maanantai 20. huhtikuuta 2009

Margariini


Mitä oli ennen Floraa? Siinäpä kysymys johon kukaan ei (Flora)mainoksessa osaa vastata. Oliko siis mitään, ennen Floraa?? No totta vieköön oli! Oli voi. Ja on vieläkin! Onneksi. Sillä margariini - ei Flora, ei Becel eikä mikään muukaan margariini tai ns. kevytlevite - todellakaan ole se terveellinen levite, joksi sitä on voin kustannuksella jo vuosia ylistetty.

Tässä alla melkoisen kriittinen kanta margariiniin - helppo ymmärtää miksi! Linkki alkuperäiseen tekstiin (joka antaa kylläkin kyytiä myös voille, mutta täysin eri syistä, ja IMHO, jotakuinkin ontuvammin. Ja aivan kaikkea ei tarvitse uskoa margariinistakaan).
Margariini valmistettiin alunperin lihottamaan kalkkunoita. Mutta kun kalkkunoita kuoli, kalliisiin tutkimuksiin rahansa panneet ihmiset miettivät kilvan miten saisivat vastinetta sijoitukselleen. Tälle valkoiselle aineelle, joka ei näyttänyt kovin houkuttelevalta syödä. Joten he lisäsivät siihen keltaista väriä ja myivät sitä ihmisille voin korvikkeena. ”

Kovaa tekstiä, ja mikään tutkimus ei vielä ole osoittanut, että margariinia olisi terveellistä. Päinvastoin, tiedetään tai epäillään että se:
Sisältää paljon transrasvoja. Lisää riskiä sairastua sydäntauteihin. Lisää kokonaiskolesterolia ja LDL:ää (huonoa kolesterolia) ja laskee HDL:ää (hyvää kolesterolia). Lisää riskiä sairastua syöpään. Heikentää äidinmaidon laatua. Heikentää immuniteettisuojaa. Vähentää insuliinireaktiota. Tässä vielä ruotsinkieltä taitaville Aftonbladetissa lokakuussa 2008 ilmestynyt artikkeli margariinista.

Oli miten oli, itse laitan (karppi)leivälleni mieluiten voita, jos sitäkään.

Päivitetty 21.6.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti