torstai 20. elokuuta 2009

VHH Saksassa

Ensi viikolla tällä blogilla on luettavissa juttu Karpin elämää Berliinissä (jonne allekirjoittanut on lähdössä huomenna). Tässä alla pientä alustusta siihen eli minkälainen vhh-maa Saksa oikein on. Siihen asti Auf Wiedersehen!

Saksan luulisi olevan jonkinlainen karppauksen ihannemaa kaikkine makkaroineen, lihoineen ja juustoineen. Siellä on myös suhteellisen pitkät kasvukaudet vihanneksille ynnä muille verrattuna esimerkiksi Suomeen, ja lyhyemmät matkat saattaa ne kuluttajan ostoskoriin. Kevyttuotteita löytyy vähemmän kuin Suomessa, ja ruoka on kaikin puolin halvempaa.
.
Mutta siellä kuten täällä on leivän ja perunan mahti suuri. Saksalainen tykkää perinteisesti hyvin hiilarivoittoisesta ruoasta, joka huuhdotaan alas kolpakollisella olutta - eikä makealla herkuttelukaan ole saksalaiselle outoa. Siinä onkin sitten kaikki edellytykset lihoa. Mutta Saksakin on matkalla kohti kevyempää elämää, kiitos esimerkiksi alla olevan.

Saksalaiset VHH-sivut
Saksassa on hyvä karppausaiheinen sivusto nimeltä LCHF - Low Carb High Fat (geringer Anteil Kohlenhydrate, hoher Anteil Fett). Sitä ylläpitää nykyään Ruotsissa asuva Nicole Lindborg. Hän tutustui karppaukseen luetttuaan Sten Sture Skaldemanin, Lars Litsfeldtin ja Annika Dahlqvistin tuotantoa. Tällä sivustollaan hän haluaa olla edesauttamassa vähähiilihydraattista ruokavaliota Saksassa. Siellä on myös oma fooruminsa, joka ei ole aivan yhtä mittava kuin meidän vastaavat, mutta kasvamaan päin.

Nicole Lindborgin asuessa Ruotsissa näillä sivuilla nähdään paljon ruotsalaista vaikutusta ja käännöksiä ruotsalaisista blogeista ja lehdistä. Näin Saksa pysyy vhh:n kärkituntumassa. Tässä yksi juttu suomennettuna:

Ruskeakarhu
Käydessämme loppukesästä eläintarhassa satuimme karhulinnan kohdalle juuri ruokinta-aikaan. Karhuille heitettiin sangosta suuri punertava möykky. Kysyin eläintenhoitajalta mitä siinä oli. Hänen vastauksensa ei yllättänyt: "möykky" koostui jäädytetystä jugurtista, hunajasta, vadelmista ja muista hedelmistä. Kysymykseeni miksi ne eivät saaneet lihaa hoitaja vastasi, että karhut eivät halunneet sitä syödä enää tähän aikaan vuodesta.
Vähän kun miettii niin siinähän on järkeä: karhu menee talvilevolle ja tarvitsee paksun rasvakerroksen pärjätäkseen kuukausia ilman ravintoa. Ja tämä ei toteudu lihaa syöden vaan karhun täytyy saada runsaasti hiilihydraatteja hedelmistä ja marjoista. Vain silloin se voi kasvattaa pitkää talvea varten tarvitsemansa rasvakerroksen. Kun karhu sitten keväällä tulee talviunilta, se pyydystää lihaa kasvattaakseen nopeasti lihasmassaa.

Lidl
Saksalaisen Lidlin rantauduttua Suomeen se sai ensi alkuun vähän roskakaupan maineen, koska moni haali sieltä halvalla kaikenlaista valmisruokaa - samantapaisia tuotteita, joita he olivat tottuneet ostamaan suomalaisista kaupoista. Mutta Lidl on paljon muutakin kuin valmisruokia ja halpaa jäätelöä. Sieltä saa huokeaan hintaan kaikkea vähähiilihydraattista. Me karpit pidämme Lidlistä! Ostamme sieltä kananmunat, voin, maidon, maustamattoman jugurtin, juustot, leikkeleet, lihat, makkarat, pähkinät, marjat, sipulit, tms. Kiitos tästä Saksa!
.
Muita saksalaisia karppaussivuja
www.abnehmen.net

Tähän osioon kaivataan lukijoiden asiantuntijakommentteja!

Päivitetty 20.8.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti