
Sinimailasen ravintoarvot
Sinimailasessa on proteiinia 69 prosenttia, rasvaa 26 ja hiilihydraatteja loput viisi prosenttia. Ja kuten sanottua, siinä on vitamiineja aika kivasti.
Lisävihreyttä ruokaan
Sinimailanen samoin kuin muut idut tuo mukavaa variaatiota lautaselle totunnaisen kurkun, lehtisalaatin, tomaatin tms sijaan. Helppo myös lisätä keittoihin ja mukavaa naposteltavaa esimerkiksi grillilautasella juuston ja paprikan kanssa.
Idätys

Sinimailasen ja muiden itujen idätyksestä löytyy tietoa monesta paikasta. Esimerkiksi täältä ja täältä. Karppausfoorumilla on mielenkiintoista keskustelua aiheesta. Blogilla Kemikaalicocktail on myös sanansa sanottavaan (lue kommentit!) ja Terveydenhoitouutiset kirjoittaa muun muassa näin:
Idättäminen tarkoittaa sitä, että siemenistä kasvatetaan ilman multaa pieniä taimen alkuja eli ituja. Niitä voi syödä sellaisenaan ja ruokiin lisättynä (ainoastaan suuret pavut, esimerkiksi soijapapu tai kikherne, pitää kiehauttaa ennen syömistä jotta pavun haitalliset aineet hajoaisivat). Idätys hajottaa siementen ja papujen luontaisia haitallisia aineita, jolloin ruoansulatusoireitakaan ei tule; esimerkiksi herneen idätys ennen keittämistä estää ilmavaivojen muodostumista. Idätettäessä siemenen vitamiinipitoisuus moninkertaistuu. Fytiinihappo hajoaa, jolloin kivennäisaineet imeytyvät elimistöön paremmin ja entsyymipitoisuus kasvaa. Sinimailanen on satoisin.
Sinimailanen kerää kultaaKasvit käyttävät tunnetusti juuriaan ravinnon hankintaan, ja ne erottavat maaperästä veden ja mineraalien lisäksi raskasmetalleja. Tällä nyt ei mitenkään rikastu, mutta tosiasia on, että sinimailanen erottaa luonnostaan kasvualustastaan kultaa, ja säilöö sen nanohippuina - jota nanoelektroniikka kenties tulevaisuudessa pystyy hyödyntämään. Tästä ei luonnollisesti ole mitään hyötyä kasvia lasipurkissa idättäjille, mutta he saavatkin nauttia sinimailasen tuomista eduista suoraan lautasellaan!
Lähteet: Health2050, Hellapoliisi, Kemikaalicocktail, Terveydenhoitouutiset, Tiede, Wikipedia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti