lauantai 30. toukokuuta 2009

Keliakia

Keliakia eli gluteeni-intoleranssi on autoimmuunisairaus, jossa rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion vaurioittaen siinä olevaa suolinukkaa. Tämä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Toisin kuin vilja-allergia, keliakia ei siis ole allergia vaan suolistotauti. Keliakia on normaalia yleisempää nuoruustyypin diabetesta sairastavilla. Noin 70% keliakiaan sairastuvista on naisia ja noin puolella keliaakikoista on myös laktoosi-intoleranssi.

Miten keliakia ilmenee
Oireita ovat erilaiset vatsavaivat, ripuli, turvotus, pahoinvointi, anemia sekä jatkuva väsymys. Keliakian iholla esiintyvää muotoa kutsutaan ihokeliakiaksi ja se taas oireilee pienirakkulaisena, kutiavana ihottumana kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa. Keliakia ei kuitenkaan välttämättä anna mitään rajuja oireita vaan saattaa pikku hiljaa aiheuttaa kasaantuvia ongelmia koko kropassa joiden takia sitten hakeudutaan lääkärille.

Miten hoitaa keliakiaa
Keliakialiiton sivuilla sanotaan muun muassa näin: Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. On olemassa myös luontaisesti gluteenittomia viljoja - kaura, riisi, hirssi, tattari ja maissi - joten virallisterveellisellä ruokavaliolla ollessaan keliaakikko voi toki hoitaa itseään olemalla tarkka valinnoissaan. Tai kuten liitto sanoo: Keliakia on elinikäinen sairaus, mutta tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliaakikko pysyy työ- ja toimintakykyisenä.

Näiltä sivuilta löytyy myös pitkä lista keliaakikolle soveltumattomista ruoka-aineista. Tuota listaa lukiessa voi kuvitella miten vaikeaa ja turhauttavaakin keliaakikon on ruokakaupassa. Niin moni tuote on kiellettyjen listalla. Myös Valiolla on sanansa sanottavaan keliakiasta - nimenomaan laktoosi-intoleranssista kärsiville. Ja tietenkin tarjottavanaan koko liuta heille sopivia tuotteita.

Toinen tapa hoitaa keliakiaa on jättää vilja pois ruokavaliosta. Leivästä ei ole - vastoin yleisiä uskomuksia - niin kauhean vaikea luopua. Leipä ja muut viljatuotteet ovat vaan niin kiinteä osa kulttuuriamme ja ruokatottumuksiamme, että moni ihminen ei voisi kuvitella elävänsä ilman leipää. Ja niinpä gluteenittomilla tuotteilla onkin vakiintunut ostajakuntansa. Mutta vaihtoehtoja siis on.

VHH ja keliakia
Koska gluteiini on se mitä keliaakikon pitää välttää, ja sitä on vehnässä, ohrassa ja rukiissa, eikö olisi yksinkertaisinta jättää vehnä, ohra ja ruis? Kun vilja vhh-ruokavaliossa jää pois ravinnosta, jäävät myös useimmat keliakian oireet pois. Itse sairaus on kuitenkin aina olemassa taustalla. Mutta viljaton ruokavalio jotakuinkin takaa oireiden poisjäännin - täytyy vaan tunnistaa missä kaikessa viljaa on. Esimerkiksi useimmat oluet tehdään viljasta joten jos olutta mielii, pitää vaan löytää itselleen gluteeniton vaihtoehto. Keliaakikon on oltava tarkka syömisestään olipa hän millä tahansa ruokavaliolla, mutta vhh-ruokavaliolla hän voi nauttia ruoasta paljon rauhallisemmin mielin.

Karppausfoorumilla on paljon valaisevaa tietoa myös tästä aiheesta. Kannattaa käydä lukemassa!

Päivitetty 30.5.2009 klo 12:00

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti