maanantai 17. elokuuta 2009

Laihtumisen aikataulutus

Elämässä on niin paljon aikatauluja, että koko konsepti on kärsinyt inflaatiota. Niinpä monen meistä ei tee erityisen mieli aikatauluttaa yhtään sen enempää kuin mitä arjen rutiinit vaativat. Mutta yksi hyvä keino pudottaa painoa on juuri aikatauluttaa se. Aikataulun luominen antaa painonpudottamiselle raamit ja tukee laihduttajaa tavoitteissaan. Tässä muutamia esimerkkejä.

Kolmen päivän putki
Tässä kuten muissakaan artikkelin putkissa ei ole kyse ryypyistä tai työurakasta. Tai urakasta korkeintaan sikäli, että sehän on tietty ajanjakso, jonka aikana jokin tietty asia on tarkoitus saavuttaa. Ja tässä tapauksessa siis painonpudotus!

Sanotaan, että kolmas kerta toden sanoo. Ja moni meistä tietää kokemuksesta, että kolme on jollain tavoin ratkaiseva luku painonpudotuksessa. Kolmas päivä saattaa ottaa yllättävän koville, ja sen kun vaan läpi pääsee niin hyvää tulee. Vai? No, kolmen päivän "sääntöä" voi hyödyntää sillä tavalla, että järjestää sen kolmannen päivän itselleen ns palkintopäiväksi. Kaksi päivää vähähiilihydraattisella ja taatusti sokerittomalla ruokavaliolla (siis jossa lisättyä sokeria ei ole ollenkaan vaikka sitä nyt muissa elintarvikkeissa jonkin verran saattaa ollakin) ja kolmas päivä suoden itselleen jotain tavallista herkullisempaa. Kolmas päivä ei ole kuitenkaan mikään mässäilypäivä vaan maltillinen ja suunniteltu herkuttelupäivä, joka ei suinkaan suista painonpudotusta ojaan vaan vie sitä tyynesti eteenpäin. Ja kolmannen päivän jälkeen aloitetaan taas alusta - taas vähän kevyempänä.

Viiden päivän putki
Viisi työpäivää ja sitten on edessä ihana viikonloppu. Näinhän se klassinen viikko menee, mutta se ei ole vaan oikein enää nykypäivän todellisuutta pätkä-, osa-aika-, vuoro- ja viikonlopputöineen. Mutta jos ja kun otamme perinteisen työviikon malliksi, voisimme ajatella, että arkena - työrutiinien tukemana - pidämme kiinni vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, ja viikonloppuna kun käymme sukuloimassa, kavereilla, ulkona tms, sallimme itsellemme vähän jotain muutakin. Tämä on monen hyväksi kokema aikataulutus.

Kymmenen päivän putki
Tässä putkessa on tarkoitus pudottaa tasan yksi kilo, joka tekee keskimäärin 100 gr/päivä - mahdollisuuksien rajoissa kenelle tahansa. 100 grammaa myös koska sillä on helppo palloilla. Asettamalla se oletuspudotukseksi ja pitämällä kiinni tästä vähimmäismäärästä, laihdut tarvittaessa 20 kiloa kahdessa sadassa päivässä. Ja 30 kolmessa! Viikon maagisen rajan ylittyessä kolmella päivällä se antaa sinulle marginaalin eli työkalun säätää painoa viimeisten päivien aikana saavuttaaksesi oletusmäärän. Se on sekä psykologinen etu että kätevä aikaviive, joka kasvattaa onnistumisen mahdollisuuksia.

Seuraavan kymmenen päivän putken voi sitten aloittaa heti edellisen päätyttyä tai pitää tauko jolloin laskennallinen osuus vähän muuttuu mitä tulee esimerkiksi tuohon 200 päivään.

Kuukausi kerrallaan
Aikatauluna voisi olla myös kuukausi kerrallaan. Punnitse itsesi kerran kuussa, joka kuukausi jokin määrätty päivä, esimerkiksi x kk seuraavaan syntymäpäivääsi. Merkitse ylös tämän kyseisen päivän paino ja kirjoita vähän fyysisestä ja henkisestä tilastasi. Mikä on seuraavan kuun tavoite, ja mitä voit tehdä sinne päästäksesi.

Aikataulutuksen hyveet
Aikataulutus antaa siis hyvät raamit painonpudotukselle ja kunnon kohentamiselle, mutta tavoitteiden täytyy toki olla realistisia. Niitä ei kerta kaikkiaan kannata asettaa liian tiukoiksi saavuttaa, sillä näennäinen epäonnistuminen vaan demoralisoi ja nostaa kynnystä yrittää uudelleen - vaikka siis olisikin osittain onnistunut tavoitteissaan. Ehdottomasti kannattaa palkita itsensä aina tasaisin väliajoin, ja muutenkin asettaa pieniä välitavoitteita, joiden kautta ponnistaa suurempiin. Älä siis pidä itsellesi peukkuja vaan paina päälle ja peukku ylös! Siinä on ratkaiseva ero.

Otsikon sanavalinta on tarkoituksella tämän mukainen. Laihduttaminen on aktiivista toimintaa, laihtuminen taas tapahtuman sallimista. Salli itsesi laihtua, pitämättä kiinni menneistä mielikuvista ja epäonnistumisista. Sallimalla ja näkemällä tavoite jo toteutettuna on jo paljon voitettu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti