sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Hammaskiille ja fosforihappo


Ilta-Sanomat kirjoittaa urheilu-ja energiajuomien haitallisesta vaikutuksesta hampaiden kuntoon. Näiden käyttöhän on lisääntynyt huimasti ja molemmat juomat kuluttavat hammaskiillettä - kuten tekevät colajuomat ja appelsiinimehut. Happaman juoman lipittely altistaa hampaat jatkuvalle happohyökkäykselle. Ylivoimaisesti paras janojuoma on ja tulee aina olemaan vesi - hiilihapotettunakin.

Jos näitä sitruuna- ja fosforihapollisia juomia nyt kuitenkin juo, kannattaa antaa syljen tehdä tehtävänsä tai huuhdella suunsa lasillisella vettä, ja vasta sitten pestä hampaat. Muuten fosforihappo imeytyy vaan sitä paremmin hampaan pintaan.

Itseasiassa tuo fosforihappo on se sama aine, jota hammaslääkärit käyttävät paikatessaan hampaita. Se on kätevä työväline hampaan osittaiseen syövyttämiseen jotta siihen saataisiin juuri sopiva muoto uuden paikan kiinnittämistä varten. Sitruuna- ja fosforihappoa käytetään myös ruostevaurioiden korjaamiseen.

Hampaiden kuntoa heikentää tietenkin myös näissä juomissa oleva sokeri tai keinotekoiset makeutusaineet. Kokonaan oma lukunsa on sitten mitä kaikkea ne saavat aikaan elimistössämme.    

Lähteet: Ilta-Sanomat, Kimallus, Maito ja terveys, Veteraanimoottoripyöräklubi, Wikianswers, Wikipedia,
YLE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti