tiistai 6. lokakuuta 2009

LCHF-seminaari Tukholmassa 3.10.2009

Tukholmassa pidettiin 3. lokakuuta LCHF-seminaari, joka keräsi suuren määrän yleisöä. Allekirjoittanut oli myös paikalla, ja tässä alla seuraa yhteenveto k.o. tapahtumasta. Andreas Eenfeldt, Bitten Jonsson, Sten Sture Skaldeman, Ralf Sundberg, Mats Humble ja Annika Dahlqvist pitivät kaikki omat luentonsa - useimmilla heistä takanaan jo lukuisia esiintymisiä - ja tapahtuman juonsi lääketiedejournalisti Bo Zackrisson, joka toimittaa mm lehteä 2000-talets Vetenskap (2000-luvun tiede). Tilaisuutta oli järjestämässä kaikki tärkeimmät Ruotsissa toimivat vhh-tahot.

Andreas Eenfeldt
Kostdoktorn eli ravintotohtorina tunnettu pitkänhuiskea Andreas Eenfeldt aloitti luentosarjan. Hän kävi läpi ihmisrodun kehitystä, lajille ominaista ravintoa ja teollisen ruoan tuloa ihmisen ravintoon - Pohjolassa 4000 vuotta sitten. Sokerin ja valkoisen viljan tulo yleistyvään käyttöön alkoi 150 vuotta sitten. Muutamia lukuja sokerinkulutuksesta per henkilö vuositasolla:

1700: 0,1 kg (=100 grammaa/vuosi!)
1750: 0,5 kg
1850: 4 kg
2009: 40 kg (USA 75 kg)

Eenfeldt kertoi Ancel Keysin merkityksestä nykyajan ravintosuosituksiin ontuvine tutkimuksineen, ja esitti kaaviolla miten voin kulutuksen vähentyessä lihavuus on lisääntynyt. Ja miten vastaavasti on nyt huomattavissa, että voin kulutuksen kasvaessa lihavuuskäyrä näyttää laskun merkkejä. Kenties Ruotsi on nyt näyttämässä esimerkkiä muulle maailmalle mm lihavuusepidemian taltuttamisessa.

Andreas mainitsi tutkimuksen, jonka tuloksista ei - määrätystä syystä - ole kuultu paljon.  Kyseessä on WHI - Women's Health Initiative - joka tutki naisten laihtumista tavanomaisella vs. vähärasvaisella ruoalla. Mainittavia eroja ei ollut. Ja  apropoo vähärasvainen ruoka: elintarviketeollisuus tietenkin mielellään laimentaa ruokamme vedellä ja muilla aineilla, sillä mitä enemmän laimennetaan, sitä suurempi on tuotto.Vähärasvaisuus on tuottoisa bisnes (puhumattakaan sitä seuraavasta lääkkeiden käytöstä).

Mitä tulee diabetekseen niin suositukset 1940-luvulta ovat kovasti muuttuneet. Silloin hiilihydraatit olivat pannassa, ja nyt niitä saisi syödä vaikka kuinka paljon kunhan samalla huolehtii insuliinipiikin ottamisesta! Koska hiilihydraatteja suositaan nyt, nautitun proteiinin ja rasvan määrä jää automaattisesti vähäisemmäksi, ja tästä johtuvat sokeriaineenvaihdunnan häiriöt vaan ruokkivat diabeteksen kasvua.

Sydäninfarktiin sanotaan vaikuttavan nämä kuusi tekijää: vatsarasva, diabetes, korkea verenpaine, veren rasva-arvojen häiriö, stressi ja tupakointi. Näistä neljä ensimmäistä kohottavat  Andreas Eenfeldtin  mukaan riskiä noin 2000 prosenttisesti. Ja kuitenkin vaikka vhh parantaa kaikkien neljän arvoja, viranomaisten ravintosuositukset vaan puoltavat vähärasvaisuutta. Tähän on saatava muutos, ja sopii toivoa, että kaaviomme aleneva lihavuuskäyrä lähetttää tarvittavia signaaleja maailmalle.

Bitten Jonsson
Yhdysvalloissa kouluttautunut riippuvuusasiantuntija Bitten Jonsson esitelmöi aivojen roolista ruokavaliossa ja erilaisten riippuvuuksien hallinnassa. Hän kiitti Oprah Winfreytä termin addiction laajentamisesta käsittämään muutakin kuin huumausaineet, ja lisäsi samaan hengenvetoon, että sokeri on yksi koukuttavimmista aineista maailmassa. Ja sokeria on aivan kaikkialla ruoassamme! Meidän pitäisi vähentää sen kulutusta monestakin syystä. Se suistaa muun muassa elimistömme epätasapainoon. Vaikka sokerilla ensin tuntuukin olevan rauhoittava vaikutus useimpiin meistä niin hyvin pian seuraa eräänlainen sokerikrapula. Ja ihmiset reagoivat eri tavalla tähän. Joillakin se aiheuttaa hyperaktiviteettia, aggressiivisuutta, keskittymisvaikeuksia,  päänsärkyä, ripulia, joillakin taas vaan väsymystä. Aivoissa tapahtuva muutos on todellinen, ja näistä muutoksista voi tulla pysyviä. Se voi pahimmillaan johtaa jatkuvaan epätodelliseen oloon, jossa olemassaolon tarkoitus kytkeytyy sokeririippuvuuden ylläpitämiseen.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on Bitten Jonssonin mukaan eräs keino, joka voi auttaa tämän riippuvuuden nujertamisessa. Se ikään kuin luo uusia kytköksiä aivoissa. Tapahtuu eräänlainen aivojen ohitusleikkaus (brain bypass). On olemassa sanonta ""Analysis makes paralysis"- eli suomeksi Liika analysoiminen vaan aiheuttaa toimimattomuutta. Parempi käyttää aivojaan rakentavasti ja toimia ongelmansa suhteen aineellisella tasolla. Sanotaan myös että "Stick to the winner!" - noudata voittajan esimerkkiä. Katso miten muut ovat onnistuneet voittamaan ongelmansa. Kuka sitten voittaa tässä - taistelussa riippuvuudesta? No se mitä ruokitaan! 

Sten Sture Skaldeman
kannattaa radikaalia rasvanlisäystä laihduttaessa ja saavutetun ihannepainon ylläpitämiseksi : mitä rasvaisempaa, sitä parempi! "Jos paino jumittaa, pudota vaan hiilihydraatteja niin ennen pitkää alkaa tapahtua!" Itse hän pudotti 45 kiloa 9 kuukaudessa vuonna 2002, ja voi nykyään erinomaisesti.

Sten Sture (kuvassa signeeramassa kirjojaan) toi usein puheessaan esiin - LCHF:n rinnalle - termin GI-nolla ja lähinnä kai siksi, että se on hänen omissa kirjoissaan karppauksesta käyttämä termi. Suorasukaiseen tyyliinsä hän kertoi muun muassa, että olut on vain nestemäistä leipää, ja että terveys pysyy kaukana jos luottaa pelkästään lääkärin määräämien lääkkeiden mahtiin. Itse täytyy toimia, ja vaikuttaa hormooneihinsa tavoilla, jotka mahdollistavat ylimääräisen rasvan polttamisen kehosta.

Ralf Sundberg
Dosentti Ralf Sundberg aloitti luentonsa  rinnastamalla ihmisen solun saippuakuplaan. Solumme pysyvät koossa ja terveinä koska niissä on samat koostumusta ylläpitävät lainalaisuudet, joita ei pidä yrittää muuttaa. Hän kertoi yksityiskohtaisesti miten lämpötila vaikuttaa soluissa tapahtuviin muutoksiin, ja miten naurettavaa on uskotella ihmisille tyydyttyneen rasvan vaarallisuudesta. 45 % solusta on tyydyttynyttä rasvaa, ja meidän tulee saada sitä myös ravinnostamme. Soluillamme on oma arkkitehtuurinsa, ne on rakennettu kestämään - ja osa tätä arkkitehtuuria on kolesterolin ominaisuus takertua pintaan. Kolesteroli yhdessä tyydyttyneen rasvan kanssa muodostaa solun tukirakenteen, ja ilman sitä solut vaan hajoaisivat.  Rasvahappojen yhdistelmä on myös sopeutettu ihmiskehon lämpötilaan, ja jokaisella rasvahapolla on lisäksi oma sulamispisteensä. Tyydyttyneillä rasvahapoilla on korkeampi sulamispiste. Sundberg suositteli lukemaan aiheesta esimerkiksi tanskalaisen Ole G. Mouritsenin Life - As a Matter of Fat.

Miksi sitten kolesterolista on tehty roisto? Ehkä - taas kerran - väärien päätelmien takia! Koska sydänverisuonien pinnassa olevissa tukkeumissa havaittiin kolesterolia, pidettiin sitä syypäänä infarktiin.  Tosin 1950-luvulla ei vielä tiedetty kolesterolin ensiarvoisesta roolista solujen ylläpitävänä voimana.

Esimerkkinä teollisuuden kytköksistä Sundberg mainitsi Bengt Vessbyn, joka oli margariiniyrityksen palkkalistoilla ollessaan neuvonantajana Euroopan Ruokaturvallisuusvirastossa (EFSA).Me kaikki olemme vain ihmisiä, ja ei ole kaukaa haettu, että olemme alttiita rahan ja muiden ihmisten vaikutukselle.

Mats Humble
Todella paljon asiaa D-vitamiinista, joka on niin ajankohtainen aihe! Mats Humblen ensimmäinen esiintyminen näissä piireissä, eikä varmaan jää viimeiseksi. Päällimmäisenä jäi mieleen Humblen puhe siitä, miten me ihmiset lienemme geneettisesti ohjelmoitu saamaan juuri oikean määrän auringon ultraviolettisäteilyä. Mitä vaaleampi iho, sitä herkemmin sitä saamme, sillä olemme kuin luodut imemään kaiken tarvittavan siitä vähästä ajasta kun aurinko täällä päin  paistaa. Ja vastaavasti mitä tummempi iho, sitä kauemmin joudumme olemaan auringossa saadaksemme saman määrän D-vitamiinia. Siksi tummaihoisten maahanmuuttajien on syytä huolehtia D-vitamiiinin saannistaan täällä pohjoisessa.

Mats Humble kritisoi nykyistä trendiä pelotella ihmisiä auringolla. Paras aika nauttia auringosta on kun se paahtaa kuumimmillaan, ja tehdä se mahdollisimman paljaalla pinnalla! Suurin yksittäinen D-vitamiinipuutosta kärsivä ihmisryhmä Ruotsissa on kuulemma musliminaiset, jotka peittävät ihonsa kaikenkattavalla kaavulla. Toinen suuri ryhmä on nuoret miehet, jotka istuvat päivät pitkät  pimeässä tietokoneidensa ääressä. Humble heitti myös idean, että pohjoismaalaisten auringonpalvonta on kenties täysin vaistomaista!

D-vitamiinipuutoksen on osoitettu Mats Humblen mukaan olevan joko mahdollisesti tai todennäköisesti yhteydessä ainakin seuraaviin ongelmiin: astma, erilaiset allergiat, autismi, MS, hedelmättömyys, lisääntynyt insuliiniresistenssi, masennus, syöpä, aikainen kuolema. Jokainen viranomaisten auringolla pelottelun avulla "voitettu" ihosyöpä tuo mukanaan 30 muuta syöpäkuolemaa D-vitamiinin jäädessä paitsioon. Suositeltu määrä Ruotsissa on 7,5 - 10 mikrogrammaa/vrk (300-400 IE), mutta paljon enemmänkin voisi ottaa. D-vitamiini ei todellakaan vaikuta pelkästään luuston kuntoon!

Annika Dahlqvist
Tapahtuma päättyi Annika Dahlqvistin luennolla, jossa hän kävi läpi paljon samoja asioita mitä kirjoissaan ja blogillaan, muun muassa omista kokemuksistaan ravintosuositusten viidakossa. Hän puhui myös laajalti vähähiilihydraattisen ruokavalion tuomista terveyseduista, joista on hänen blogillaan nykyään aivan oma osionsa - palautetta kun tulee paljon! Mainittakoon niistä tässä muutama: vatsavaivat vähenevät tai katoavat kokonaan, unenlaatu paranee, psoriasis katoaa, kaikenlaiset tulehdukset myös, astma ja allergiat laantuvat, dementia ja muisti paranee, syövälle altistuminen pienenee, kakkostyypin diabeetikon lisäinsuliinintarve pienenee tai nollautuu, sukupuolielämä kohenee, virtsanpidätys paranee, jne.

Annika Dahlqvist suositteli kertatyydyttämättömistä rasvoista oliiviöljyä ja toisena vaihtoehtona rapsiöljyä, muistuttaen samalla siitä, että mikään öljy ei kestä liian kovaa lämpöä. Oliiviöljy on parasta neitsytpuristettuna ja kuumentamattomana. Paistinrasvaksi voita. Mitä tyydyttyneempi rasva, sitä vähemmän se hapettuu. Ja mitä enemmän syömme hiilihydraatteja, sitä enemmän tarvitsemme antioksidantteja. Eli vähähiilihydraattisella ruokavaliolla antioksidanttien tarve vähenee, mutta toki ne ovat silti tärkeitä.   

Yleisöllä oli luennon jälkeen mahdollisuus esittää kysymyksiä - aika vaan jäi kesken. Sten Hellqvist nimisellä biologilla oli lopussa mielenkiintoista kerrottavaa siementen haitallisuudesta.
Pari kirjaa lähti mukaan kotiin sekä mainoslehtinen tulevasta ruotsalaisesta karppilehdestä LCHF Magasinet (kuva oikealla, ilmestyy 4 krt vuodessa). Sitä ei niinkään mainostettu itse tilaisuudessa muutoin kuin tällä lehtisellä. Hieno juttu kaiken kaikkiaan tällaisen lehden julkaiseminen! 

Annika Dahlqvist kertoi muuten olevansa tulossa luennoimaan Suomeen joulukuussa - hänen sivuiltaan löytyy tarkempi aikataulu. Nähdäänkö siellä?

3 kommenttia:

  1. Mainittiinko mihin tuo lehti tulee myyntiin?

    VastaaPoista
  2. Hei Prefecta! Lähetin kyselyn tästä Margaretalle sivustolla Kolhydrater i fokus. Mutta luulen vähän, että lehti on vain tilattavissa, ja hinta Suomeen postimaksuineen tulee kuulemma olemaan noin 300 kr/v. Mutta katsotaan mitä vastaavat kyselyyn.

    VastaaPoista