keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Kasvikset ja vhh

Moni vhh-ruokavaliolle siirtynyt huomaa käyttävänsä kasviksia paljon enemmän kuin VT-aikoinaan. Kukkakaalia, lehtisalaattia, jäävuorisalaattia, tomaattia tms kuluu järjestään vähintään sen verran kuin VT-taho ilmoittaa tarpeelliseksi jotta saataisiiin tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet. Tämä on hieno asia, joka vaikuttaa jäävän monilta kriitikoilta huomaamatta, mutta - sen sijaan että kasvikset ennen olivat monelle karpillekin jonkinlainen pakollinen hyvä - ne vaan juhlistavat nykyisin tyypillisen karpin arkipäivää.

Kasviksia ei todellakaan kannata jättää väliin jos ja kun hiilihydraatteja haluaa rajoittaa. Kasvikset lisäävät kylläisyyden ja tyytyväisyyden tunnetta, ja saavat meidät tekemään päivän mittaan terveitä päätöksiä ravinnon suhteen. Kasvikset ovat luonnollinen lisä proteeinin rinnalle niin makunsa kuin koostumuksensa puolesta, ja antavat myös tervetullutta väriä lautaselle.

Kasviksienkin käytössä kannattaa toki olla hiilihydraattitietoinen. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä vahvempi väri, sitä enemmän hiilareita. Eli tomaatteja ei kannata syödä mielin määrin, mutta lehtisalaattivoileipä á la carb (eli esim kinkkuleikkelettä ja juustoviipaletta käärittynä salaatinlehtiin) olisi ihan mainio väli- tai iltapala.

Kukin kasvis tulee saamaan tässä blogissa ansaitsemansa oman osion, ja loppujen lopuksi kaikki ovat löydettävissä tunnisteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti