sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist on ruotsalainen lääkäri ja vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhuja. Hän pitää blogia, jossa hän kyseenalaistaen vakiintuneita (nimenomaan diabetesta koskevia) hoitokäytäntöjä sekä ravitsemussuosituksia tuo esiin omat vahvat mielipiteensä. Annika pitää nykyään luentoja ympäri Ruotsia vhh-ruokavaliosta ja sen erinomaisuudesta, ja kirjoittaa myös aiheesta kirjoja. Vähähiilihydraattinen ruokavalio tunnetaan nyt Ruotsissa yleisesti kirjainyhdistelmällä LCHF (LowCarb-HighFat eli matalat hiilarit-korkea rasva).

Debatti käy välillä melko kiivaanakin naapurimaassamme, kuten tästä Kauppalehden artikkelista käy ilmi (1/2008). Pieni ote: "Ajatuksena tässä Dahlqvistin ja muutamien muiden suosittelemassa ruokavaliossa oli antaa diabetekseen sairastuneille mahdollisuus vapautua lääkityksestä, luoda pohja terveelliselle elämäntavalle ja tukea potilasta laihdutuksessa. Vaikka tämä ruokavalio oli täysin päinvastainen kuin Ruotsin diabetesliitto ja elintarvikevirasto suositteli diabetespotilaille, potilaat tervehtyivät siinä määrin, että monet saattoivat luopua lääkityksestään."

Tässä myös ruotsin kieltä taitaville vähän luettavaa eli Dagens Nyheterin artikkeli aiheesta otsikolla Fet mat ger bättre hälsa (2/2008) sekä artikkeli Annika Dahlqvistista Helsingborgs Dagbladissa (5/2009).

Annika Dahlqvistin blogissa on todella paljon luettavaa, eli siitä vaan ruotsia opiskelemaan! Hän listaa blogissaan myös vhh-positiivisia (eli vähähiilihydraattiseen ruokavalioon positiivisesti suhtautuvia) lääkäreitä - luonnollisesti näiden suostumuksella - joista yksi toimii Suomessa. Tämä blogi tulee muuten tekemään saman eli keräämään listaa Suomessa toimivista vhh-lääkäreistä ja dietisteistä, mutta tässä nyt tämä Dahlqvistin antama:
Leena Furubacka, privatläkare leena.furubacka@medwind.kpnet.com Yksityisvastaanotto Alavetelissä (i Nedervetil). Ei tietoa toimiiko myös suomen kielellä.

Annika Dahlqvistin kirjallinen tuotanto
Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll (2008)

Luentoja Ruotsissa ja muualla
Annika Dahlqvist pitää siis myös luentoja. Nämä on lähestulkoon kaikki Ruotsissa, ja useimmat jossain aivan muualla kuin useimmille meille tutussa Tukholmassa. Tässä vieressä Ruotsin kartta niin pääset suoraan näkemään pienempiäkin paikkakuntia (klikkaa suuremmaksi). Jossain vaiheessa kun Annika taas luennoi pääkaupungissa, olisi mukava lähteä suuremmalla porukalla kuuntelemaan. Yhdistää huvi ja hyöty! Siihen ei vaadita kuin yhteyshenkilö (jona allekirjoittanut voi toimia), ennakkositoutuminen luennolle maksetun pääsylipun muodossa sekä matkan järjestäminen joko yksityisesti tai porukalla. Laivalla luennolle kannattaa mennä ottamalla iltalaiva Turusta ja vastaavasti iltalaiva Tukholmasta Turkuun. Majoitus ei siis ole mikään välttämättömyys. Tästä lisää myöhemmin.

Uusimpia lehtiartikkeleita
Dagens sommarskribent på Newsmill: Det är inte fettets fel, dumbom (2.7.2009)


Päivitetty 8.7.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti