torstai 21. toukokuuta 2009

Manteli

Manteli (Almond) on hyvää myös sellaisenaan eikä pelkästään jouluna glögin kera! Mantelihan ei oikeastaan ole pähkinä joksi se usein mielletään vaan mantelipuun hedelmän sisällä oleva siemen. Kuluttajalle tuttuja tuotteita ovat kokonaiset mantelit, mantelilastut ja mantelirouhe sekä mantelijauhe. Jauhetusta mantelista voidaan tehdä marsipaania. Mantelin siemenistä saadaan myös manteliöljyä, josta alempana.

Kokonaiset mantelit ovat monen karpin herkkua - kunhan hampaat kestävät. Oletko kuullut kenties voimanteleista? Ne ovat pienen voinokareen kanssa nautittuja manteleita, ja kerrassaan mainiota naposteltavaa vaikka karkin sijaan - voilla tai ilman voita. Manteleita on helppo otttaa mukaan, mutta ei niitäkään kannata ylenmäärin syödä. 100 grammassa manteleita on hiilihydraatteja 4 grammaa.

Mantelin ravintoarvot
Mantelissa on runsaasti rasvaa kuten kaikissa pähkinöissä tai pähkinäntapaisissa. Rasvaa on 80%, proteiinia 16 % ja hiilihydraatteja 4%. Linkki Finelin sivulle.

Mantelijauhe
Jauhettu manteli sopii mainiosti jugurtin sekaan muiden terveellisten lisukkeiden mukaan - ja mantelileivässä se on tietenkin se täysin olennainen ainesosa. Mantelijauhetta löytyy nykyään ihan hyvin kaupoissa, ja netissä sitä myy esimerkiksi Kookosravinto.fi (rasvapitoisuuden ilmoitetaan olevan noin 12 %, osa öljystä kun on poistettu ennen jauhamista kylmäpuristamalla).

Manteliöljy
Makeaa manteliöljyä saadaan kasvin kuivatuista siemenistä. Öljyä on perinteisesti käytetty hierontaöljynä sen pehmentäessä ihoa tehokkaasti. Tässä vähän lisätietoa manteliöljystä karppausfoorumilta.

Mantelileipä
Karppikin kaipaa joskus leipää. 100% ruisleipä on hyvä vaihtoehto, samoin hapankorppu ja rukiinen näkkileipä. Ja tietenkin karppileipä! Mantelileipä taas on maukas korvike vehnäsämpylän ystävälle! Yhdessä mantelileivässä (n. 86 grammaa) lasketaan olevan proteiinia 16.8 grammaa, rasvaa 20.9 grammaa ja hiilihydraatteja 2.8 grammaa. Tässä vielä karppausfoorumin mantelileipäresepti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti