lauantai 8. elokuuta 2009

Vanhuus

Vanhuus ei tule yksin. Näinhän meitä on opetettu. Vanhuuden mukana tulee kaiken maailman vaivat, ja ne on vaan otettava vastaan. Vai onko? Voimmeko kenties tehdä jotain terveytemme eteen jotta emme vanhana sairastuisi näihin kaiken maailman vaivoihin? Vai ovatko ne tosiaan erottamaton osa vanhuutta?

Sanotaan myös, että ihminen on juuri niin nuori tai vanha kun hän tuntee olevansa. Voimme antaa vanhuuden vaan vyöryä ylitsemme ja alistua sairauksien ja vaivojen näennäiseen väistämättömyyteen. Tai voimme ylittää sovinnaisen ajattelun ja miettiä asioita pelkästään itsemme ja oman kehomme kautta. Jospa poikkeaminen totunnaisesta toisi muutoksen? Josko ruoka- ja liikuntatapojen järjestäminen uuteen uskoon toisi elämään jotain aivan muuta? Tulevaisuuden seniorit kenties hymyilevät verratessaan itseään vaikkapa 1900-luvun ikäihmisiin.

VHH ja vanhuus
Moni ihminen liikkuu vanhempana vähemmän, ja ravinnonsaanti tulee suhteuttaa tähän vähentyneeseen liikuntaan. Eliittiurheilijakin lihoo jos hän lopetettuaan uransa syö yhtä paljon kuin aktiiviaikanaan. Energiaa kuluessa vähemmän, sitä tulee myös saada vähemmän. Ravinnon määrälaatu-suhde tulee entistä tärkeämpään asemaan liikunnan vähentyessä, ja näin ollen turhat hiilihydraatit on hyvä jättää minimiin. Ravinnon on hyvä olla mahdollisimman kompaktia. VHH auttaisi vanhuksiakin mitä luultavammin tiputtamaan mahdollista ylipainoa sekä nostamaan vireystasoa.

Ikäihmiset ja rasva
Ylipainon lisäksi moni ikäihminen kärsii alipainosta. Osittain johtuen virallisterveellisestä ruokavaliosta, kuntien säästöpolitiikasta ja suoriutumisen mahdottomuudesta delegoitujen työtehtävien suhteen, vanhusten annetaan suorastaan nääntyä laitoksissamme rasvan ja ravinteiden puutteeseen. Paljon parempi ja tehokkaampaa olisi antaa heille runsasproteiinista ravintoa, ja jos ruoan pureskeleminen tuottaa vaikeuksia, sitä suuremmalla syyllä pitäisi panostaa esimerkiksi täysmaitoon maitolitkujen sijaan. Voita vaan pöytään - johan siitä tulee jo lapsuuskin mieleen - ja kermaa kahviin. Elämän täytyy saada olla täyteläistä loppuun saakka!

Tämä artikkeli on tynkä ja sitä tullaan jatkamaan eri aihepiireillä myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti