lauantai 18. huhtikuuta 2009

Ummetus

Ummetus on todella yleinen vaiva. Vatsa on kova ja ulostaminen sen verran harvinaista, että seurauksena on pahimmillaan peräpukamat. Ja niitä nyt ei kukaan halua. Eli mikä neuvoksi? Tai siis ehkäisyksi. Ummetus on yleensä täysin vältettävissä. Täytyy vaan juoda enemmän vettä ja lisätä oikeanlaisen kuidun määrää ravinnossa. Liikuntakin auttaa. Eikä kannata syödä liian nopsaan. Ja stressi pois. Pienimuotoinen paastokin saattaisi olla paikallaan.

Jos nyt ummetus siis vaivaa, on apu lähellä. Pillerihoitomaksut voi säästää vaikka uusien juoksukenkien hankintaan tai mukavaan ravintolailtaan hyvien ystävien seurassa :)

Rasvan ja kasvisten lisäys on usein apu tähän vaivaan. Samalla on hyvä tiedostaa, että (imeytymättömän) kuidun lisääminen usein vaan pahentaa asiaa. Se ärsyttää suolistoa eikä todellakaan helli mahdollisia peräpukamia. Tämän kaiken on moni karppaaja todennut, ja sen toivoisi toteavan myös virallisterveellisen suositusten mukaan syövät - pelkäämättä "sitä kauheaa rasvaa". Ummetus on oikeastaan mainio tilaisuus poiketa totutusta ruokavaliosta ja kokeilla jotain muuta muutaman päivän ajan. Kuuntelemalla omaa kehoamme voimme välttää niin tämän kuin monen vakavammankin vaivan.

Päivitetty 9.3.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti