lauantai 11. heinäkuuta 2009

Kirja: Diabeteksen hoito ruokavaliolla


Antti Heikkilän ajankohtainen kirja Diabeteksen hoito ruokavaliolla (Rasalas 2008) on ensimmäisenä vuorossa blogin uudessa kirjoja käsittelevässä sarjassa. Ajankohtainen sikäli että sitä tämä aihe on aina, ja myös koska se sijoittui terveys- ja ravitsemuskirjojen sarjassa kolmanneksi The Gourmand World Cookbook Awards -gaalassa Pariisissa heinäkuussa 2009. Kirja ilmestyi siis elokuussa 2008, ja on saanut osakseen paljon huomiota - niin risuja kuin ruusuja. Risujen perustuessa enimmäkseen siihen olettamukseen, että vähähiilihydraattinen ruokavalio on vaaraksi diabeetikoille.

Diabeteksen hoito ruokavaliolla
kertoo selkeällä suomen kielellä miten ruokavalio voi auttaa diabeteksen hoitoon, ja miten sitä sairastavan ei pidä sokeasti uskoa farmaseuttisten lääkkeiden mahtiin vaan että lääkkeenä voi olla juuri ruokavalio. Ruokavalio, josta on poistettu turhat hiilihydraatit, jotka ylläpitävät sairautta ja lääkitystä. Kirjan sanoin: virallinen hoitosuositus pahentaa sairautta, koska se sekoittaa insuliinin aineenvaihduntaa entisestään. Insuliini on myrkky, joka vahingoittaa elimistöä monella tavalla.

Risut ja ruusut
Kirja on saanut osakseen mitä luultavammin paljon enemmän ruusuja kuin risuja, mutta risut nyt vaan tapaavat olla äänekkäämpiä. Osa niistä kohdistuu aivan yksinkertaisesti kirjoitusvirheisiin ja kömpelöihin ilmaisuihin, ja ilman näitä tämäkin kirja olisi luettavampi. Mutta vankka asiasisältö korvaa kuitenkin tällaisen mennen tullen. Suurempia risuja tuli sitten täysin odotetulta taholta.

Heikkilä vs. Diabetesliitto
Kirjan ilmestyttyä Suomen Diabetesliitto esitti siitä sivuillaan hyvin kriittisen kannan väittäen muun muassa, että Antti Heikkilä kannustaa nuoruusiän diabetesta sairastavia ihmisiä siirtymään vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Vaikka Heikkilä itse asiassa selvästikin puhuu aikuisiän eli ns kakkostyypin diabeteksesta. Näitä kahta tyyppiähän ei pidä sekoittaa toisiinsa. Antti Heikkilä katsoo olevansa jälleen kerran Diabetesliiton parjauskampanjan kohteena (kuten aikaisemmin) ja on tehnyt asiasta sittemmin rikosilmoituksen.

Vielä muutama sana
Kustannusyhtiö Rasalaksen omilta sivuilta: Lääkäri Antti Heikkilän mukaan II -tyypin diabeteksen ensisijainen hoitomuoto on vähähiilihydraattinen ruokavalio ja vasta toissijaisesti lääkehoito. Vähähiilihydraattinen ruokavalio normalisoi ja tasapainottaa insuliinin aineenvaihdunnan. Monet Heikkilän potilaista ovat päässeet lääkkeistä ja täysin parantuneet vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Tämä ruokavalio on tärkeä myös I -tyypin diabeetikoille tasaisen verensokerin saavuttamiseksi.

Kts myös: Antti Heikkilän blogi, VHH-123: Antti Heikkilä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti