torstai 9. heinäkuuta 2009

Pellava

Pellava on maailman vanhimpia viljelyskasveja. Siitä on tehty kangasta, sitä on käytetty tiivisteenä ja maalin raaka-aineena - ja ihmisravintona jo kivikaudelta lähtien. Kaupasta tunnettuja tuotteita ovat pellavansiemenet, pellavarouhe sekä pellavaöljy.

Pellavan ravintoarvot ja terveellisyys
Finelin mukaan kokonaisissa pellavansiemenissä on rasvaa 55%, proteiinia 36% ja imeytyviä hiilihydraatteja 9 %. Paljon kuitua, sekä magnesiumia, fosforia, kaliumia, kalsiumia ja seleeniä sekä B-, E- ja K-vitamiineja. Pellavan liiallinen käyttö saattaa aiheuttaa ripulia. Ei sisällä gluteiinia. Kohtuullisesti käytettynä pellavansiemenen kuorikerroksessa olevista syanogeenisiä yhdisteitä ei ole haittaa. Seuraavilta sivuilta löytyy mukavasti tietoa pellavasta: Sini-Pellava Oy, Hyvinvointia pellavasta.

Pellavansiemenet
Pellavansiemenet sisältävät sekä veteen liukenematonta että vesiliukoista kuitua, ja ovat yksi parhaista lignaanien lähteistä (lignaanit saattavat estää joitain syöpiä kehittymästä). Sisältävät myös terveellisiä omega3-, linoli- ja linoleenirasvahappoja. Yli puolet pellavansiemenien rasvasta on omega3:a, joka voi alentaa korkeaa verenpainetta ja vähentää tulehdusriskejä. Siemeniä voi liottaa tai lisätä raakana vaikka jugurttiin tai leipätaikinaan.

Pellavan siemenistä puristetaan öljyä, joka soveltuu myös ihmisravinnoksi vaikka moni meistä mieltääkin sen jo hajunsa puolesta ihan muuhun käyttötarkoitukseen. Tässä Ray Peatin kriittinen artikkeli pellavansiemenöljyn ja monen muunkin kasvisöljyn käytöstä ihmisravintona.

VHH ja pellava
Pellava sopii erinomaisesti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Paljon rasvaa ja proteiinia, ja sen siemenet ovat mukava lisä jugurtissa pähkinöiden, marjojen, tms ohella.

Lähteet: Fineli, Hyvinvointia pellavasta, Ray Peat, Sini-Pellava, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti