sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Alzheimerin tauti

Alzheimerin tauti, yleisin dementiaa aiheuttava sairaus Suomessa, on jatkuvassa kasvussa vähän joka puolella (länsimaista) maailmaa. Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta tiedetään, että sen aiheuttamat oireet johtuvat aivoissa tapahtuvista muutoksista, joiden seurauksena muistijärjestelmän toimintaan liittyviä hermosoluja ja aivoalueita tuhoutuu. Tauti rappeuttaa ihmisen muistin ja sitä kautta hänen henkiset kykynsä.

Antti Heikkilä kirjoitti muutama päivä sitten blogissaan aiheesta erinomaisen artikkelin otsikolla Nyt pelotellaan dementialla, jossa hän käy läpi mm ruokavalion merkitystä dementian synnyssä ja ehkäisyssä. Ehdottomasti lukemisen arvoinen juttu - kuten mikä tahansa Heikkilän blogikirjoituksista!

Alzheimerin taudin riskitekijät
Virallinen lääketiede on jo pitkään pitänyt näitä kolmea tekijää taudille altistavina: 

korkea ikä 
perinnölliset alttiustekijät
muut riskitekijät

Koska ikäämme emme voi vaikuttaa, ja perimme mitä perimme, tämä blogikirjoitus keskittyy jälkimmäisiin riskitekijöihin. Eli vaikka Alzheimerin tauti onkin osittain perinnöllinen, se on  mitä luultavimmin myös ns. elämäntapatauti. Nykytutkimusten mukaan esimerkiksi kakkostyypin diabetes saattaa olla eräs sen katalysaattori - ja sitäkin  enemmän Antti Heikkilän esille ottama vähärasvaisuuden ihannointi (kai jo luit k.o. artikkelin?). 

Alzheimerin tauti ja VHH
Markkinavoimien voimakkaasti kampanjoimat kevyttuotteet ja sitä myötä edennyt vähärasvaisuuden ihannointi on johtanut moniin terveydellisiin ongelmiin, ja yhtenä viimeisimmistä tiedostetuista lienee valitettavasti monet eri, varsinkin vanhempaa väestönosaa riivaavat, hermosairaudet. Vanhempaa kenties ainakin osittain siksi, että menee pitkään ennen kuin seuraukset konkretisoituvat. Kuten eräs lukija palautteessaan sanoo taudin riskitekijöistä: "yksi on se, että ravintomme ei nesteytä ja öljy tarpeeksi aivojamme. Meidän tulee öljytä kehoamme aivan kuten öljyämme automme. Ilman öljyämistä kehomme kuivuu ja kuihtuu".  

Hyviä rasvoja/öljyjä käyttää ovat:
voi, kookosrasva, oliiviöljy. 

Tulevaisuudessa pelkkä verikoe saattaa paljastaa meille olemmeko vaarassa sairastua Alzheimerin tautiin. Tiettyjen aivon solukalvon lipidien vähäisyys veressä voisi kieliä alttiudesta. Mutta voimme itse tehdä hyvinkin paljon tämän kuten niin monen ns. fyysisemmän taudin tai sairauden ehkäisemiseksi. Olet mitä syöt pätee aivoista varpaisiin.Linkit&Lähteet
- ABC News - AlzheimerInfo - Antti Heikkilä:NytPelotellaanDementialla - CobbersOnTheBrain - Wikipedia:Alzheimerin tauti - Wiki:Lipidi -

Päivitetty 16.3.2014 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti