maanantai 29. kesäkuuta 2009

Pekoni

Pekoni on suolattua siansivua, joka on leikattu ohuiksi viipaleiksi, joskus kuutioiksi. Tavallisimmat tavat kypsentää pekoni ovat paistaminen, grillaaminen, savustaminen, kuivaaminen ja höyrykypsentäminen. Suomessa pekonin yleisin valmistustapa on paistaminen.

Pekonissa kuuluu olla riittävästi läskiä. Näin se paistuu hyvin omassa rasvassaan - ikävimpiä pekoneita ovat sellaiset, joiden paistamiseen tarvitaan lisärasvaa! Pekonia voi toki myös käyttää mikrossa ja grillata uunissa. Mutta pannulla paistettuna siihen on helppo lisätä kasviksia viereen, tai kaataa kananmuna tai pari päälle. Paistettu kananmuna ja pekoni ilman perinteistä paahtoleipää on mitä terveellisin aamiainen tai välipala vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

Pekonin ravintoarvot
Pekonissa on rasvaa 87% ja proteiinia 13% (Fineli). Siinä kaikki. Nuo luvut tietenkin vähän vaihtelevat jos ja kun pekoni on riisuttu luonnollisesta rasvastaan.

Pekoni on mainettaan parempi
Virallisterveellisessä ruokavaliossa, jossa rasvankäyttö yritetään rajoittaa minimiin (tunnetuin seurauksin), pekoni on luonnollisesti pahisten listalla. Jos ja kun nopeita hiilihydraatteja syö paljon ja sen lisäksi rasvaa ja kaiken maailman sokeriherkkuja, pekoni kannattaa ehdottomasti jättää pois ihan ensimmäisten joukossa. Tai voi mennä toiseen suuntaan ja jättää liikahiilihydraatit ja sokerin pois, jolloin pekoni on oivaa polttoainetta rasvapolttoiselle keholle. Se panee myös janottamaan ja huolehtii osaltaan siitä, että tulee juotua paljon. Pekoni on hyvä lisä osana monipuolista vhh-ruokavaliota.

Suomessa myytäviä pekonituotteita
HK:n amerikkalainen pekoni on varmaan tutuin pekoni, mutta siinä hinta-laatusuhde ei kenties ole paras mahdollinen. Lidlissä myytävä pekoni on edullista verrattuna moneen muuhun, ja yleensä ihan kelpo tavaraa. Mutta kun hinta on kohdallaan, kannattaa ostaa useita ja heittää pakastimeen mitä nyt sitten ostaakaan. Ja pekonin sijaan voi joskus kokeilla sian kylkisiivuja - ei ihan sama asia. Tässä vielä karppausfoorumin mielipiteitä pekonista.

Atria myy ainakin kolmea eri pekonituotetta (vähäsuolaisempaa kuin HK:n pekoni), ja tanskalainen Majesty.

Pekonireseptejä
Pekonia voi käyttää ruoanlaitossa mausteena tai vähän keskeisemmässä roolissa. Joka tapauksessa on hyvä muistaa, että pekonin ollessa itsessään niin suolainen, ateria ei välttämättä kaipaa lisäsuolaa. Perinteisissä pekoniresepteissä on hyvin usein pastaa, ja koska vähähiilihydraattinen ruokavalio pyrkii välttämään pastan kaltaisia nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, on tässä kenties paikallaan listata aimo annos karppaus.infon ikiomia pekonireseptejä (alla). Lisää löytyy täältä (kirjoita hakuun pekoni). Pekonin kanssa sopivia aineksia on runsaasti: feta, herkkusieni, kananmuna, kesäkurpitsa, kukkakaali, munakoiso, purjosipuli, sipuli, tomaatti, tms.

Pekonikermakastike
Juustoinen pekoni-kanarulla
Broileri-pekoni-kastike
Aura-pekoni pihvit
Pekonikuhakääryleet
Viherpiipertäjän pekonikatkikset
Pizzamunakas
Ruokaisa Tomaattikeitto
Pekoni-herkkusienikäärö
Paistetut munakoisokuutiot
Karppiherkuttelijan pizza-piirakka
Grilliherkkusienet
Kesäkurpitsapekonimössö
Pekoni-avokado-salaatti
Pekonimunat
Kesäkurpitsapekonitöröt
Tosi hyvät jauhelihapihvit
Pekonilla kuorrutettu täytetty lihamureke
Broileria pekoninyytissä
Kukkakaali-pekonivuoka
Meksikon munakas
Pekonikastike
Täytetyt herkkusienet pekonikääreessä
Erilainen kaalikeitto
Ruusukaalta pekonin ja mantelilastujen kera

Lähteet: Fineli, Karppaus.info, Ruokatieto, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti