
Suurin osa ihmiskehosta eli noin 70% on vettä - hapen ja vedyn yhdistettä (lukema voi vaihdella henkilön koosta ja myös päivittäisistä vaihteluista riippuen 55 prosentista 78 prosenttiin). Vettä on soluissa solutyypistä riippuen 65-90 prosenttia niiden painosta. Muista pitoisuuksista voidaan sanoa, että ihmiskehossa oleva hiili riittäisi täyttämään muutaman grillihiilipussin, raudasta saisi pari tukevaa naulaa ja rikki riittäisi pariin tulitikkurasiaan.
Ihmiskehon alkuaineet
1. Happi (65%)
2. Hiili (18%)
3. Vety (10%)
4. Typpi (3%)
5. Kalsium (1.5%)
6. Fosfori (1.0%)
7. Kalium (0.35%)
8. Rikki (0.25%)
9. Natrium (0.15%)
10. Magnesium (0.05%)
11. Kupari, sinkki, seleeni, molybdeeni, fluori, kloori, jodi, mangaani, koboltti, rauta (0.70%)
12. Litium, strontium, alumiini, silikoni, lyijy, vanadiini, arsenikki, bromi (vähäisiä määriä)
Listalla ei näy rasvaa, proteiinia ja hiilihydraatteja joita käytämme ravinnoksemme. Ja syy on tietenkin se, että ne eivät ole alkuaineita vaan eri alkuaineiden yhdistelmiä. Mutta mennäänpä vähän eteenpäin.
Ihmiskehon rakennusaineet

Rasva ja vesi kuljettavat, suojaavat ja toimivat kehossamme välittäjäaineina. Sekä öljyä että vettä täytyy olla riittävästi jotta auton moottori hyrrää ja päästään eteenpäin. Ihmiskehokin tarvitsee jatkuvasti rasvaa jotta hänen luustonsa, lihaksistonsa ja elimistönsä voisivat hyvin. Ja koska vettä poistuu ihmisessä monella tavalla, ihminen tarvitsee elääkseen jatkuvasti ja merkittäviä määriä vettä.

Seuraavassa lyhyt määritelmä proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien kemiasta.
Proteiinien kemia

Rasvojen kemia

Hiilihydraattien kemia
Hiilihydraatit muodostuvat alkuainelistamme kolmesta ensimmäisestä aineesta - hapesta, hiilestä ja vedystä. Ja näistä samoista aineista ihminen siis 93-prosenttisesti muodostuu. Ravitsemustieteessä hiilihydraatit jaetaan sokereihin, tärkkelykseen ja ravintokuituun. Voisimme ajatella, että se mistä me niin suureksi osaksi muodostumme, olisi jotain mitä eniten tarvitsemme. Mutta näin yksinkertaista asia ei ole.
Tärkein elimistön sokeri on glukoosi, joka on aivojen yksinomainen
energianlähde. Glukoosia voidaan varastoida elimistössä glykogeeniksi joko maksa- tai lihassoluihin. Maksasolujen glykogeenista pilkkoutuu tarvittaessa glukoosia elimistön ravintoaineeksi, mutta lihassolut käyttävät varastoimansa glykogeenin omiin energiatarpeisiinsa eikä sitä siis vapaudu verenkiertoon. Glukoosia voidaan valmistaa maksassa ja jonkin verran munuaisissa maitohaposta, aminohapoista sekä rasvojen glyseroliosasta. Eläinsolu ei voi valmistaa glukoosia rasvahapoista, vaan niistä muodostuu ketoaineita, joita aivot ja sydänlihas voivat käyttää ravinnokseen. Ravinnon hiilihydraatit muuttuvat elimistössä rasvaksi, ja jos niitä kertyy elimistöön liikaa, ihminen lihoo.


Kun pidämme hyvää huolta kehostamme kuten jotkut meistä autoistamme, ja huolto pelaa, pääsemme katsastuksesta läpi ilman kalliita korjauksia - ja takaisin tien päälle. Hyvää matkaa!
Lähteet: About.com, Tieteen kuvalehti (6/2006), Wikipedia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti