perjantai 4. syyskuuta 2009

Jääkaappiystäväni

Tiedätkö tunteen kun illalla tekee jotain mieli ja askel suuntautuu jääkaapille mainoskatkon aikana? Ja mukaan sieltä kulkeutuu yksi lisää voileipä (tai kaksi) tai hedelmäjugurtti. Tai pöydältä banaani. Tai jotain muuta hyvää. Tai kun hermostuttaa ja pitää saada jotain? Karppiakin voi joskus hermostuttaa ja hiukaista, ja siihen on apu lähellä!

Atkins ja jääkaappi
Atkins kirjoittaa kirjassaan Tri Atkinsin dieettivallankumous näin: Ensimmäisellä käynnillään potilaat yleensä sanovat minulle: "En voi lakata syömästä. Heti kun olen hermostunut, menen jääkaapille ja syön. Kuinka te voitte auttaa tällaista ihmistä?"
Silloin minä vastaan: "No, mutta sehän on vain hyvä! Juuri sitähän minä haluankin teidän tekevän. Joka kerta kun olette hermostunut, menkää suoraa päätä jääkaapille ja syökää jotain valkuaisainepitoista ruokaa. En halua suinkaan poistaa ruoan rauhoittavaa vaikutusta hermostuneisuuteen tai masennukseen. Tahdon teidän vain tarkistavan, ettei ruoka ole hiilihydraattipitoista. Mutta luulen, että ollessanne hermostunut onkin kaikkein viisainta mennä jääkaapille ja syödä palanen kylmää kananpoikaa, jotain mielijuustoa tai jotain niistä 'varmoista' jälkiruoista, joiden ohjeet annetaan myöhemmin tässä kirjassa." 
.
Tee siis jääkaapista liittolaisesi, jonka avulla ylläpidät ruokavaliotasi ja jonne on turvallista suunnata askeleensa - jopa yöllä! 

Mitä pitää jääkaapissa?
Jääkaapin ei ainakaan pidä ammottaa tyhjyyttään vaan siellä on hyvä olla kaikenlaista vähähiilihydraattista tavaraa. Tässä esimerkkilista jokakarpin perustarvikkeista:

avokadoa, edamia, fetaa, goudaa, grillikylkeä, grillimakkaraa, ituja, jauhelihaa, jauhelihapihvejä, jäävuorisalaattia, kaalia, kananmunia, karppileipää, kermaa, kesäkurpitsaa, kookosmaitoa, kukkakaalia, lehtisalaattia, lohta, majoneesia, makrillia, marjoja, maustamatonta jugurttia, meetvurstia, mozzarellaa, munakoisoa, muuta juustoa/ kalaa/ lihaa/ makkaraa, parsakaalia, pekonia, pähkinävoita, silliä, tomaattia, tummaa suklaata, täysmaitoa, vettä, voita, öljyä, tms. 

Ja kaikki muuhan löytyy sitten muualta kuin jääkaapista. 

Helposti saatavilla
Aseta useimmin käyttämäsi vhh-ainekset niin, että ne ovat helposti näkyvissä ja saatavissa. Läpinäkyvät muovikipot ovat käteviä. Huomioi ja/tai merkkaa päiväykset jotta ruokaa ei menisi hukkaan. 

Pakastin-jääkaappi
Hyödynnä pakastinta jotta jääkaapissa ei olisi mitään jota et ennätä käyttää. Merkkaustarra pussin tai kipon kylkeen niin tiedät missä mennään. 

Inventaario
Pidä jääkaappisi sisällöstä aika ajoin inventaario. Tee itsellesi inspiroiva lista (josta voit tulostaa valmiiksi useita kopioita) oveen laitettavaksi johon merkitset ruksilla heti kun jokin tärkeä tavara alkaa huveta. Näin et koskaan jää paitsi itsellesi keskeisimmistä aineista (eri asia sitten on jos ostokset ovat rahasta kiinni).
Hyvä idea on myös kirjoittaa listaan viikon ateriat, tai mitä aiot ottaa mukaan töihin. Jääkaappimagneetit ovat paitsi hauskoja niin myös hyödyllisiä, ja sana-, kirjain- ja numeromagneeteilla voit viestittää kätevästi itsellesi ja muille vähän kaikenlaista. Merkkaa eväspakkisi vaikka valmiiksi niin et mahdollisessa kiireessä unohda mitä piti ottaa mukaan.
..   
Jääkaappi on ystävä
Entisestä viha-rakkaus suhteesta jääkaappiin jää helposti karppauksen myötä tuo 'viha' pois. Ja jos siellä jääkaapissa tai muualla kotona muiden perheenjäsenten takia täytyisikin säilyttää runsashiilihydraattista tavaraa, ei se pidemmän päälle ole mikään ongelma ruokahalun siirtyessä entistä suurempaan hallintaan. Jääkaapista tulee ystävä, joka tukee ruokavaliota - ja se ystävyys alkaa jo kaupassa. 


Lähteet: Karppaus.info, Tri Atkinsin dieettivallankumous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti