keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Apteekkitavaraa

Apteekki on perinteisesti ollut paikka, josta voi ostaa terveyttä. Lääkärin määräämät reseptilääkkeet, vitamiinit, voiteet, kaikki muut lääkkeet, jne. Mutta apteekitkin ovat kaupallisia yrityksiä ja myyvät  enenevässä määrin muutakin kuin terveyttä. Esimerkiksi Alli-rasvasieppareita. Ja nyt kun Ruotsissa apteekit alkoivat myydä Modifast-nimisiä ns laihdutusvalmisteita (joiden myslipatukoissa on 34 prosenttia sokeria) niin kritiikkiä tulee  - ainakin hiilihydraattitietoiselta taholta - syystä.

Lääkäri Andreas Eenfelt: "Se maistuu makeiselta, näyttää makeiselta ja sisältää samoja ainesosia kuin makeinen - se on siis makeinen. Mutta jos laihtua halutaan niin on syötävä kunnon ruokaa eikä mitään makeisia". Haluavatko apteekit myydä ihmisille siis nyt makeisiakin sillä verukkeella, että k.o. tuote on ns terveyttä edistävä? Näillä ei tosiaankaan mennä alas painossa vaan päinvastoin saatetaan mennä ylöskin. Tällaisen lääkkeen psykologinen vaikutus kun on aina sama: ihminen tuntee tehneensä jotain terveytensä eteen, ja suo ennen pitkää itselleen jotain pientä hyvää. Tässä tapauksessa vaan hän on jo sen pienen hyvän syönyt! Sillä vastaavat mysli-energiapatukat eivät eroa mitenkään olennaisesti Snickers suklaapatukoista - nimi  ja tuottaja vaan on eri.  Ja Snickers sentään on rehellisesti vain suklaapatukka. Lisäksi fyysinen vaikutus ei vastaa tarkoitustaan: tämäntapaisista energiapatukoista ei lähde nälkä eivätkä ne tyydytä pitkään ihmisen luontaista tarvetta saada pureskeltua ruokaansa.

Ongelmana on myös, että tässä käytetään hyväksi - kuten Suomessa Allin tapauksessa - apteekin perinteistä hyvää mainetta. Asiakas uskoo saavansa hyvän ja terveyttä edistävän tuotteen vaikka itse asiassa olisi melkein sama jos hän ostaisi patukkansa ruokakaupasta. Silloin hän edes tuntisi kenties tarvetta "hyvittää" makeanhimonsa syömällä myöhemmin terveellinen ateria.

Tai kenties tämä onkin vain osa viimeisintä markkinamuutosta. Koska apteekin tuotteet siirtyvät ruokakauppoihin (pian varmaan myös Suomessa) niin vastaavasti ruokakauppojen makeiset siirtyvät apteekkeihin - eri nimillä vaan. Valikoimaa täytyy laajentaa jotta myyntitulot eivät laskisi. Molemmin puolin. Ja kyllä, Modifastia myydään apteekeissa myös Suomessa. Nil nove sub sole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti