maanantai 27. huhtikuuta 2009

Avokado

Avokado on hedelmä, joka sopii mainiosti VHH-ruokavalioon. Siinä on runsaasti, enimmäkseen kertatyydyttämätöntä, rasvaa (14 %), sekä paljon B-, C-, E- ja K-vitamiinia. Hiilihydraatteja on noin 8 g/100g.

Pehmeän koostumuksensa ja hienon makunsa ansiosta avokadoa on hyvä sekä helppoa hyödyntää ruoanlaitossa. Guacamolea esimerkiksi, vaikka tyypillisesti käytettynä nachojen tai tacojen kanssa, voi aivan hyvin käyttää esimerkiksi lihan tai katkarapujen lisukkeena. Tässä guacamolen valmistusohjeet, ja alla tarvittavat ainekset. Ja vielä vaihtoehtoinen resepti, jossa on käytetty creme fraichea - tämä taitaa olla monelle se tutumpi versio guacamolesta.

Guacamolen valmistusaineet
avokadoa, sipuli, chilipippuria, sitruunanmehua, suolaa ja tomaatteja.

Avocado chutney
Katso miten valmistetaan maukas intialainen avocado chutney. Löytyy myös reseptinurkasta.

California Roll
California Roll on erään japanilaisen sushimestarin kalifornialaisiin oloihin kehittämä norimaki, jossa tonnikala on korvattu avokadolla, ja merilevä (nori) on rullan sisäpuolella. Norimakin sisältäessä riisiä voimme VHH-ruokavaliossa aivan hyvin korvata riisin kukkakaalilla, ja kääriä kaikki ainekset perinteisesti merilevän sisään jolloin levä jää ulkopuolelle. Siistiä ja maukasta.

Avokado ja kotieläimet
Avokadoa ei tulisi antaa syötäväksi kotieläimille. Sen sisältämä persiini voi olla vaarallista tai jopa tappavaa monille eläimille. Mahdollisen myrkytyksen oireita ovat oksentelu ja ripuli. Nacholastut guacamolen kanssa kuuluvat näin ollen myös kiellettyjen aineiden listalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti