lauantai 29. elokuuta 2009

Kesälomat loppu

Viimeistään näihin aikoihin on useimpien lomat pidetty ja paluu työelämän arkeen edessä. Tämän päivän Ilta-Sanomissa on varmaankin juuri siitä syystä juttu työpaikkaruokailusta, joka tietenkin ottaa virallisterveellisen kannan asiaan. 

Kohdassa kolme pistää silmään lause Vältä työpäivän aikana liian raskaita, rasvaisia ja runsassokerisia ruokia, jotka tekevät usein väsyneeksi. Kuten hyvin tiedämme, runsasrasvainen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio ei tuota aterian jälkeistä väsymystä vaan sen tekevät ateriassa esiintyvät hiilihydraatit. Ne yhdistettynä rasvaiseen ruokaan tuo takuuvarmasti useimmille meistä väsymyksen ja ruokalevon tarpeen. Mutta rasvainen ruoka yksinään ei sitä toki tee. Kummallista oikeastaan, että varoitetaan runsassokerisista ruoista - olettaen että runsassokerisuudella tarkoitetaan makeita ruokia - mutta juuri sitähän sitä oikeastaan tekee kun syö esimerkiksi lihamakaronilaatikkoa. Makaronin hiilihydraatit muuttuvat sokeriksi - ja tämä saa haiman pumppaamaan vereen lisää insuliinia jolloin verensokeri laskee ja se kun panee väsyttämään - ja sitten onkin jo kahvin ja pullan paikka! 

Tulee olemaan mukavaa mennä takaisin töihin ja ottaa oma eväsboksi, jonka sisältö on takuuvarmasti ainoastaan ravitsevaa - ei väsyttävää. Eikä sen tyhjentäminen vie koko ruokataukoa vaan aikaa riittää vähän muuhunkin. Saksasta ostettu kiva kermapullo saa kunniapaikan työpaikan jääkaapissa, sillä työpaikan iskukuumennetut maitovaihtoehdot - joko rasvaton maito tai makea kevytmaito - eivät oikein palvele vhh-ruokavaliota. Kaiken kaikkiaan karppina on entistä helpompi olla - niin työssä kuin vapaalla! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti