perjantai 20. marraskuuta 2009

Nutrix

Nutrix on Olli Postin kirjoittama satiiri ns virallisterveellisestä ruokavaliosta nyky-yhteiskunnassa sekä tarjolla olevista hyvistä vaihtoehdoista. 29 sivua avartavaa tekstiä! Olli Postin omin sanoin Nutrix on  "tarinaakin ihmeellisempi mielikuvitusmaailma, jonka asukkaita estetään kaikin keinoin auttamasta toisiaan". Aloitusivulta löytyy linkit artikkeleihin, jotka Savon Sanomat sekä Aviisi julkaisivat Postista - ne kannattaa käydä lukemassa niin saa käsityksen mistä Nutrixissa oikeastaan on kyse. Kirja ei siis tyydy kuvaamaan sairaita (s.o. sairaaksi tekeviä) ruokatottumuksia vaan antaa myös runsaasti vinkkejä terveestä ruokavaliosta, joka satsaa laatuun.

Kirjan luvut pääpiirteittäin 
1. Johdanto (s.1) Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Tervetuloa tutkimusretkelle todelliseen maailmaan. Kutsumme tätä paikkaa nimeltä "Vapaus".
2. Itse asiaan - seuraa mielihalujasi (s.4) Nutrixissa on käsitys, että kaikkea pitää hallita ja kontrolloida. Kaikki pitää käsittää ja todistaa objektiivisesti. Todellinen maailma ei toimi näin.
3. Oikea ja puhdas ruoka - mitä se on? (s.6). Todellinen ruoka on sitä, mitä ihminen on aina syönyt - paitsi Nutrixin aikakaudella, jolloin krooniset taudit olivat lähellä hävittää koko ihmiskunnan.
4. Ensimmäinen askel - korvaaminen (s.7) Suoranaisen luopumisen sijaan kannattaa huonot tottumukset ja asiat korvata jollain hyvällä.
5. Luomun merkitys (s.11) Luomuun siirtyminen on helpoin tapa nostaa oma terveys, energia ja makunautinto ihan uudelle tasolle. Laatu paranee ihan itsestään.
6. Lisääminen (s.13) Perusraaka-aineiden vaihtamisen ja luomuun siirtymisen lisäksi on vielä kolmas älyttömän helppo ja automaattinen muutoskeino - lisääminen. Lähdet vaan kokeilemaan uusia huippuraaka-aineita ja reseptejä.
7. Kaupassa (s.14) "Ruoka olkoon lääkkeesi", sanoi jo Hippokrates aikoinaan. Kummasti tämä on päässyt lääkärikunnalta sittemmin unohtumaan. Olisikohan rahalla jotain tekemistä asian kanssa... Mitä jos parhaat lääkkeet olisivatkin halpoja, helppoja ja erittäin maukkaita, ja löytyisivät omalta takapihalta ja jopa lähikaupasta? Lähdetään katsomaan.
8. Reseptejä (s.20) Neljä sivua mielenkiintoisia pikareseptejä
9. Green smoothie (s.24) Jokainen voi nopeasti kehittyä varsinaiseksi blenderivelhoksi ja tehdä kavereilleen ja perheenjäsenille toinen toistaan raikkaampia pirtelöitä.
10. Sanastoa (s.29) Lyhyt Nutrix-kirjassa käytetty erikoissanasto

Mistä Nutrix?
Nutrix-kirja on ladattavissa omalle koneelle pdf-muodossa Nutrixin sivuilta. Lataaminen sieltä ei kuitenkaan aina onnistu, ja siksi voit kysyä kirjaa esimerkiksi tämän blogin ylläpitäjältä. Kannattaa myös käydä lukemassa Olli Postin blogia Viidakkomies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti