lauantai 17. lokakuuta 2009

Leipä vs. leivänpäälliset

Eilen vietettiin kansainvälistä leipäpäivää - huomasitko? Ja tarvitaanko moista? Leipähän menee kaupaksi ihan hyvin - ainakin vielä toistaiseksi. Leivästä kun saa kätevän ravintopaketin ja  se on suhteellisen halpaa - varsinkin itse leivottuna. Mutta tällaisen kampanjapäivän tarkoituksenahan on tietenkin saada sitä menemään entistä enemmän sillä viljavuoret ovat usein uhkaavan korkeita - eikä maanviljelijällä ole helppoa...

Kai olet myös kuullut, että kannattaa katsoa mitä panee leipänsä päälle - että ne on ne leivänpäälliset mitkä lihottavat? Eli ota leipä käteen, sivele sille mahdollisimman kevytrasvaista levitettä ja siihen sitten päälle vaikka 5-prosenttista juustoa, kevytrasvaista leikkelettä ja pari kurkunsiivua. Nuo leivänpäälliset eivät tosin kyllä paljon miltään maistu (E-koodit tuovat tarvittavan lisämaun), mutta leipähän se onkin tässä pääasia. Ja näin elät ainakin virallisten ravintosuositusten mukaan.

Tosiasia kuitenkin on, että leipä on se mikä lihottaa - oli se sitten vaaleinta ranskalaista tai tumminta vaasalaista. Leivän hiilihydraatit muuntuvat kehossa sokeriksi, joka nostaa verensokeria ja saa haiman erittämään verensokeria madaltavaa ja rasvaa varastoivaa insuliinia. Siinä ei sitten ole mitään väliä sillä mitä leivällä on. Paitsi on sen verran, että kevytlevitteissä oleva sokeri nostaa omalta osaltaan verensokeria eikä margariini tosiaankaan ole mikään terveystuote. Ja yksi leipä johtaa helposti toiseen ja kolmanteenkin. Leipä ruokkii ruokahalua. Poikkeuksia tietenkin on.

Jospa siis jätettäisiin leipä täysin sivuroolin asemaan voileivässämme. Samoin kuin kaikki mikä alkaa sanalla "kevyt". Jos leipää mielit, ota vaikka pala Kavlin lehtileipää (3,5 g hh/siivu) tai karppileipää, levitä sen päälle kerros voita tai Philadelphia-juustoa (ei light-versiota), tai viipale jotain maukasta 30%-juustoa tai munavoita, kurkkua, meetwurstia, kinkkua tai tonnikalamajoneesia. Ja rapea pala jäävuorisalaattia. Ja jos niikseen tulee, jätä koko leipä pois! Kääri kaikki salaatinlehteen ja nauti ajan kanssa.  Näin verensokeri ei kohoa juuri laisinkaan, lisäinsuliinia ei erity ja nälkä pysyy loitolla!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti