maanantai 13. huhtikuuta 2009

Kookos

Kookos on varmaan eräs hienoimmista hedelmistä mitä on! Sen tuntu, tuoksu, maku ja kaikki käyttömahdollisuudet tekevät siitä, IMHO, hedelmien mestarinäytteen. Kookos on tervetullut lisä moneen ateriaan, varsinkin vhh-ruokavaliossa. Saamme kookoksesta niin hiutaleita, kermaa, maitoa kuin öljyä!

Tässä pieni tietoisku kookospähkinästä englanniksi! Ja about.comin video (kannattaa avata uuteen ikkunaan). Yksinkertaistettuna kookosvesi on kookospähkinän sisällä luonnostaan oleva neste, kookosmaito kookoksen mallosta saatujen hiutaleiden hienoa murskaa sekoitettuna tilkkaan vettä, kookoskerma taas tämän paksumpi seos, ja lopuksi kookosöljy kookoksen kuivatusta lihasta eli koprasta saatu öljy. Myös kookoksen kuorelle löytyy monta eri käyttöä, eli ihminen hyödyntää kauttaaltaan tätä hienoa hedelmää.

Ruoanlaitossa voimme korvata lehmän maidon joskus kookosmaidolla, ja käyttää sitä muutenkin vain mielikuvitus ja makuhermot rajoinamme. Ylläolevasta Wikipedia-artikkelista löytyy monta hienoa reseptiä, jossa on käytetty kookosmaitoa. Säilytä avattu pakkaus aina jääkaapissa.

Joten malja sinulle, oi kookospalmu! Kovan kuoresi alta tuot meille tropiikin tuliaisia ja kaiken tuon ihanuuden. Omassa maljassani on 1 dl kokomaitoa, päälle vähän vettä, lusikallinen Nescafeta, hyppysellinen kardemummaa ja iso loraus kookosmaitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti