
D-vitamiinin tärkein vaikutusalue on suolisto, jossa se lisää kalkin ja fosfaatin imeytymistä ja turvaa näin luulle tärkeiden rakennusaineiden riittävän saannin. Rasvaliukoisena D-vitamiini varastoituu elimistöön ja sen saantiin tuleekin kiinnittää huomiota, jottei sitä kertyisi elimistöön liikaa.
D-vitamiinin lähteet
Auringonvalo ja kala ovat parhaita D-vitamiinin lähteitä. Suomen oloissa D-vitamiinia tarvitaan aina myös ravinnosta, nimenomaan talvisin. Voimme varmistaa riittävän saannin syömä

Maidossa D-vitamiinia on ihan luonnostaankin. Mutta vähennettäessä maidon rasvapitoisuutta se poistuu siitä rasvan mukana. Ja sitten se lisätään keinotekoisesti esimerkiksi täysin rasvattomaan maitoon. Aika hassua- ja turhaa - toimintaa. Kahdessa desissä eli noin lasillisessa täysmaitoa on 20 % päivän saantisuosituksesta. Tässä vähän myös tietoa siitä miten meijerit ovat vuosien mittaan muuttaneet maidon koostumuksia ja nimityksiä.
D-vitamiinin puute
Jos tämän vitamiinin saanti on jatkuvasti alarajoilla, seuraa siitä kalsiumin heikompi imeytyminen, joka vuorostaan voi aiheuttaa osteoporoosia. Luut pehmenevät, niin aikuisilla kuin lapsilla. Lasten kohdalla puhutaan riisitaudista.
D-vitamiinin puutteen on luultu aiheuttavan esimerkiksi diabetesta, mutta viimeisten tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole. Tässä Helsingin Sanomien artikkeli asiasta (5/2009).
Liikaa D-vitamiinia?
Hyvä terveys-sivuilla sanotaan D-vitamiinin mahdollisesta liikasaannista näin: Kysymys on sikäli aiheellinen, että runsas D-vitamiinivalmisteiden käyttö voi aiheuttaa myrkytystilan, jossa veren kalsiumpitoisuus nousee liian suureksi. Myrkytys on mahdollinen siksi, että elimistö ei pääse eroon liiasta D-vitamiinista, vaan se varastoituu maksaan. Vitaminoiduissa elintarvikkeissa on kuitenkin niin vähän D-vitamiinia, että mitään myrkytysvaaraa ei ole.
Hyviä lähteitä lukea D-vitamiinista: Fineli, HUS, Tiede.fi, Tohtori.fi, Valio, Wikipedia
Päivitetty 23.5.09
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti