perjantai 11. syyskuuta 2009

Robert C. Atkins

Blogilla on aiemmin ilmestynyt kuvaus Atkinsin dieetistä. Tämä artikkeli keskittyy itse ihmiseen, Robert Coleman Atkinsiin (17.10.1930 Columbus -17.4.2003 New York), ennen kaikkea tunnettu tietenkin nimeään kantavasta ruokavaliosta. Hän valmistui lääkäriksi 1955 ja erikoistui myöhemmin kardiologian erikoislääkäriksi.

Paino-ongelmaisesta paino-ongelmien ratkaisijaksi 
Atkins oli 180 cm pitkä ja teininä aina hoikka. Hän rahoitti osittain opintonsa  esiintyen standup-koomikkona. Opiskeluaikanaan hänellä alkoi kuitenkin olla ongelmia painon kanssa, joista hän ennen pitkää sai tarpeekseen. Hän halusi laihduttaa, mutta kavahti ajatusta nälästä. Hänen olisi keksittävä jokin tapa laihtua, jossa nälkää ei tarvitsisi tuntea. Mutta mikä?

Vuonna 1963 hän kokeili AMA:n sivuilla lukemaansa vähähiilihydraattista ruokavaliota. Sen avulla hän saikin helposti pudotettua painoaan. Kardiologina - tietämättä kaikkea ravinto-opista - hän oli onneksi avarakatseisempi ja kovin valmis kokeilemaan uusia teorioita. Havaittuaan näin oman kokemuksensa kautta ruokavalion tehokkuuden ja uskoen sen auttavan omia potilaitaan, hän päätti tehdä perinteellisestä vastaanotostaan ylipainon hoidolle erikoistuvan klinikan. Hän kehitti kokeilemaansa dieettiä edelleen, laskien alun sallittujen hiilihydraattien määrän sekä induktion jälkeisen, ja uskoi kehittäneensä ruokavalion, joka auttaisi ketä tahansa laihtumaan ja pysymään sopusuhtaisena ja terveenä. Elinikäisen ruokavalion. Katso tästä LowCarbShow.comin ajatuksia herättävä ja Atkinsista ihmisenä paljon kertova 5-osainen The Story of the Atkins Diet !

Atkinsin maine ja kunnia
Vuonna 1972 Robert Atkins julkaisi omien ja potilaidensa kokemusten pohjalta kirjan Dr. Atkins' Diet Revolution (suomennettu samana vuonna nimellä Tri Atkinsin Diettivallankumous). Kirja nostatti kovan kohun, joka jatkuu muodossa tai toisessa vielä tänäkin päivänä. Hän riitautui Amerikan lääkäriliiton kanssa, ja kutsuttiin jopa vastaamaan Yhdysvaltain senaatin eteen, jossa hän esitti kuuluisan puolustuspuheensa vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta (12.4.1973, suomennettuna tässä). Sittemmin häneltä ilmestyi useita kirjoja (kts alla), jotka monet olivat ja ovat edelleen luetuimpien ravintokirjojen joukossa. Atkins itse oli intohimoinen, nimenomaan lääketieteellisten julkaisujen, lukija. Hänen intohimonsa ulottui moniin muihinkin elämänalueisiin, ja häntä pidettiin yleisesti lämpimänä, intresseihinsä sitoutuneena miehenä.
.
Sydänkohtaus
Huhtikuussa 2002 Robert Atkins sai sydänkohtauksen, josta toipui. Atkinsin vastustajat yrittivät heti hyötyä tapahtumasta, mutta Atkins itse painotti, ettei sydänkohtaus mitenkään kytkeytynyt ruokavalioon. Tammikuussa 2003 hän esiintyi Larry King Showssa, jossa King haastattelussaan kysyi tältä muun muassa tästä asiasta sekä tietenkin Atkinsin dieetistä. Mielenkiintoinen haastattelu, joka tulee näkymään suomennettuna tällä blogilla ensi viikon aikana!

Atkinsin yksi heikkous
Robert Atkins noudatti tunnollisesti omaa ruokavaliotaan ja piti hyvää huolta itsestään muun muassa pelaamalla tennistä. Mutta hänellä oli yksi heikkous: jäätelö! Tosin siinäkään hän ei mennyt liiallisuuksiin, ja odotti samaa maltillisuutta ja järkevyyttä potilailtaan.

Atkinsin kuolema
Huhtikuun 8. päivänä 2003 Robert Atkins oli kävelemässä New Yorkissa, liukastui jäisellä jalkakäytävällä ja löi päänsä. Hän menetti tajuntansa ambulanssissa matkalla sairaalaan, ja makasi pitkään koomassa. Hän kuoli kaksi viikkoa myöhemmin 72-vuotiaana.

Atkinsia oli kuitenkin ennen sitä hoidettu intensiivisesti, ja tämän seurauksena  ja  munuaisten huonon toimivuuden takia  hänen kehonsa oli kerännyt niin paljon ylimääräistä nestettä että paino nousi kokonaista  27 kiloa - normaalipaino ennen sairaalaan joutumista oli ollut  88 kiloa. Väitteet Atkinsin "lihavuudesta" juontavat tästä nestekertymästä - väitteet, joita yhä vieläkin käytetään Atkinsin dieetin mollaamiseksi. Miehen omalääkäri dr. Keith Berkowich ruotii asiaa  tässä The Sunday Times-lehden artikkelissa (22.2.2004, suom. karppausfoorumilla, Elkan postaus).

Kirjallinen tuotanto
Robert C. Atkins jätti jälkeensä pysyvän jäljen ravitsemustieteeseen. Tässä koko hänen kirjallinen tuotantonsa, josta suomennettuna on ainakin nuo tähdellä merkityt (päivityksen alla):
Dr. Atkins' Diet Revolution (Bantam, 1972)*
Dr. Atkins' Diet Cookbook (Bantam, 1974)
Dr. Atkins' SuperEnergy Diet (Bantam, 1978)
Dr. Atkins' SuperEnergy Diet Cookbook (Signet, 1978)
Dr. Atkins' Nutrition Breakthrough (Bantam, 1981)
Dr. Atkins' Health Revolution (Houghton Mifflin, 1988)
Dr. Atkins' New Diet Revolution (M. Evans and Company, 1992)*
Dr. Atkins' New Diet Cookbook (M. Evans and Company, 1994)
Dr. Atkins' New Carbohydrate Gram Counter (M. Evans and Company, 1996)
Dr. Atkins' Quick & Easy New Diet Cookbook (Simon and Schuster, 1997)
Dr. Atkins' Vita-Nutrient Solution: Nature's Answers to Drugs (Simon and Schuster, 1997)
Dr. Atkins' Age-Defying Diet (St. Martin's Press, 2001, 2002)
Dr. Atkins' New Diet Revolution (M. Evans and Company, 2002)
Dr. Atkins' New Diet Revolution (Avon Books, 2002)
Atkins for Life: The Next Level (St. Martin's Press, 2003)
Dr. Atkins' Diet Planner (M. Evans and Company, 2003)
The Essential Atkins for Life Kit: The Next Level (Pan Macmillan, 2003)

Lähteet: American Medical Association (AMA), BBC News, karppaus.info, Larry King Live, LowCarb, lowcarbshow.com, Wikipedia,

Päivitetty 11.9.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti