torstai 23. huhtikuuta 2009

Liikunnan merkitys

Liikunta on oleellinen osa ihmisen terveyttä ja elämää. Mutta meitä on moneksi, ja jotkut meistä ovat himoliikkujia kun taas joitain meistä ei liikunta voisi vähempää kiinnostaa. Mitä painoon tulee, on kuitenkin hyvä pitää mielessä se seikka, että mitä vähemmän liikkuu, sitä järkevämpää on olla syömättä varsinkaan nopeita hiilihydraatteja sisältäviä ruokia. Muuten liikahiilarit pikku hiljaa muuttuvat rasvaksi ja ihminen lihoo. Siis useimmat meistä - aineenvaihdunnallisia poikkeuksia aina tietenkin löytyy. Mitä enemmän siis ihminen liikkuu, sitä enemmän hänellä on varaa syödä hiilihydraatteja tarvitsematta olla huolissaan painonlisäyksestä.

Päivittäisessä elämässä olisi olennaista tehdä itselleen selväksi mikä on itselle rakasta ja tärkeätä. Jos liikunta ei ole tärkeätä tai jostain syystä mahdollista, täytyy vaan säätää syömisensä siten, että paino pysyisi kurissa. Liikunnan kalorikulutus on myös yksilöllistä ja ei ole suoraan taulukoista nähtävissä, ja kaloreiden poltto jatkuu eri pitkään vielä liikunnan jälkeenkin. Lähinnä kannattaa ajatella minkälainen liikunta kulloinkin tuntuu hyvältä tai sopii aikatauluun, ja millä olisi myös jatkuvuutta elämän arjessa. Liikunnan täytyy myös saada olla hauskaa ja nautinnollista.

Naisten ja miesten välille vedetään joskus karkea kahtiajako liikunnan suhteen, jonka mukaan miehet olisivat tuloshakuisempia ja naiset enemmän seuraahakevia jopa liikkuessaan. Tämä pätee tietenkin vain osittain. Tuloshakuisuus on toki hyvä keino löytää aina uusia keinoja motivoida itseään liikkumaan (kts esim. täältä) mutta liikuntalajeja on pilvin pimein ja jokainen löytää varmasti juuri itselleen sopivan tavan liikkua. Puutarhassa työskentely ja portaiden nousu käyvät yhtä lailla liikunnasta - tärkeintä on antaa keuhkoille ja lihaksistolle tekemistä, ja tuntea tehneensä jotakin terveytensä hyväksi. Tämä antaa uskoa ja voimaa jatkaa sillä tiellä huomatessamme, että se selvästikin kannattaa.

Koskaan ei ole myöskään liian myöhäistä aloittaa liikunta. Eikä heikkona hetkenä kannata ajatella, että koska nyt tuli repsahdettua niin antaa mennä vaan eikä edes liikuta - saati välitetä mitä syödään. Repsahdus ruokavaliossa on kuin kompastuminen lenkkipolulla - ei kannata jäädä istumaan tielle vaan nousta ylös ja suunnata katse kotiin päin - mahdollisimman terveeseen olemukseen. Se on meidän kaikkien oikeus, ja jokainen taplaa sinne päin ikiomalla tyylillään.

Päivitetty 23.4.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti