sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Menestystarina # 6


David Mendoza on amerikkalainen toimittaja, joka sairastuttuaan diabetekseen  1994 päätti jättää taloudesta kirjoittamisen ja ottaa sen sijaan kaiken mahdollisen selville diabeteksesta. Mendosan diabetessivut linkkeineen ovat kattavimpia maailmassa,  ja vuosia kokeiltuaan eri keinoja päihittää ylipainonsa ja sairautensa, hän  - avauduttuaan mahdollisuuksille - löysi kuin löysikin riittävät keinot. Tässä hänen tarinansa hänen itsensä kertomana (suom. sirius). Tämä on tarina yhtä lailla laihtumisen seurauksista kuin ihmismielen avoimuudesta kohdata jotain uutta ja pelottavaa.
.
"Vaikka olin jo vuosia tiennyt, että voisin kontrolloida verensokeriani ja painoani hyvin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, kaksi huolenaihetta estivät minua aloittamasta karppaamaan. Ajattelin, että tällainen syöminen ei voisi olla turvallista eikä kestävää.

Useimmille ihmisille nämä huolenaiheet ovat täysin ratkaisevia. Yli kymmenen vuoden ajan siitä kun sain tietää sairastavani diabetesta, ne olivat sitä myös minulle. Noudatin sen sijaan maltillisempana pitämääni ruokavaliota, ja kirjoittelin siitä. Matalaglykeemisestä eli GI-ruokavaliosta, joka rajoittaa vain nopeita eli enimmäkseen tärkkelystä sisältäviä hiilihydraatteja. Sitten onnistuin parin vuoden ajan pitämään verensokerini ja painoni hallinnassa uudella Byetta-nimisellä diabeteslääkkeellä. Vähensin sinä aikana vähitellen syömieni hiilihydraattien määrää.


Olen erikoistunut diabeteksesta kertovaan kirjoittamiseen jo vuosia. Joten otin tietenkin tehtäväkseni tutustua huolella diabeetikoille suunnatun vähähiilihydraattisen ruokavalion todellisen uranuurtajan, Dr. Richard K. Bernsteinin työhön. Tunnen henkilökohtaisesti tämän fiksun diabeteslääkärin ja kunnioitan häntä suuresti. Kirjahyllyssäni on kaikki kolme painosta hänen pääkirjastaan, Dr. Bernstein’s Diabetes Solution, ja olen lukenut ne huolella. Keskeinen osa hänen ratkaisuaan diabeetikoille on syödä korkeintaan 6 grammaa hiilihydraatteja aamiaisella, ja 12 grammaa lounaalla sekä päivällisellä.

Mutta koska niin vähähiilihydraattinen ruokavalio väistämättä tarkoittaa runsasrasvaista dieettiä, olin huolissani siitä, että karppaaminen johtaisi jo valmiiksi huonojen lipidiarvojeni huononemiseen. Amerikan lääketieteellinen yhteisö on jo puoli vuosisataa saarnannut siitä, että runsasrasvainen ruokavalio nostaa LDL (”huonoa”) kolesterolia ja triglysereitä, johtaen sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin.


Tuhannet Dr. Bernsteinin potilaat vaikuttavat voivan hyvin hänen suosittelemallaan hyvin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Mutta vasta kun tiedekirjailija Gary Taubes romutti myytin siitä, että runsasrasvainen dieetti johtaisi sydänongelmiin, pystyin hautaamaan huoleni tällaisen syömisen suhteen. Hänen kirjansa Good Calories, Bad Calories  paljasti miten hatarat todisteet rasvan syömisen suhteen oikeastaan olivat. Se kirja muutti elämäni.

Mutta vaikka vähähiilihydraattinen, runsasrasvainen ruokavalio olisikin turvallinen, voisinko noudattaa sitä lopun elämääni? Vastaus siihen kysymykseen oli ottaa yksi päivä kerrallaan. Ja sitä olen nyt tehnyt viime vuoden alusta. Olin kuvitellut, että vähähiilihydraattinen ruokavalio tuntuisi rajoittavalta ja tylsältä. Aikaisemmin suorastaan himoitsin leipää, perunaa ja riisiä. Mutta nuo “hiilarihimot” katosivat katkaistessani riippuvuuden niihin. Aikaisemmin en koskaan syönyt kasviksista kuin oikeastaan vain sellaisia, joissa on tärkkelystä. Nyt olen löytänyt kymmeniä maukkaita, vähähiilihydraattisia kasviksia sekä monia muita minulle täysin uusia ruokia. Syön vähemmän mutta nautin siitä enemmän.

 Ja ensimmäistä kertaa elämässäni kaikki lipidiarvoni ovat normaalirajojen sisällä. Viimeisin LDL kolesteroliarvoni oli 99; HDL (”hyvä”) kolesterolini oli 59, ja triglyseridit tosi matalalla, 75. Hemoglobiinin AIC arvoni on tippunut lukemiin 5.3% tai 5.4% (otin kuusi erillistä testiä samana päivänä AMA:n Tiedepäivillä San Franciscossa kesäkuussa). Painoni on laskenut 69 kiloon, ja pituuteni ollessa 1.92m niin painoindeksini (BMI) on alle 20.


Tässä ei ole kyse pelkästään ruokavaliosta. Liikunnasta on tullut iso osa elämääni. Uudella elämäntyylilläni tunnen itseni nuoremmaksi ja minulla on enemmän energiaa kuin vuosiin. Parasta kaikessa on mitä minun ei tarvitse tehdä. Pitämällä diabetekseni hallinnassa pelkästään ruokavalion ja liikunnan avulla, olen kyennyt  lopettamaan kaiken diabetes- ja kolesterolilääkityksen".

David Mendosa on freelance kirjoittaja ja diabeteskonsultti Boulderista (Colorado). Useimmat hänen artikkeleistaan ovat luettavissa netissä, kahdella eri sivustolla: www.mendosa.com/diabetes  ja www.healthcentral.com/diabetes/c/17. Sivun artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 15.12.2008

Lähteet: healthcentral.com, karppaus.info, mendosa.com,
AMA = American Medical Association

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti