D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota saadaan ravinnosta. Se on myös hormoni, jota elimistö tuottaa ihossa auringonvalon vaikutuksesta. Veressä kiertävä D-vitamiini on näiden kahden summa. Koska me emme Suomessa saa D-vitamiinia riittävästi auringonvalosta, lisätään sitä usein esimerkiksi maitoon, jotta turvattaisiin riittävä saanti. Tosin saantisuositukset ovat vaihdelleet vuosien mittaan ja ovat vain suuntaa antavia.
D-vitamiinin tärkein vaikutusalue on suolisto, jossa se lisää kalkin ja fosfaatin imeytymistä ja turvaa näin luulle tärkeiden rakennusaineiden riittävän saannin. Rasvaliukoisena D-vitamiini varastoituu elimistöön ja sen saantiin tuleekin kiinnittää huomiota, jottei sitä kertyisi elimistöön liikaa.
D-vitamiinin tärkein vaikutusalue on suolisto, jossa se lisää kalkin ja fosfaatin imeytymistä ja turvaa näin luulle tärkeiden rakennusaineiden riittävän saannin. Rasvaliukoisena D-vitamiini varastoituu elimistöön ja sen saantiin tuleekin kiinnittää huomiota, jottei sitä kertyisi elimistöön liikaa.
D-vitamiinin lähteet
Auringonvalo ja kala ovat parhaita D-vitamiinin lähteitä. Suomen oloissa D-vitamiinia tarvitaan aina myös ravinnosta, nimenomaan talvisin. Voimme varmistaa riittävän saannin syömällä kalaa, kalanmaksaöljyä ja kananmunia tai sitten vitamiinipillereistä. Möllerin kalanmaksaöljy lienee tuttu käsite monille meistä, ja lapsena moni taatusti inhosi sitä lusikallista päivässä, mutta nykyäänhän on vaihtoehtoja. Eikä se kalanmaksaöljy aikuisena enää niin pahalta edes maistu - varsinkin kun tiedostaa sen hyvää tekevän vaikutuksen.
Maidossa D-vitamiinia on ihan luonnostaankin. Mutta vähennettäessä maidon rasvapitoisuutta se poistuu siitä rasvan mukana. Ja sitten se lisätään keinotekoisesti esimerkiksi täysin rasvattomaan maitoon. Aika hassua- ja turhaa - toimintaa. Kahdessa desissä eli noin lasillisessa täysmaitoa on 20 % päivän saantisuosituksesta. Tässä vähän myös tietoa siitä miten meijerit ovat vuosien mittaan muuttaneet maidon koostumuksia ja nimityksiä.
D-vitamiinin puute
Jos tämän vitamiinin saanti on jatkuvasti alarajoilla, seuraa siitä kalsiumin heikompi imeytyminen, joka vuorostaan voi aiheuttaa osteoporoosia. Luut pehmenevät, niin aikuisilla kuin lapsilla. Lasten kohdalla puhutaan riisitaudista.
D-vitamiinin puutteen on luultu aiheuttavan esimerkiksi diabetesta, mutta viimeisten tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole. Tässä Helsingin Sanomien artikkeli asiasta (5/2009).
Liikaa D-vitamiinia?
Hyvä terveys-sivuilla sanotaan D-vitamiinin mahdollisesta liikasaannista näin: Kysymys on sikäli aiheellinen, että runsas D-vitamiinivalmisteiden käyttö voi aiheuttaa myrkytystilan, jossa veren kalsiumpitoisuus nousee liian suureksi. Myrkytys on mahdollinen siksi, että elimistö ei pääse eroon liiasta D-vitamiinista, vaan se varastoituu maksaan. Vitaminoiduissa elintarvikkeissa on kuitenkin niin vähän D-vitamiinia, että mitään myrkytysvaaraa ei ole.
Hyviä lähteitä lukea D-vitamiinista: Fineli, HUS, Tiede.fi, Tohtori.fi, Valio, Wikipedia
Päivitetty 23.5.09
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti