon muutakin mikä on hyvä ottaa huomioon. Sivut antavat monia hyviä vinkkejä kihdistä kärsivälle.


Lähteet: HealthLine, GoutPal, HUS, Wikipedia,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti