perjantai 24. huhtikuuta 2009

Miksi karpata?

Mikä saa ihmiset valitsemaan vähähiilihydraattisen ruokavalion?
Ja pysymään sillä?

Useimmat meistä, jotka ovat sen valinneet dieetikseen, ovat vuosien varrella kokeilleet jos jonkinmoista ruokavaliota. VHH-dieetin suosijat (joita myös joskus karppaajiksi tai karpeiksi kutsutaan; tulee englanninkielisestä sanoista low carb eli vähähiilihydraattinen) ovat monet lähteneet tälle tielle laihdutusmielessä.

Monilla on myös ollut alusta pitäen tavoitteena vihdoin viimein löytää ruokavalio, jossa ruokahalu ei hallitse ihmistä vaan ihminen ruokahalua. Ja sitä vhh-ruokavalio oikein noudatettuna on. Ja se onkin seikka, joka tulee monelle yllätyksenä. Ruokahalu normalisoituu, (runsashiilihydraattisiin) ruoka-aineisiiin kohdistuvat himot vähenevät tai katoavat tyystin, ja tilalle tulee jonkinlainen rauha tai tyytyväisyys. Se on myös asia, joka saa monen palaamaan tämän dieetin noudattamiseen mahdollisten ns. repsahdusten jälkeen. Runsashiilihydraattinen ja vähärasvainen dieetti kun on monelle meistä mahdoton yhdistää painonhalllintaan. Yksinkertaistettuna voi siis sanoa, mitä ruokahaluun tulee, että runsaat hiilihydraatit ruokkivat sitä ja niiden niukkuus normalisoi sen terveelle, hallitulle tasolle. Ja auttaa polttamaan rasvaa.

Halu tiputtaa painoa on toki myös siis syynä tämän dieetin valintaan, ja se onkin hyvä valinta pitemmän päälle. Painoahan voi tiputtaa monella tavalla nopeasti, mutta kilot tulevat usein helposti takaisin jos dieetti on kestämätön. Ihmisellä on esimerkiksi synnynnäinen tarve saada purra ruokaansa, ja siten erilaisten pirtelödieettien noudattaminen on pidemmän päälle vaikeata. Samoin ihminen tarvitsee tarpeeksi rasvaa ravinnokseen, ja koska rasva myös tyydyttää ja tyynnyttää, sen raju vähentäminen ruokavaliosta saa monen ihmisen hakemaan tyydytystä muualta, ja syömään esimerkiksi makeannälkäänsä.


Tässä lueteltuna muutamia VHH-dieettien moneen otteeseen todettuja etuja:

- ruokahalu normalisoituu
- paino laskee
- ruokahimot häviävät
- makeannälkää on paljon helpompaa hallita
- iho voi paremmin
- hiukset vahvistuvat
- kynnet vahvistuvat
- verensokeri tasaantuu
- veren kolesteroli paranee
- vastustuskyky eri sairauksiin paranee
- ehkäisee diabetesta eli sokeritautia
- ehkäisee sydänsairauksia
- kun ruoka ei koko ajan ole mielessä, jää aikaa muulle

Jos ihmiset noudattaisivat ns. virallisterveellistä ruokavaliota eivätkä sortuisi kaiken aikaa makeisiin tai kaikenlaisiin makean ja rasvan yhdistelmiin, tai aivan tuikitavalliseen leivän mutusteluun, he voisivat oikeasti laihtua, ylläpitää ihannepainoa ja hallita ruokahaluaan. Ongelma on vaan siinä, että nykyisten VT-ruokavalion suositusten noudattaminen on useimmille aivan liian kova haaste. Ravinnon vähärasvaisuus ja runsaat hiilihydraatit on kestämätön yhdistelmä, ja saa monen ihmisen sortumaan jatkuviin ylilyönteihin ravintonsa suhteen. Se mikä ruokapyramidissa on pienenä huippuna, siitä tulee monelle pyramidin perusta (napsauta kuvaa isommaksi - sokerikulho edustaa siis kaikkea missä on sokeria).

Kun ihminen saa tarpeeksi rasvaa, vastaavia ylilyöntejä tapahtuu paljon harvemmin, jos ollenkaan. Ihminen on tyytyväinen, ja syö ainoastaan nälkäänsä - kuten on tarkoituskin. Makeannälkä ei rassaa eikä myöskään jatkuva huono omatunto siitä, että tuli taas syötyä liikaa tai mässättyä makealla.

Mutta toki saa karppikin mässätä makealla :) Karpin etu vaan on siinä, että hän tietää voivansa hallita makeannälkänsä. Puhummekin usein "suunnitellusta repsahduksesta". Suomme itsellemme halutessamme mässäilypäivän - huomataksemme kenties sen aamuna, että eipä teekään mieli mitään epäterveellistä :) Asia on niin sanotusti reilassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti