tiistai 26. toukokuuta 2009

McDonald's

McDonalds tai tutummin Mäkki kuuluu monen vhh-dieettiä noudattavan värikkääseen historiaan. Siellä ei enää niinkään käydä koska kaikkihan tietävät, että Mäkki tekee roskaruokaa. Eli ruokaa joka roskaa paljon, ja joka ei ole oikein ruokaa vaan roskaa. Vai? Ei nyt aivan. Kyllä Mäkistä jotain terveellistäkin saa (jos nyt juuri sinne syystä sun toisesta piti mennä), ja tämä artikkeli keskittyy siihen mitä tuo terveellinen voisi olla eli McDonaldsin salaatteihin.

Matkustettaessa maailmalla McDonalds on joillekin meistä kuin koti kaukana kotoa. Paikka, joka on tuttu minne tahansa menemmekin. Josta saamme tuttuja tuotteita tutuissa puitteissa. Siksi olisikin hienoa jos suurempikin osa tästä tuttuudesta voisi olla vähähiilihydraattista. Toki jos maailmalla liikumme, suuntaamme kai nykyään askeleemme kohti paikallisia ravintoloita merenantimineen ja muine herkkuineen.

Mutta tässä siis Mäkin salaatit ravintoarvoineen (ilman kastikkeita) - niin koti- kuin ulkomailla:

Grilled Chicken Caesar
Rasvaa 7 g, proteiinia 27 g, hiilihydraatteja 4 g. Nämä arvot ovat ilman salaatin mukana tulevia leipäkuutioita, joissa hiilihydraatteja onkin jo sitten 10 g. Näin sanoo Mac: Maukasta grillattua kanaa italialaisten juustolastujen sekä valkosipulilla ja yrteillä maustettujen leipäkuutioiden kera. Suomalaisten ravintosuositusten mukaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä päivittäin runsaasti. Balsamicokastike on vähäkalorinen vaihtoehto. Tuote saatavana tilattaessa gluteenittomana. Tuo viimeinen tarkoittanee 'ilman leipäkuutioita'.

Fiesta-salaatti
Rasvaa 51 g, proteiinia 29 g, hiilihydraatteja 31 g. Ei siis kovin hyvä karpille. Runsas, jopa juhlava salaatti. Chilinen jauhelihakastike antaa potkua salaatille. Hapankerma ja juustoraaste täydentävät makujen fiestan.

Kreikkalainen salaatti
Rasvaa 19 g, proteiinia 16 g, hiilihydraatteja 5 g. Runsaasti salaattia ja salaattijuustoa. Annos on koristeltu kirsikkatomaateilla, kurkkuviipaleilla, oliiveilla ja ripauksella ruohosipulia.

Jos siis Mäkkiin olet menossa, ihan noin vaikka suunnittelematta muun porukan mukana, aina voit ottaa salaatin ja vaikka nimenomaan tuon kreikkalaisen. Ja vaikka kahvit päälle. Voit käyttää myös Mäkin ravintoainelaskuria suunnitellaksesi erilaisen aterian. Mutta useimmille meistä McDonalds nyt vaan on osa sitä "entistä" elämäämme jolloin hiilihydraatit olivat ravinnon suurin lähde ja olo sen mukainen. Niitä aikoja ei moni kaipaa, ja vaikka ovi ei ole kokonaan suljettu Mäkkiinkään - miksi se olisi minnekään suuntaan - kannattaa sitä raottaa hiilaritietoisesti!

Ranskalaiset perunat
Vielä täytyy kirjoittaa McDonaldsin ranskalaisista perunoista, joita on haukuttu, ja syystä, transrasvapommeiksi. Ja vaikka niissä tuota transrasvaa olisikin nykyään vähemmän kuin ennen ovat ne silti, perunasta tehtyinä, hiilihydraattipommeja.
Näin Mäkki itse kirjoittaa niistä sivuillaan: Lamb Weston/Meijer valmistaa maailmankuulut rapeat McDonald's-ranskalaiset perunat. Ranskalaisten perunoiden valmistuksessa sekä tehtaalla että ravintolassa käytetään kovettamatonta kasviöljyä, jossa on alle 9 % tyydyttyneitä rasvahappoja ja jonka transrasvapitoisuus on alle 2 %. Ranskalaiset perunat maustetaan ravintolassa juuri ennen tarjoilua kevyesti Pansuola mineraalisuolalla. Ranskalaiset perunat voi tilata myös ilman suolaa.

Nämä, jos mitkä, voi jättää ruokavalion ulkopuolelle... Vai mitä mieltä olet tästä Morgan Spurlockin dokumentista (kesto 5 minuuttia - video alkaa alempana sivua).

Päivitetty 26.5.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti