tiistai 5. toukokuuta 2009

Karpit ostoksilla

Ruokavaliomme ohjaa meitä tekemään määrätynlaisia ostoksia, ja vastaavasti kaupassa tehdyt ostopäätökset tukevat parhaimmillaan ruokavaliotamme. Jos ostoksia leimaa jatkuvasti jonkinlainen kaaosmaisuus, ei kai ruokavaliosta oikeastaan voida puhuakaan, mutta joka tapauksessa on tärkeätä olla kaupassakin määrätietoinen. Eli ostaa vaan lähinnä sitä mitä oli tullutkin ostamaan, ja tehdä ns. heräteostokset oman ruokavalion puitteissa.

Tyypillisen karpin ostoskori eroaa aika tavalla ns. normaalia ruokavaliota noudattavan korista. Alla olevasta luettelosta saa melko hyvän käsityksen siitä mistä tässä vhh-ruokavaliossa on kyse. Näkyvin ero on kenties rasvaprosenteissa, mutta olennaisin ero on siinä, että karppiostokset sisältävät paljon raaka-aineita kun taas ns. normaaliostoksissa on paljon jalostettuja tuotteita: eineksiä, viljatuotteita, sokeroituja meijerituotteita ja erilaisia maidonkorviketuotteita, mainitaksemme vain muutamia.

Eli tätä kaikkea tapaa löytyä tyypillisen karpin ostoskorista (huom. tämä lista on aakkosjärjestyksessä, ei arvojärjestyksessä) :

Avokadoja
Broilerin reisikoipia, bulgarian jogurttia
Cheddarjuustoa
Fetajuustoa
Herkkusieniä
Jauhelihaa, juustoja (ei vähärasvaisia), jäävuorisalaattia
Kaakaota, kabanossia, kahvia, kahvikermaa, kalaa, kanaa, kananmunia, karjalanpaistia, kermaviiliä, kesäkurpitsaa, kookoskermaa, kookosöljyä, kukkakaalia, kuohukermaa, kurkkua
Lampaanlihaa, lehtisalaattia, leipäjuustoa, lihaa, lohta
Majoneesia, maksamakkaraa, mansikkaa, manteleita, marjoja, maustamatonta jogurttia, meetvurstia, merisuolaa, mustikkaa
Naudanlihaa
Oliiveja, oliiviöljyä, omenaa
Paprikaa, parsakaalia, pekonia, poronkäristystä, pähkinöitä
Raejuustoa
Salaattia, seitifileetä, sipulia, sulatejuustoa
Teetä, tomaatteja, tonnikalaa, tummaa suklaata, täysmaitoa
Ukko-Pekka grillimakkaraa
Valkokaalia, valkosipulia, voita, vuorisuolaa
Wilhelm grillimakkaraa

Tyypillinen karppi pyrkii ostamaan kaiken mahdollisimman tuoreena - tai sitten pakastettuna - sekä välttämään ruokatavaroita, jotka sisältävät paljon säilöntäaineita. Ja vaikka jälkimmäinen saattaakin olla vaikeata (koska niitä tupataan joka paikkaan), aina voi pyrkiä edes vähentämään syömänsä säilöntäaineiden määrää. Natriumglutamaatti eli E621 on erityisen pannassa, mutta paljon käytetty aine esimerkiksi eineksissä. Sanotaan kiihottavan ruokahalua, kuten Christer Sundqvist blogissaan kirjoittaa. Tässä vielä Elintarviketurvallisuusviraston eli Eviran lisäaineopas (pdf) .

Päivitetty 12.3.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti