keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Kaalimaan antimia

Kaali on mitä mainioin lisä karppaajan ruokavaliossa, oikeata superruokaa! Se on sekä vähähiilihydraattista että vähäkalorista, ja tätä tuiki tavallista ruoka-ainesta ei todellakaan sovi aliarvioida, sillä se on valmistettavissa monella eri tavalla mitä maukkaimmiksi aterioiksi. Tässä artikkelissa keskitytään keräkaaliin

Miten kantaa kaali kaupasta?
Jos kaali tuntuu liian painavalta, kannattaa ehkä harkita kuntosalijäsenyyttä jos sellaista ei vielä ole, tai alkaa nostella pikku painoja kotona vaikka teeveetä katsellessa. Kaalin paino ei saa olla syy jättää se kauppaan! Eikä sitä tarvitse heti käyttää sillä kaali säilyy jääkaapissa pitkäänkin.

Varhaiskaali vai talvinen versio?
Varhaiskaali on makeampaa ja pehmeämpää kuin talvinen serkkunsa - moni vannoisi, että se on herkullisempaa. Sen käyttö on joka tapauksessa vähän erilaista. Mutta onneksi meillä on tämä mahdollisuus hankkia kaalia ympäri vuoden. Ja halpaa se on aina verrattuna moneen muuhun elintarvikkeeseen.

Voiko kaalia syödä liikaa? 
Vastaus on 'kyllä' jos on ongelmia kilpirauhasen kanssa (raaka kaali ei sovi, kypsennetty kyllä), tai jos on huolissaan mahdollisista ilmavaivoista - kaali kun tehostaa vatsan toimintaa aika hyvin! Mutta muuten kaalia ei kyllä voi syödä liikaa. Paitsi kenties raakana jos ja kun keho jossain  vaiheessa sanoo 'ei'.

Kaalin ravintoarvot
Finelin mukaan raa'assa keräkaalissa on noin 6 % rasvaa, 17 % proteiinia ja 61 % imeytyviä hiilihydraatteja. Keitettynä ja paistettuna hiilihydraatin osuus vähenee reilusti. Kaalit ovat varsinaisia vitamiinipommeja: C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja sekä E- ja K-vitamiineja. Lisäksi kaalissa on monia eri kivennäisaineita, esim. kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä. Kaalin sisältämät kuidut laskevat hienosti kolesterolia ja tekevät ihmeitä suoliston terveydelle.

Mitä tehdä kaalista?
Perinteisesti kaalista on valmistettu pitkään hauduttamalla ja kypsentämällä maukasta kaalilaatikkoa, kaalikeittoa ja kaalikääryleitä. Kaalia voi myös pikapaistaa wokkipannulla (kts. alla) tai muussa vähän isommassa pannussa, tai sitten käyttää sellaisenaan salaatteihin ja raasteisiin.

Tässä muutama vaihtoehto kaaliaterialle
Kaalikääryleet - perinteisen riisin voi hyvin korvata esimerkiksi kukkakaaliriisillä, sipulilla, sienillä, juustoraasteilla, yrteillä, kananmunalla, smetanalla ja/tai näiden yhdistelmillä. 
Kaalilaatikko - pari porkkanaa sekaan ei tee paljonkaan hallaa, mutta ilmankin pärjää mitä makuun tulee! 
Kaalipata - kaali kannattaa silputa tarpeeksi pieneksi niin kypsentäminen ja ruskistaminen onnistuu paremmin! Tai kuten eräs karppifoorumilla sanoo: Keräkaalia kun raastaa tai tehosekottimella rouhii silpuksi ja voita kuumaan pannuun, kaalit sinne ja pyörittelee että ihan ruskistuu ja jauhelihaa + mausteita, voi nam!
Kasviskaalikääryleettäytteeksi vaikka pinaattia, herkkusientä ja juustoraastetta!
Coleslaw  eli amerikkalainen kaalisalaatti - helppo valmistaa, herkullista esim. kanan kanssa
Raaka kaali - naposteltavaksi ihan erikseen tai kaaliruoan valmistamisen lomassa. Keho ilmoittaa kyllä jos ja kun tulee lopettaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti