sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Vettä!

Ihminen on noin 62-prosenttisesti vettä. Koska vettä poistuu kehostamme jatkuvasti, tarvitsemme sitä jatkuvasti lisää. Vesi on elimistön lämmönsäätelijä, voitelija ja puhdistaja. Kehomme käyttää vettä aineenvaihduntareaktioihin eli esimerkiksi ravintoaineiden kuljetukseen ja imeytymiseen. Ylimääräinen lämpö poistuu kehosta hikenä, ja kuona-aineet virtsan mukana. Kaikkeen tähän tarvitaan vettä. Jota toki tulee jonkin verran ruoan ja muiden juomien mukana, mutta ei koskaan tarpeeksi kattamaan tarpeen.

Liikaa tai liian vähän?
Juotko sinä tarpeeksi vettä? Harva meistä juo liikaa, mutta moni liian vähän. Sitä voi jopa luulla olevansa nälkäinen vaikka on oikeastaan vaan jano, ja siksi kannattaisikin aina juoda vähän vettä ennen kuin rupeaa syömään. Suositus on pari litraa päivässä normaalikulutukseen ja normaalilämpötilassa. Rehkiessä ja helteellä tarvitsee luonnollisesti enemmän. Sairastellessa vettä kannattaa nauttia normaalia enemmän, sillä riittävä juominen nopeuttaa tautia aiheuttavien bakteerien ja virusten huuhtoutumista elimistöstä. Liiallinen vesimäärä normaalioloissa huuhtelee kuitenkin elimistöstä tärkeät mineraalit mennessään. Eli tässä kuten kaikessa muussakin kannattaa ensisijaisesti käyttää maalaisjärkeä sekä kuunnella omaa kehoaan.

Nestehukan oireet
Yleisimpiä nestehukan oireita ovat päänsärky ja väsymys. Jos siis alkaa kesken kaiken väsyttää, juo ensin lasillinen vettä! Jo muutaman prosentin nestehukka heikentää merkittävästi vointiamme, ja 20 prosentin vajaus johtaa kuolemaan. Helteellä ihminen myös menettää hien mukana ison määrän suoloja, ja nämä täytyy jotenkin korvata tai muuten alkaa paikat turvota. Pelkkä vesi ei siis auta kovassa rasituksessa vaan on myös saatava - joko sen mukana tai sen ohessa - suolaa. Hyppysellinen ruususuolaa kielen päälle ja lasillinen vettä tekee terää. Myös ruoan mukana tuleva suola on tärkeä.

Pullosta vai kraanasta
Sanonnasta On lottovoitto syntyä Suomeen voidaan olla monta mieltä, mutta ainakin meillä on hyvä vesi! Voimme juoda vettä suoraan kraanasta tarvitsematta laittaa rahaa pulloveteen, mutta pullotettu vesi on toki kätevä ottaa mukaan kaupan hyllyltä jos on lähtenyt reissuun ilman.

Kylmää vai huoneenlämpöistä
Veden sanotaan olevan terveellisintä huoneenlämpöisenä jolloin kehon ei tarvitse käyttää energiaa sen lämmittämiseen. Se ei myöskään aiheuta pistelyä vatsassa. Mutta useimmille meistä vesi maistuu parhaimmalta kylmänä, ja jääkaapissa on kätevä pitää vettä kannellisessa kannussa tai pullossa niin ei naapuritkaan häiriinny jos tulee yöllä jano :)

Nesteytyslista
Käsi sydämellä - minkä näistä juomista laittaisit ykköseksi jos saisit valita vain yhden: maito, mehu, limu, olut, piimä, siideri, vesi, viina vai viini? Jos olet lukuisten kangastusten riepottelemana oaasille viimeisillä voimillaan ryömien saapuva ihminen, valinta on selvääkin selvempi. Mutta onko tämä selkeä valinta yhtä selvä arjessa?


Lähteet: Hyvä terveys, Keho.net, MTV3, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti