sunnuntai 9. elokuuta 2009

Expressen 9.8.2009

Ruotsalainen iltalehti Expressen julkaisi tänään sivuillaan artikkelin, jonka voit lukea tässä alla suomennettuna. Annika Dahlqvistista ja Bitten Jonssonista on blogilla jo kirjoitettukin, ja artikkelin kolmas asiantuntija Kristina Andersson on Ruotsissa tunnettu ravintoneuvoja ja luennoitsija.

Lisa pudotti 10 kiloa - kahdeksassa viikossa
Pikakäynnistä kroppa loman jälkeen. Pudota yksinkertaisella
tavalla kaikki kesän synnit. - Se meni todella nopeasti.
Laihduin 10 kiloa kahdeksassa viikossa, sanoo 29-vuotias Lisa Brunzell.


Jäätelöä, olutta, grilliruokaa ja lepotuoli. Kilot tulevat hitaasti mutta varmasti kun sitä suo itselleen liikaa hyvää lomalla. Mutta apu on lähellä. Voit pudottaa kesäkilot - ja lisääkin - yksinkertaisella tavalla.

"Vähennä hiilihydraatit minimiin, syö luonnollisia rasvoja ja normaalisti proteiinia niin saat helposti pudotettua 7 kiloa viidessä viikossa", sanoo Annika Dahlqvist, lääkäri ja ravitsemusasiantuntija, erikoisalanaan lchf. Hiililhydraattien ja rasvan tarve vaihtelee ihmisestä ihmiseen."Joidenkin täytyy vähentää hiilihydraatit ihan minimiin saadakseen rasvanpolton käyntiin", sanoo Bitten Jonsson, leg. sairaanhoitaja ja riippuvuusspesialisti.

Liikunta ei ole välttämättömyys
Paulunin ravintokeskuksen toiminnanjohtaja Kristina Andersson on samaa mieltä siitä, että on tarpeen rajoittaa hiilihydraattien määrää pudotettaessa painoa. "Mutta ei niitä pidä täysin jättää pois. Muuten ei jaksa treenata yhtä tehokkaasti", hän sanoo.

Liikunta on terveellistä ja tekee hyvää kropalle, mutta se ei ole Annika Dahlqvistin mielestä mikään edellytys painonpudotukselle vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. "Ja vaarana on, että sitä luulee voivansa suoda itselleen vähän sitä sun tätä vain sen tähden että on treenannut", hän sanoo.

Miten usein sitten pitäisi syödä? Tästä ollaan montakin mieltä, mutta tärkeintä on ettei koskaan pidä itseään nälkäisenä. "Nälkäisenä ihminen menettää kyvyn ohjata syömisiään", sanoo Kristina Andersson.

"Ei vaan tule nälkä"
29-vuotias laulupedagogi Lisa Brunzell Jönköpingistä aloitti LCHF-ruokavalion yhtä aikaa äitinsä kanssa. Heistä LCHF-dieetti vaikutti järkevältä. Ja se toi nopeasti tuloksia: Lisan aloittaessa vaaka näytti 88 kiloa - kahdeksan viikkoa myöhemmin hän painoi yhtäkkiä 10 kiloa vähemmän.

Aamiaisella Lisa syö keitetyn kananmunan, palan juustoa ja kinkkua, muutaman tomaatin ja teetä kookosrasvalla. Lounaaksi esimerkiksi pekoniin käärittyä kanafileetä rasvaisen kastikkeen kera, välipalaa ei ole, ja päivälliseksi kinkkupaloilla rikastettua tomaattikeittoa, crème fraichea ja palanen sinihomejuustoa.
"Se riittää vallan hyvin, minulla ei ole niin nälkä kun syön näin", Lisa sanoo.

Lisa Brunzellilla ei ole kotonaan vaakaa vaan hän punnitsee itsensä aina tilaisuuden tullen. Suurin vaikutus on ollut se, että enää eivät polvet särje - ja että vaatteet roikkuvat päällä: Olen saanut tyhjentää periaatteessa koko vaatekomeroni.

Annika Dahlqvistin vinkit
* Syö tarpeeksi usein - itse syön kolme ateriaa päivässä.
* Älä ota liian suuria annoksia.
* Älä koskaan ota lisää.
* Vähennä hiilihydraatit minimiin, syö luonnollisia rasvoja ja normaali määrä proteiinia.Rasvan määrä vaihtelee ihmisestä ihmiseen. Kokeile mikä sopii sinulle.
* Vältä hedelmiä – ne sisältävät paljon sokeria. Jos sinulla kasvaa puutarhassa hedelmiä ja marjoja, niin totta kai voit niitä syödä, mutta kohtuudella.
* Aamiainen: satsaa proteiiniin: pekonia, kananmunia, täysrasvaista viiliä siemenillä, kermakahvia, makrillia tai lohta.
* Lounas/Päivällinen: normaalikokoinen proteiiniannos, esimerkiksi lihaa, kermakastiketta salaatin kera.
* Ota pala juustoa tai muutama herneenpalko jos tarvitset jotain välipalaa.Kristina Anderssonin vinkit:

*Vähennä hiilihydraatteja mutta älä jätä niitä kokonaan pois.

* Keskity proteiinin saantiin.

* Valitse hyviä rasvoja, esim. oliiviöljy ellet sitten jo saa rasvaa syömällä pähkinöitä tai avokadoa.

* Syö mieluiten kolme ateriaa sekä kaksi välipalaa.

* Syö eniten aikaisin aamulla ja vähemmän iltaa kohden.

* Aamiainen: syö mielellään kananmunia, makrillia, raejuustoa, avokadoa tai maustamatonta jugurttia, jossa on vähän kermarahkaa, marjoja ja pähkinöitä.

* Lounas/päivällinen: valitse proteiininlähteeksi liha, kala, lintu tai raejuustoa. Syö niiden mukana runsaasti kasviksia - valitessasi maan päällä kasvavia kasviksia et tarvitse lisähiilihydraatteja.

* Välipala: Pidä aina keitetty kananmuna mukanasi siltä varalta että nälkä yllättää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti