keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Suklaata

Sanotaan että suklaa on jumalten ruokaa - kuten kaakao on jumalten juomaa. Suklaassa on jotain sitä, jotain mitä (moni) ihminen kaipaa tyydyttämään makunystyröitään, täydentämään päiväänsä, täydentämään elämää! Tämä artikkeli keskittyy suklaan terveydelliseen puoleen etuineen ja haittoineen, mutta tässä ensin muutama perusfakta suklaasta.

Suklaan ruskea sävy vaihtelee kaakaopitoisuuden mukaan. Kaakao itsessään maistuu kitkerältä, ja siten pelkästä kaakaomassasta ja kaakaovoista valmistetut tummat suklaat ovat voimakkaan ja karvaan makuisia. Sokeripitoisuutta ja maitoa lisäämällä suklaasta saadaan vaaleampaa, makeampaa ja miedompaa. Suklaata myös maustetaan esimerkiksi pähkinöillä, mintulla ja liköörillä.

Suomen suosituin suklaalevy on Fazerin Sininen. Fazerin lisäksi suklaata valmistaa Suomessa Brunberg ja Panda. Myös ruotsalaisen Maraboun suklaalevyt ovat suosittuja. Suomi on suklaankulutuksen kärkimaita maailmassa - vuosikulutus on noin 6,5 kg suklaata per henki.

Suklaan ravintoarvot per 100g suklaata Finelin mukaan:
maitosuklaa: proteiinia 8 g, rasvaa 54 g, hiilihydraatteja 38 g
tumma suklaa: proteiinia 3 g, rasvaa 54 g, hiilihydraatteja 43 g

Tässä yhteydessä voi mainita sen verran, että tumman suklaan oletettu suurempi terveellisyys perustuu yksinkertaisesti siihen, että sitä tulee helposti syötyä vähemmän, ja että se sisältää enemmän flavonoideja, joiden terveyttä edistävä vaikutus lyö paremmin läpi ilman maitoa. Tavallinen suklaa on herkullista, mutta se myös helposti lihottaa osana muutenkin hiilihydraattipitoista ruokavaliota. Mutta totta kai myös tumma suklaa paljon syötynä on lihottavaa, ja joillekin meistä ainoa oikea on pysyä kokonaan erossa suklaasta kuin suklaasta. Suklaa-addiktio on yleinen vaiva.

Oulun suklaayhdistys
Oulun Suklaayhdistyksen sivut ovat suklaan ystävän aarreaitta. Siellä on todella kattavaa tietoa suklaasta, pitkä luettelo eri suklaavalmistajista ja heidän tuotteistaan, ja niin ikään yksittäisten suklaiden arvostelu. Suuri osa tuotteista on luonnollisesti ns. tavallisia suklaita, mutta listalla on myös kaikki tummat suklaat, ja sitä päivitetään aina uusien tuotteiden ilmestyessä. Suklaalevujen ja -patukoiden lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat muut suklaata sisältävät tuotteet - jäätelöt, vanukkaat, keksit tms. Sivustolla oleva Suklaalevyraati on paitsi hauska niin myös hyvin informatiivinen lisä, jota lukemalla voit muodostaa aika hyvän ennakkokäsityksen eri suklaiden mausta. Hakuun ilmestyy myös suklaalevyn kuva. Tässä esimerkki hakusanalla Excellence 70%. Mutta ainoa oikea tapahan on tietenkin itse maistaa!

Tumma suklaa
Koska tämä blogi käsittelee asioita vähähiilihydraattisuuden näkökulmasta, keskitymme tässä nimenomaan tummaan suklaaseen. Se on suklaata, jossa ei ole maitoa. Siitä ilmoitetaan usein sen sisältämän kaakaon määrä prosentteina - laadukkaassa tummassa suklaassa on vähintään 50 % kaakaota. Kaakaoprosentilla tarkoitetaan kaakaomassan ja kaakaovoin osuutta suklaassa. Kaakaomassan määrää, joka vaikuttaa suklaan kitkeryyteen, voi arvioida suklaan ravintosisällön perusteella: mitä enemmän rasvaa, sitä pienempi on kaakaomassan osuus. Kaakaomassassa on myös luonnostaan jonkin verran rasvaa eli kaakaovoita.

Tumma suklaa sisältää pieninä annoksina (1-2 palasta/vrk) nautittuna terveyttä edistäviä antioksidantteja, magnesiumia ja kuparia, sekä mielialaa kohottavaa tryptofaania. Tumman suklaan tiedetään sisältävän flavonoideja, jotka saattavat ennaltaehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia - pari palaa tummaa suklaata päivässä voi laajentaa verisuonia, vähentää sydäninfarktin vaaraa ja alentaa myös veren kolestrolia (Journal of American Collage of Nutrition, volume 23/2004). Tässä vähän asiasta MTV3:n sivuilla (10/2008).


Tässä alla on listaa erilaisista tummista suklaista. Tätä listaa on tarkoitus aina välillä päivittää. Sveitsiläinen Lindt tekee kaikenlaisia suklaita, mutta on tunnettu karppaajien keskuudessa nimenomaan tummista Excellence-suklaistaan (klikkaa kuvaa suuremmaksi). Tässä alla muutama:

Lindt Excellence
Excellence 70% - tummista miedoin, häiväys vaniljan makua
Excellence 85% - vähän tummempaa, täyteläinen maku
Excellence 90% - jo tosi tumma, mutta yllättävän matala kitkeryys
Excellence 99% - ohuita paloja, joissa vahva, kitkeräkin maku - yksi pala tästä riittää useimmille
Excellence Intense Mint
Excellence Intense Orange - appelsiinin ja mantelin tuoksua ja makua
Excellence Ecuador
Excellence Madagascar
Excellence Peru


J D Gross

Amazonas Premium Cocoa 60%, 125 g. F 41g, P 4.9g, C 42g
Ecuador 70% - pari palaa tätä täyttää päivän kiintiön!
San Martin 77%





Marabou
Marabou premium dark 70% - arvostelu tästä
Marabou premium dark 86% - arvostelu tästä, lukekaa k.o. blogin muitakin suklaavihjeitä!

Marabou Premium Dark Pistachio - Oulun suklaayhdistyksen arvostelu. F 44g, P 7.3g, C 35.5g

PS. Oulun suklaayhdistyksen jäsenet tuntuvat pitävän enemmän ns. normaalista suklaasta, ja vähän karsastavan tummaa suklaata. Mutta muuten ihan mielenkiintoista lukea heidän(kin) mielipiteitään eri suklaista. Lue myös vierailijoiden kommentit.


Päivitetty 20.5.2009. F = rasva, P = proteiinia, C = hiilihydraatteja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti