perjantai 31. heinäkuuta 2009

Valurautapannu

Paistaako aiot? Paras vaihtoehto siihen on yleensä valurautapannu. Valurauta on rautaa, joka sisältää yli 2,5% hiiltä. Toisin kuin teräs ja takorauta (joissa on vähemmän hiiltä), valurauta ei muuta muotoaan kuumetessaan. Valurautapannu kestää kovaa ja - hyvin huollettuna - kymmenien vuosien käyttöä. Se on lähestulkoon ikuinen!

Teflon vs. valurauta
Teflontyyppiset pinnoitepannut nousivat kovaan suosioon kun ne tulivat markinoille. Niitä mainostettiin kevyinä pannuina, joihin ei tarvitse käyttää rasvaa juuri lainkaan ja joissa ruoka ei kuitenkaan pala pohjaan. Siis unelmapannu! Ja ne ovat toki tulleet jäädäkseen, sillä mukavaahan se on tehdä ruokaa myös kevyellä materiaalilla. Mutta tosiasia on, että niiden kunnossapitäminen voi osoittautua vaikeaksi, ellei mahdottomaksi. Pinnoite kuluu puhki ja pois ennen pitkää, ja edessä on taas uuden osto. Halpoja teflonpannuja leimaa ohut pohja ja kun pannu kuumenee liikaa, pohja vääntyy ja pinnoite vaurioituu. Hyvä pannun pohja on paksu ja tasainen teräspohja. Mutta - rauta on rautaa!

Useita pannuja
Keittiössä kannattaa olla useita erikokoisia pannuja eri käyttötarkoituksiin. Munakas on kätevä paistaa pienessä, jauheliha hyvä valmistaa grillipannussa, ja isompi pannu on kätevä kaikkeen muuhun. Valurautavokki päihittää teflonvokit mennen tullen koska se pysyy aina tukevasti paikallaan - mikä on aika tärkeätä kun sen edessä hyörii ja hämmentää. Ja muuttohommissa voi sitten pyytää yhden lisää apurin kantamaan kattilat ja pannut!


Mistä hyvä pannu?
Ostoksilla on helpompi olla kun tietää tarkkaan mitä haluaa. Ja koska valurautapannut ovat ikuisia, mikset suunnistaisi ihan ensimmäiseksi kirpputorille etsimään hyvää pannua? Saatat tehdä varsinaisen löydön! Ja jos kirpparilta ei löydy, kaupasta kyllä saa - vaan vähän isommalla rahalla. Joka tapauksessa kunnon pannu on hyvä sijoitus.


Pannu ja kahva
Älä hanki pannua, jossa on puinen kahva - ei vaikka se näyttäisi kuinka vahvalta. Kyllä valurautapannussa tulee olla kiinteä valurautakahva, johon voi luottaa ja josta saa kunnon otteen. Pannulappu tai grillihanskat vaan käteen niin lämpö ei haittaa. Kahvan tulee myös olla tarpeeksi pitkä. Ja koska pannu on raskas, se ei levyllä hevin pyöri ja niinpä ei kahvakaan, mutta kannattaa tietenkin pitää kahva hyvässä asennossa.

Pannun huolto
Valurautapannu on lähes ikuinen, mutta sitä pitää säännöllisesti öljytä ja rasvapolttaa. Pannu kannattaa aina heti käytön jälkeen pestä kuuman veden alla ja siirtää se sitten vielä lämpimälle levylle kuivumaan - tai antaa sen vaan kuivua omassa lämmössään. Ja sanomattakin on kai selvää, että valurautapannua ei laiteta astiainpesukoneeseen.

Jos pannu on kuitenkin päässyt ruostumaan, voi sen vielä pelastaa. Laita pannu vaan uuniin, jossa uuni polttaa pois kaikki ruosteet ja liat. Ripottele vaikka vähän karkeata suolaa päälle ellei muuten lähde. Rasvaa pannu sen jälkeen öljyllä ja kuumenna kevyesti niin että öljy imeytyy rautapannun huokosiin. Ja pannu on jälleen käyttövalmis!

Se ainoa miinus

Rauta painaa. Ja mitä isompi pannu, sitä vaikeampaa sitä on ainakaan hentokätisen käsitellä. Joskus joutuu kenties kaksinkin käsin, mutta siinähän pysyy sitten käden lihakset vireessä!

Jos sinulla on lisää hyviä valurautapannuaiheisia vinkkejä, kirjoita niistä kommenttikenttään niin saamme muutkin lukea! Valurauta on rautaa!

Lähteet: Kuningaskuluttaja, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti