tiistai 7. heinäkuuta 2009

Nälkä

Nälkä on ravitsemusfysiologinen tila, jossa ihmisellä ei ole määrältään tai laadultaan riittävää ravintoa. Nälän tunne voi syntyä myös psyykkisistä syistä, jolloin ihminen syö kuviteltuun nälkäänsä. Tämä artikkeli käsittelee nälkää fysiologisena ilmiönä.

Terve nälkä
Niin kauan kun ihminen kykenee tuntemaan nälkää, ovat asiat aika hyvin. Mutta näläntunne häiriintyy kun aineenvaihdunta on pitkään ollut sekaisin. Yksi ääripää tästä on nälkäkuoleman partaalla oleva yksilö, joka ei enää tunne nälkää koska hänen kehonsa ei enää kykene vastaanottamaan ravintoa ja valmistautuu kuolemaan. Toinen ja hyvin tavallinen ääripää on väärien ruokatottumusten ja ylensyönnin aiheuttama aineenvaihdunnan häiriintyminen jolloin nälästä on tullut pikemminkin psyykkinen juttu. Mielellä on nälkä koko ajan, ja kun ei malteta odottaa oikeaa nälkää vaan syödään tämän tästä, nälästä tulee tavoittamaton ja etäinen asia, jonka puutteeseen tottuu niin kauan kun ruoasta ei ole puutetta.

Kun vatsa kurnii
Kun on oikein nälkä niin vatsa kurnii. Ymmärtääksemme miksi näin on, on hyvä miettiä mistä ruoansulatuksessa on kyse. Ruoansulatus alkaa suusta ja päättyy peräaukkoon. Ravinto kulkee ruoansulatuselimien kautta myös lihassupistusten saattelemana (peristalsis). Nämä supistukset auttavat osaltaan puristamaan ravintoa kokoon ja työntämään sitä eteenpäin ruoansulatuskanavassa. Samalla samaisessa ruoansulatuskanavassa olevat ilma ja kaasut työntyvät eteenpäin, ja nämä yhdessä aiheuttavat vatsan kurnimisen. Vatsa voi siis kurnia muulloinkin kuin nälän aikana, mutta kun suolistossa tai ohutsuolessa on ruokaa, kurniminen on hiljaisempaa. Ja kun viimeisestä ruokailusta on mennyt hyvän aikaa, aivot viestittävät näille supistajalihaksille alkamaan työntää suolessa mahdollisesta vielä olevaa ainesta ylöspäin jotta elimistö voisi ottaa siitä vielä viimeisetkin ravinteiden rippeet, ja samalla viestittää keholle, että on aika jälleen syödä.

Nälkä ja energian jakautuminen
Nälän tunteen tullessa ihmisen keho pyrkii ensisijaisesti turvaamaan elintoimintansa. Veressä oleva glukoosi on energian tärkein lähde, ja elimistö alkaa käyttää ensin lihaksia ja sitten rasvakudosta energian tuottamiseen. Elimistö pitää huolen siitä, että aivot saavat aina tarvitsemansa glukoosin, ja siten esimerkiksi nukkuessa jolloin ihminen luonnostaan paastoaa, energia menee aivoille, välttämättömiin elintoimintoihin sekä kehon korjaamiseen.

Nälkäisenä ruokakaupassa
ei yksinkertaisesti kannata olla! Nälkäisenä ihminen tekee helposti ostosvalintoja, jotka perustuvat alhaisesta verensokerista johtuvan sokerintarpeen nopeaan tyydyttämiseen. Eli ostoskoriin saattaa helposti "eksyä" keksejä, leipää, pasteijoita, jäätelöä, pizzaa, banaaneja, sipsejä, eineksiä, karkkia jne - mitä tahansa missä on nopeita hiilihydraatteja. Eli mitä tahansa mitä voi napostella heti kaupasta ulos päästyään tai minkä voi kotona heittää suoraan mikroon. Mutta totta kai järkevä ihminen kykenee vastustamaan moista, eikö?


Millä pitää nälkä poissa?
Meitä suomalaisia on pitkään valistettu sillä, että nälkä pysyy parhaiten loitolla kun syö runsaasti proteiinia, hiilihydraatteja ja kuitua. Tämä viesti on mennyt niin hyvin perille, että moni oppii pitämään nälän tyystin poissa - syömällä koko ajan jotain. Sillä siihen monella runsashiilihydraattinen syöminen johtaa. Hiilihydraatit ruokkivat nälkää, joka saa syömään lisää, joka taas ruokkii nälkää - ja kierre on valmis melkein ennen kuin se alkoikaan! Ja sanotaanhan, että on se kamala nälkä joka ei syömällä lähde! Sitä paitsi, miksi pitäisi pitää nälkä poissa? Nälkä on oleellinen osa ihmiselämää, ja sen terveellinen tyydyttäminen on sekä fysiologinen että kulinaarinen nautinto.

Nälkä ja VHH
Moni kokee siirryttyään vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle, että nälkä normalisoituu ja nälänhallinta kasvaa. Nälästä tulee tervettä nälkää eikä se ole enää sitä kalvavaa tunnetta, että koko ajan pitäisi saada jotakin. Niillä, joilla on jonkinasteinen syömishäiriö takana tai joilla on ollut jollain tavoin vääristynyt suhde ruokaan, on erityisen paljon voitettavaa tällä ruokavaliolla, sillä se usein vapauttaa henkilön tuntemaan pitkästä aikaa aitoa nälkää, ja hyvin pian nälästä tulee vain marginaalinen tekijä, joka on hyvin hallittavissa ja tiedostetaan yhtä kirkkaasti ja luonnollisesti kuin esimerkiksi se, että kengän nauhat tulee sitoa jos aikoo lähteä kävelemään ne jalassa. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että rasva tyydyttää nälkää pitkään, ja sokeri ruokkii sitä.

Loppukevennykseksi vähän vanhoja ja uudempiakin sanontoja, joissa nälkä elää...

Kyllä nälkä porsaan kotiin ajaa
Nälkä lähtee syömällä ja vaimo juomalla
Nälkä on aina vieraanamme - ei meillä muita vieraita käykään!
Nälkä on paras mauste
Nälkä tulee syödessä
Näläkä jäe, niin ei ku alota vuan alusta!
Näläkä niin että näkyä haittaa
Nämä Sorekshon sikalan annokset on kyllä nii känääsiä, ettei näillä näläkä lähäre, vaikka ruakahalu menööki
On se kamala nälkä joka ei syömällä lähde!
Pää pysthyn, -sanoo Härmäläänen-, ja komiasti, vaikka olis kuinka näläkä!
Ruoka on hyvää nälkää vastaan


Lähteet: How stuff works, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti