keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Atkinsin induktio

Atkinsin induktiossa on kyse Atkinsin ruokavalioon kuuluvasta aloitusvaiheesta. Tämä vaihe mielletään usein Atkinsin dieetiksi, mutta se on siis vain osa sitä. Aloitusvaiheessa keho pyritään saattamaan ketoosiin, jossa tyypillisesti hiilihydraattipolttoinen aineenvaihdunta muutetaan rasvapolttoiseksi. Tämä vaihe kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon, täysin riippuen yksilön omasta aineenvaihdunnasta. Tässä kuvataan lyhyesti mutta tarkkaan mitä kehossamme tapahtuu ketoosin aikana, ja mihin ketoosi parhaimmillaan johtaa.

Robert Atkins induktiosta
"Katsokaapa, ensimmäisenä polttoaineenaan elimistönne käyttää energiakseen hiilihydraatit, jotka syötte ja juotte. Jos käytettävissä on yhtään hiilihydraatteja, se polttaa ne mieluummin kuin teihin kerääntyneet rasvakerrokset - ja jatkaa näin totunnaista aineenvaihduntaa. Mutta hiilihydraatit sellaisenaan eivät voi varastoitua ruumiiseen 48 tuntia pitempää aikaa.
Kun siis elimistönne ei saa lainkaan hiilihydraatteja, sen on käytettävä hyväkseen pääpolttoainevarastojaan: kertyneitä rasvakerroksia. Näin ruumis joutuu turvautumaan entisestä poikkeavaan aineenvaihduntajärjestelmään. Tässä uudessa prosessissa elimistönne muuttuu hiilihydraatteja polttavasta koneesta rasvaa polttavaksi koneeksi.
Tämä on siis dieettivallankumous: uusi kemiallinen tilanne, jossa ketonit heitetään yli laidan - ja samoin ei-toivotut kilot, ilman nälkää." (Dr. Atkinsin Diettivallankumous, 1972, sivut 21-22)

Näin sanoo Karppaus-Wiki: induktio kestää Atkinsin dieetissä kaksi viikkoa, jona aikana hiilihydraattien määrä pidetään alle 20 grammassa päivää kohti. Tämä johtaa ketoosiin. Induktion jälkeen hiilihydraattien määrää lisätään asteittain itselle sopivalle tasolle. Aloitusvaihetta voi jatkaa pitempäänkin, mikäli olo tuntuu hyvältä. Aloitusvaiheen ruokavaliossa hiilihydraatit karsitaan minimiin, jotta elimistön aineenvaihdunnallinen epätasapaino korjautuisi mahdollisimman nopeasti, verensokerit tasoittuisivat, insuliinitasot laskisivat ja rasvanpoltto käynnistyisi. Aloitusvaiheen yksi suurimmista eduista on ruokahalun väheneminen. Useimmat kokevat olonsa heti muutaman ensipäivän jälkeen hyväksi ja energiseksi.

Ketoosi
Ketoosi on aineenvaihdunnallinen olotila, jossa muiden muassa rasvahapoista muodostettujen ketoaineiden pitoisuus veressä on koholla. Tämä on seurausta ravinnon alhaisesta hiilihydraattien määrästä, mikä voi johtua paastosta, ravinnon puutteesta tai vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisesta.

Ketoosin tunnistaa imelänhajuisesta hengityksestä. Tämä johtuu siitä, että ketoainetuotannossa syntyy vähäisiä määriä asetonia, joka vesiliukoisena poistuu mm. ihon ja munuaisten kautta sekä haihtumalla keuhkojen kautta. Ketoosin alkupäivinä ihminen saattaa kokea olonsa hyvin väsyneeksi ja nuutuneeksi, mutta noin viikon kuluttua siitä hyvin pirteäksi ja energiseksi. Tämä johtuu siitä, että aivot käyttävät ravintolähteenään mieluummin ketoaineita kuin glukoosia. Aivojen koko glukoosintarvetta ei voi kuitenkaan korvata ketoaineilla, ja maksa tuottaakin glukoosia niin ravinnon ja omien varastorasvojensa glyserolista kuin myös ravinnon aminohapoista (glukoneogeneesi).

Käy lukemassa ketoosista myös Karppaus-Wikissä. Siellä löytyy paljon tietoa kaikesta vähähiilihydraattiseen ruokavalioon liittyvästä. Ketoosista ilmestyy myöhemmin tällä blogilla oma kattava osionsa.

Lähteet: Dr. Atkinsin dieettivallankumous, Karppaus-Wiki, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti