maanantai 10. elokuuta 2009

Nojatuoliliikuntaa

Tuliko katsottua TV:tä enemmän kuin olit ajatellut? Kenties napostelua samalla jotain ei-niin-hyvää hyvää eli jotain mikä tuo vähän tukalan olon? Jos nyt ei mennyt alas amerikkalaiseen tapaan yksi TV-dinner niin kenties kumminkin jotain vähemmän sopivaa. Mitä tehdä kun TV:n katselu aiheuttaa painonjumitusta? Alla muutamia ehdotuksia.

Ota mukava asento mieliohjelmasi alkaessa. Laske oikea tai vasen käsi alas nojatuolin viereen, ja poimi sieltä sinne valmiiksi asettamasi (ja viime istumalta jäänyt) x kg:n paino. Ohjelman alkutekstien ja tunnusbiisin aikana nostele painoa rytmisesti, ja laske se sitten alas. Mahdollisella mainoskatkolla käy hakemassa vesipullo jos sinulla ei vielä sellaista siinä käsien ulottuvilla ole, ja tyydytä pahin janosi. Pistele pari mantelinpalaa tai jotain suuhusi, mutta älä anna ruoan näytellä pääosaa - paitsi jos olet katsomassa ruokaohjelmaa.

Tai tee näin: nosta molemmat jalat ylös tunnusbiisin - tai suosikkinäyttelijäsi puheenvuoron ajaksi - ja pidä ne siellä koko ajan. Tunne miten vatsalihaksesi jännittyvät, ja polttavat juuri syömäsi mantelipalan kalorit. Pelkkä istuminen kuluttaa sitten niitä muita päivän aikana hankkimiasi kaloreita - jos nyt siis kaloreita lasket. Ja sanomattakin on kai selvää, että perunaa ei pidä päästää sohvalle missään muodossa - ei lastuina eikä kokonaisina. Tai fanipaloja - nehän vievät tunnetusti koko käden. Ja peruna vie pikku hiljaa koko sohvatilan.

Sohvaperunan tie parempaan kuntoon ei niinkään piile sohvan hylkäämisessä ja lenkkipolulle suuntaamisessa, sillä täytyyhän ihmisen saada nauttia lepohetkistään ja sohvallakin voi todistetusti kuntoilla. Vaan pikemminkin siinä, että hylätään se peruna. Liialliset hiilihydraatit tekevät suurempaa hallaa kuin väliin jäänyt kuntoilu, ja niiden yhdistäminen istumiseen vasta hallaa tekeekin.

Tässä vielä yksi ehdotus. Nouse tuolin tai sohvan taakse ja tee yksinkertaisia voimisteluliikkeitä. Kädet selkänojan päälle ja nosta jalkaa ylös taaksepäin kuten balettikoulussa tai koulun liikuntatunnilla konsanaan. Jos tämä häiritsee kovasti vierustoveriasi, pyydä häntä suoristamaan jalkasi ääriasentoon niin että liike tuntuu oikein kunnolla reiden takaosassa. Ja tee sama hänelle. Molemmille jaloille. Toista jokaisen mainoskatkon alussa.

Kaiken rehkimisen jälkeen palkitse itsesi hyvissä ajoin ennen ohjelman loppua (tai seuraavan alkua) mielijuomallasi. Kermakaakaolla, kookosteellä, marjapirtelöllä tms. Kuka sanoi, että television katselu lihottaa?

Lähteet: Helsingin Sanomat, Oulun sosiaali- ja terveystoimi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti