maanantai 19. lokakuuta 2009

Sokeroitu arkemme

YLE:n Taustapeilin vieraana oli 15.10. tutkija Satu Jaatinen Turun yliopistosta kertomassa sokerin ja karkin historiasta ja merkityksestä. Hän sanoi muun muassa näin: "Olemme sokeroineet arkemme todella tehokkaasti". Kulutamme makeisia aina vain enemmän, vuosikulutus on jo lähes 15 kiloa per henkilö. Samalla makeiset ovat arkipäiväistyneet.

Paljon tärkeää asiaa - käy kuuntelemassa (n.29 min.). Keskustelua muun muassa siitä miten karkkitehtailija ja limun myyjä suosii suuria kokoja, piilosokeria on kaikkialla,  lapsetkin "oppivat"  aikanaan syömään suklaata ja salmiakki on suomalaista herkkua.

Mutta muutama asia jää mietityttämään näin karpin näkökulmasta. Esimerkiksi kun puheeksi tulee suklaa, ja nimenomaan tumman suklaan nykyinen menekki. Tutkija Jaatinen tuntuu olevan autuaan tietämätön tämän k.o. menekin syistä - vähähiilihydraattiseen ruokavalioon siirtyneet ihmisethän ovat tumman sokerin suurin ostajaryhmä. Tutkija Jaatinen puhuu vain siitä miten sitä muualla Euroopassa kulutetaan enemmän, ja että tumma suklaa on toki terveellisempää sillä "mitä enemmän kaakaota, sitä vähemmän sokeria".

Ohjelmaa kuunnellessa ihmetytti myös moneen kertaan tutkijan kevytmielisyys, ikään kuin puhuttaisiin jostain kivasta jutusta. Tämä siksi, että haastateltavana on kuitenkin tutkija, joka työssään perehtyy yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Onko esimerkiksi tarpeen hillitä makeanhimo? No, ei ainakaan mainostajan mielestä - mainostaja kyllä keksii keinot saada kuluttaja (usein nainen) tuntemaan, että kun karkkipussi on loppu, toinen on lähellä. Kysymykseen mahdollisesta tulevasta sokeriverosta hän toteaa: Uskon, että tällainen vero on helppo myydä tietyille kansanosille. ...Uskon sillä rahalla (100 miljoonaa euroa) kyllä saavan useammankin sairaanhoitajan palkattua meitä sokerihimoisia hoitamaan".

Tällaiseen radio-ohjelmaan jos johonkin toivoisi rakentavamman lähestymistavan, jossa otettaisiin huomioon se tosiasia, että mainittu sokerinhimo aiheuttaa vuosien saatossa paljon sairauksia, henkilökohtaista kärsimystä ja mielettömän suuria sairaanhoitokustannuksia kansallisella tasolla. Siinä lähdettäisiin tietenkin eri lähtökohdista, mutta täysin asiantuntijan katsantokannasta riippumatta makean kulutus on valitettavan korkealla niin meillä kuin muualla. Ja se näkyy.


Ohjelma on kuunneltavissa Ylen Areenalla 15.12.2009 asti.
Lue myös aikaisempi juttu sokeririippuvuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti